Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Paisatge

Paisatge

Catalunya té una gran riquesa paisatgística i la zona del Camp de Tarragona no n'és una excepció.

L'Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb les universitats catalanes, entre elles la Universitat Rovira i Virgili, ha identificat 135 paisatges i n'ha elaborat diversos catàlegs amb els mapes i fitxes corresponents.

D'aquests 135 paisatges de Catalunya, el terme municipal de Tarragona pertany a dues d'aquestes unitats de paisatge:

Per més informació podeu consultar el Catàleg de Paisatge del Camp de Tarragona.

Arquitectura rural

L'arquitectura rural, també denominada arquitectura popular, és el conjunt de construccions que al llarg de la història l’home ha construït per tal de millorar l’aprofitament del medi rural. Aquestes construccions han modificat el paisatge de tal manera que avui dia no s’entendria el nostre entorn sense aquests elements d’origen antròpic.

Masies, coberts, marges, barraques, cisternes, canalitzacions d’aigua i molts més elements que, tot i no ser l’objecte d’aquest espai, no podem oblidar-nos d’ells. La pedra seca és el nom d’un tipus d'arquitectura tradicional popular on la pedra s'utilitza en sec, és a dir, sense cap mena de morter o material d'unió entre les diferents peces.

És un mètode senzill i ràpid basat en materials locals i que es realitza  a mà. Això ha permès un aprofitament racional dels recursos de cada territori i la seva integració en el paisatge.

La pedra seca és un dels principals elements estructuradors dels paisatges rurals de la conca mediterrània i constitueix un testimoni d'una activitat humana ancestral que ha modelat un tipus determinat de paisatge: el paisatge de la pedra seca.
Al paisatge de la pedra seca se li atribueixen arreu valors estètics, històrics, simbòlics i ecològics que van més enllà de la seva funció pràctica original.

El patrimoni de la pedra seca ha anat disminuint de manera progressiva juntament amb l’abandonament de l'activitat agrícola tradicional i la modernització del sector, que considera que els tradicionals bancals ja no són aptes per a una producció mecanitzada.

L'Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l'associació Drac Verd, està desenvolupant un projecte de barraques i cabanes de pedra seca a Catalunya anomenat Wikipedra on podreu trobar informació d'aquestes construccions i afegir-ne de noves.

Per més informació sobre aquest tema també podeu consultar el Dossier de paisatges de la pedra seca elaborat per l'Observatori.

Segells de reconeixement d'administració oberta