Esteu aquí: Inici Salut Prevenció de les Addiccions

Prevenció de les Addiccions

Informació i assessorament

Prevenció de les addiccions

L'Ajuntament de Tarragona, posa a l'abast de tothom, de forma totalment confidencial, un servei d'informació, assessorament i orientació sobre drogues. Si teniu dubtes, truqueu-hi.

A més podreu informar-vos de les diferents campanyes de prevenció que, de forma periòdica, es realitzen amb diferents col·lectius.

Informació i orientació sobre drogues

Es tracta d'un servei telefònic a disposició de tothom que tingui un dubte o problema relacionat amb substàncies, tant en l'àmbit personal com professional. Aquest servei, a més d'oferir orientació i assessorament, i si s'escau derivació a altres recursos, es pot complementar amb entrevistes personals i confidencials.Truqueu al telèfon 977 224 414.

Programa d'escolta i intercanvi per a adolescents

El programa està adreçat a adolescents i joves, que presenten un consum problemàtic de substàncies que provoca l'alteració de diferent parcel·les de la seva vida (estudis, família, amistats ...). Es desenvolupa mitjançant entrevistes individuals als adolescents i a les seves famílies. La intervenció pot tenir una durada de tres a sis mesos, contemplant el perllongament si s'escau. El telèfon de contacte és el 977 244 414

Tallers per a famílies

Tot i que la relació pares-fills ha canviat molt, el rol tradicional de la família com a educadora i transmissora d'hàbits i estils de vida saludables és un element bàsic per a la prevenció. En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'ofereixen tallers participatius per a mares i pares sobre el paper preventiu de la família, amb l'objectiu de donar eines per abordar el tema drogues en la relació amb els fills.

Espai d'informació i orientació itinerant per a adolescents i joves: Espai jove de salut

És un espai d'informació i orientació itinerant, per a adolescents i joves que es desenvolupa en contextos no formals. Si intervé en terme relacionats amb la salut (alimentació, sexualitat, afectivitats, VIH-Sida, drogues i violència de gènere). Es fan accions com ara: rutes de promoció de la salut amb educadors de carrer, tallers preventius per a col·lectius vulnerables, i dinamitzacions entorn de dies mundials relacionats amb la salut.

Programa de formació: Joves promotors de salut

És un programa on es formen joves, entre 17 i 25 anys, en diferents temes relacionats en salut. Són formacions de 20 hores, concentrades en un cap de setmana, complementant-ho al llarg de l'any amb formacions específiques. Pretén dotar els joves d'eines per a gestionar la pròpia salut i que, alhora, siguin transmissors d'aquests coneixements entre el seu grup d'iguals i altres joves. La formació inclou temes de: sexualitat, alimentació, prevenció de drogues, dinàmiques grupals, habilitats socials, reanimació cardi pulmonar, etc. Si esteu interessats a participar-hi, podeu trucar al telèfon 977 244 414.

Programa adreçat a les escoles: L'aventura de la vida

Es tracta d'un programa adreçat a les escoles d'educació primària (de 8 a 12 anys) on, mitjançant un àlbum de cromos, es treballen habilitats per a la vida. Té com a objectiu fomentar actituds fermes davant les conductes que comporten un risc per a la salut, com ara l'ús de drogues, a partir del treball de l'autoestima, la presa de decisions i les habilitats socials dels infants. Es complementa amb la formació del professorat i de les famílies. Les escoles interessades en la seva implementació, poden trucar al telèfon 977 244 414.

Programa de continuïtat a secundària: Reprenem-ho

Es tracta d'un programa de continuïtat a secundària (de 14 a 17 anys) del programa "L'aventura de la vida", on es treballa, fonamentalment, l'alcohol. Està adreçat a alumnes de tercer i quart de la ESO i té com a objectius que els adolescents disposin d'una informació objectiva, i desenvolupin els valors i les habilitats necessàries per decidir de forma raonada i autònoma en relació al consum de drogues, adoptant estils de vida saludables. Els centres interessats a implementar-ho, poden contactar mitjançant el telèfon 977 244 414.

Prevenció en l'àmbit escolar

Primària: L'aventura de la vida

Es tracta d'un programa adreçat a les escoles d'educació primària (de 8 a 12 anys) on, mitjançant un àlbum de cromos, es treballen habilitats per a la vida. Té com a objectiu fomentar actituds fermes davant les conductes que comporten un risc per a la salut, com ara l'ús de drogues, a partir del treball de l'autoestima, la presa de decisions i les habilitats socials dels infants. Es complementa amb la formació del professorat i de les famílies.

Les escoles interessades en la seva implementació, poden trucar al telèfon 977 244 414.

Secundària: Classes sense fum. Alcohol, porros i pantalles al seu lloc

Es tracta d'un programa adreçat a adolescents i joves entre 12 i 18 anys.

Va dirigit a tots i tots els formadors i les formadores que estan a prop dels i les adolescents tant en espais formals (centres escolars de secundària, unitats d'escolarització compartida, tallers ocupacionals, etc.) com no formals (centres d'esplai, centres oberts, agrupaments escolta, etc.).

El programa és una guia educativa que consta de quatre mòduls amb un dossier per les persones formadores i una sèrie d'activitats i fitxes per a l'alumnat. Pot ser treballada en el seu conjunt o bé en mòduls separats. Es treballa l'alcohol, els porros, les pantalles i les begudes energètiques.

El contingut que ofereix us pot suggerir noves preguntes, o bé voldreu obtenir una informació més personalitzada. Podeu posar-vos en contacte amb el Servei de Prevenció de les Addiccions en el telèfon 977 244 414 o al correu equipprevencio@gmail.com.

Alcohol, porros i pantalles al seu lloc. Fitxes de treball
Alcohol... al seu lloc (alumnes) Cànnabis... al seu lloc (alumnes) Pantalles i begudes energètiques... al seu lloc (alumnes)
Alcohol... al seu lloc (formadors) Cànnabis... la seu lloc (formadors)

Pantalles i begudes energètiques... la seu lloc (formadors)

Tallers per a les famílies

Tot i que la relació pares-fills ha canviat molt, el rol tradicional de la família com a educadora i transmissora d'hàbits i estils de vida saludables és un element bàsic per a la prevenció. En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'ofereixen tallers participatius per a mares i pares sobre el paper preventiu de la família, amb l'objectiu de donar eines per abordar el tema drogues en la relació amb els fills.

"Tens un tic amb les TIC"

Eina pedagògica per repensar les tecnologies i l'ús que en fem

 

Aquesta eina educativa és fruit d’una COP (Comunitat de Pràctica: grup de treball format per professionals de diferents àmbits, administracions, entitats.... amb un objectiu comú) liderada des del Servei de Prevenció l’any 2018. La infografia interactiva "TENS UN TIC AMB LES TIC" aporta propostes d'activitats que poden ajudar tant a adolescents i joves com a professionals de l'àmbit de l'educació formal o no formal a "repensar" les tecnologies i l'ús que en fem.

Es treballen les següents temàtiques:

  1. SALUT DIGITAL
  2. ÈTICA DIGITAL
  3. PROCRASticNAR
  4. PENSAMENT CRÍTIC
  5. HUMANISME DIGITAL
  6. OBSOLESCÈNCIA PROGRAMADA
  7. INFO BONUS: Altres materials didàctics

Alcohol, porros, pantalles... al seu lloc - Fitxes de treball

Programes preventius adreçats a joves entre 12 i 18 anys, tan en espais formals com informals

Llegir Més

Segells de reconeixement d'administració oberta