• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
 • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
 • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
 • Facebook de Tarragona Cultura
 • Twitter de Tarragona Cultura
 • You Tube de Tarragona Cultura
 • Instagram de Tarragona Cultura
 • Google Plus de Tarragona Cultura
 • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Cultura Festes i cultura popular Els castells a Tarragona

Els castells a Tarragona

Tarragona és una de les ciutats de referència del món casteller. Ja al segle XIX les antigues colles de Valls aixecaven les seves millors construccions durant les festes de la ciutat i, fins i tot, la plaça de les Cols va ser escenari l'any 1881 del primer quatre de nou sense folre. El pes de la ciutat dins d'aquesta activitat continua avui dia més vigent que mai gràcies a la presència de quatre colles castelleres, la importància de les seves actuacions i, especialment, per l'organització del Concurs de Castells. Tot plegat fa que Tarragona sigui coneguda com a capital del món casteller.

Actualment Tarragona disposa de quatre colles castelleres:

Escut de la Colla de Castellers Xiquets de Tarragona Xiquets de Tarragona. Fundada l'any 1970. Els seus màxims castells són el dos de nou amb folre i manilles, el cinc de nou amb folre carregat i el pilar de vuit amb folre i manilles carregat.

Escut de la Colla Jove Xiquets de Tarragona Colla Jove Xiquets de Tarragona. Fundada l'any 1979. Els seus màxims castells són el tres de deu amb folre i manilles carregat, el cinc de nou amb folre i el pilar de vuit amb folre i manilles.


Escut de la Colla Xiquets del SerralloXiquets del Serrallo. Fundada l'any 1988. Els seus màxims castells són el quatre de vuit carregat, el dos de set i el tres de set aixecat per sota.


Escut dels Castellers de Sant Pere i Sant PauCastellers de Sant Pere i Sant Pau. Fundada l'any 1990. Els seus màxims castells són el tres de vuit, el quatre de vuit carregat i el pilar de sis.

 

Les quatre colles de la ciutat actuen conjuntament en les principals diades castelleres de la ciutat:

 • 23 d'abril, Sant Jordi. A les 19.30 h a la Rambla Nova.
 • 24 de juny, Sant Joan. A les 19.30 h a la plaça de la Font.
 • 19 d'agost, Sant Magí. A les 12 h a la plaça de les Cols.
 • 11 de setembre, Diada Nacional. A les 12 h al Pla de la Seu.
 • 23 de setembre, Santa Tecla. A les 13 h a la plaça de la Font.
 • 24 de setembre, la Mercè. A les 13 h a la plaça de les Cols.

 

La diada de la Mercè es completa amb la baixada dels pilars caminant. Les quatre colles intenten, per ordre d'antiguitat, fer arribar el seu pilar de quatre caminant des de la plaça de les Cols fins a l'Ajuntament. El recorregut inclou la pujada i baixada dels 20 graons del pla de la Seu, el carrer Major, la baixada de la Misericòrdia i la plaça de la Font. Un recorregut llarg i exigent que les agrupacions completen en uns deu minuts, de mitjana.

A més, des de l'any 2005, el primer diumenge de les festes de Santa Tecla se celebra la diada castellera de Festa Major. Aquesta actuació aplega les dues millors colles castelleres de la ciutat (Xiquets de Tarragona i Colla Jove Xiquets de Tarragona) i dues agrupacions punteres del món casteller. Aquesta cita ha permès veure castells de gamma extra, els de màxima dificultat.

 

 

Concurs de Castells. L'espectacle casteller més gran del món

El Concurs de Castells de Tarragona és una actuació de les millors colles castelleres del país que se celebra cada dos anys a la Tarraco Arena Plaça de la ciutat. Se celebra el primer cap de setmana d'octubre dels anys parells. Un dels principals atractius del certamen és que és l'única diada de tota la temporada en què tots els castells reben una puntuació segons la seva dificultat. Aquest fet propicia que les colles punteres competeixin per aconseguir el primer lloc en la classificació final. Des de l'any 2012, el concurs ha adoptat el format de Biennal, amb l'objectiu d'estendre el fet casteller arreu, i ha ampliat a 2 dies la seva durada, permetent que 30 colles castelleres puguin actuar en un cap de setmana a Tarragona, el dissabte a la tarda, i el diumenge al matí.

El Concurs de Castells és un espectacle de primer nivell i una oportunitat magnífica de gaudir del fet casteller, una mostra cultural catalana declarada Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Prop de 7.000 persones gaudeixen com a públic de l'actuació castellera més important, que també gaudeix d'una àmplia cobertura mediàtica per part dels mitjans de comunicació catalans i, cada vegada més, d'arreu del món.

El primer Concurs de Castells de Tarragona es va celebrar l'any 1932 i l'any 2014 ha arribat a la seva 25a edició.

Compartir

© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal