Esteu aquí: Inici Cultura Notícies Notícies 2017 La Fundació Forvm exposa la mostra de "Túria" de Juan Margolles, premi Full Contact de l'SCAN Tarragona

La Fundació Forvm exposa la mostra de "Túria" de Juan Margolles, premi Full Contact de l'SCAN Tarragona

La Fundació Forvm exposa la mostra de "Túria" de Juan Margolles, premi Full Contact de l'SCAN Tarragona

L’exposició s’inaugurarà el divendres 15 a les 7 de la tarda a la seu de la Fundació a la Casa Canals
La Fundació Forvm exposa la mostra de "Túria" de Juan Margolles, premi Full Contact de l'SCAN Tarragona Foto: Juan Margolles
13/12/2017

Divendres 15 de desembre, a les 19h, tindrà lloc a la Fundació Forvm per a la Fotografia (carrer d'en Granada 11, Tarragona), la inauguració de l'exposició “TÚRIA”,  de Juan Margolles, l’artista guanyador del Premi Full Contact 2016 patrocinat per la Fundació Privada Mútua Catalana en el marc de la darrera edició de la biennal Internacional de Fotografia SCAN Tarragona 2016. La inauguració comptarà amb la presència de l'artista premiat.  

Tarragona és coneguda com a la “ciutat de la imatge” per la seva acció de promoció i difusió de la fotografia artística emergent a través del festival internacional SCAN Tarragona. Aquesta biennal fotogràfica és una activitat cultural estratègica per a la ciutat i ha esdevingut un motor per fomentar el coneixement i l’interès de la fotografia com a fet cultural. El Premi Full Contact està considerat com a una distinció exemplar i una valuosa oportunitat per a l’impuls dels joves creadors seleccionats i s’ha convertit en un trampolí per a la seva projecció dins l’escena artística nacional i internacional. El Jurat estava integrat per Érika Goyarrola, Sema d’Acosta, Chantal Grande, Valentín Vallhonrat, Semíramis González i Jorge Ribalta.

El registre fotogràfic que Juan Margolles ha dut a terme al llarg del riu Túria s’endinsa en allò banal, real  o social, en la noció del temps, la memòria i la identitat.  El seu projecte conceptual s’inscriu en la tradició fotogràfica del registre del paisatge des del segle XIX,  en la modèlica missió fotogràfica territorial francesa de la DATAR o en altres projectes fotogràfics recents del registre del territori.

El mateix autor explica el seu projecte fotogràfic:
No es pot creuar dues vegades el mateix riu

En els últims 100 anys els canvis en la fisonomia dels rius a Espanya han estat vertiginosos, motivats per noves necessitats demogràfiques i industrials i afavorits per un interès polític que va promoure grans projectes arquitectònics com a símbol de poder i progrés.

Al riu Túria, algunes d'aquestes transformacions han estat extraordinàries, i l'han convertit en testimoni i protagonista, a manera de línia de temps, des del seu naixement fins a la desembocadura, dels models polítics, els canvis econòmics i el desenvolupament social esdevinguts en la història contemporània de tota la zona.

Situat a l'Est de la península ibèrica, el riu Túria neix a la serra i recorre un entorn rural entre llogarets i pobles. Aigües avall es troben els seus dos grans embassaments, construcció fetitxe que va caracteritzar tot el període franquista. Ja a la ciutat de València, en els anys 60 la seva llera va ser desviada pel sud deixant la capital del Túria sense el seu riu. En l'actualitat, un zoològic, camps de futbol, ​​un teatre per a òpera i l'aquari més gran d'Europa s'articulen sense complexos sobre l'antiga llera que travessa la ciutat per "desembocar" a la Ciutat de les Arts i les Ciències, un complex arquitectònic d'estètica futurista i dimensions faraòniques que completa l'extraordinària metamorfosi del paisatge.

Per les seves característiques, el riu Túria s'ofereix com un espai per a la reflexió i resumeix com cap altre la idiosincràsia de tot un poble, reflecteix encerts i fracassos, somnis, complexos, misèries i riqueses. Aquí, el poder polític ha determinat el concepte contemporani de progrés i el riu es presenta, ja no com a metàfora sinó com a evidència de canvi constant; una estranya condició que convida els seus pobles a assumir un passat desdibuixat, a un present desconcertant i un futur incert.

Juan Margolles. Nota biogràfica

Juan Margolles  (Mar del Plata, Argentina, 1975),  viu i treballa a València.  Els seus projectes fotogràfics exploren les ciutats com a espais de reflexió per a referir-se al ciutadà i la seva relació amb l’entorn. 

El seu treball ha estat mostrat al MuVIM-València,  al Museo de Arte Vojvodina Sèrbia, al Museo de Bellas Artes J. Bonadeo d’Argentina, a la Galería Luís Adelantado de València i a La Casa Encendida der Madrid, entre d’altres. A més del PREMI FULL CONTACT - SCAN 2016, Juan Margolles va rebre la beca VEGAP 16 i Generació 2011 de Caja Madrid, el Premio Art Photo Bcn 14, i va ser nominat millor projecte de llibre de fotografia PhotoEspaña  i artista nominat per Plat(t)form 13-Winterthur Fotomuseum.

L'exposició romandrà oberta fins el 4 de març de 2018.   

Horaris de visita de la Fundació Forvm per a la Fotografia:

  • De dimarts a divendres, de 16 a 20 h
  • Dissabtes, de 10 a 20 h
  • Diumenges i festius, de 10 a 14 h
Segells de reconeixement d'administració oberta