Esteu aquí: Inici Serveis a la Persona Institut Municipal de Serveis Socials Notícies Notícies 2017 La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha llegit un manifest

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha llegit un manifest

La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha llegit un manifest

L'acte ha tingut lloc aquest matí al Pati Jaume I amb motiu del Dia Internacional de la Igualtat Salarial entre homes i dones.
La consellera de Serveis a la Persona, Ana Santos, ha llegit un manifest Foto: Mauri
22/02/2017

DIA INTERNACIONAL DE LA IGUALTAT SALARIAL ENTRE HOMES I DONES

L’any 2008, el Parlament Europeu va aprovar una resolució on sol·licitava a les Institucions Europees la declaració d’un Dia Europeu per a la Igualtat Salarial a tota la Unió Europea, davant la necessitat dels diferents països membres de corregir la bretxa salarial entre homes i dones.

A Espanya, l'any 2010, el Consell de Ministres va acordar promoure el reconeixement del 22 de febrer com a , per representar els dies de més que una dona ha de treballar per guanyar el mateix salari que un home durant un any.

Aquesta bretxa salarial, en comptes de disminuir, segueix augmentant, i l'any 2016 se situava en un 24% de diferència.

En l’actualitat, segons diversos estudis, una dona ha de treballar 84 dies més l’any que un home per guanyar el mateix salari. Per tant, traduït al llarg d’una vida laboral de 35 anys, les dones haurien de treballar 11 anys i mig més per percebre el mateix sou per feines d’igual valor.

Aquestes diferències no se sustenten en el nivell formatiu i de capacitació de les treballadores o en la seva major o menor presència en l’activitat laboral. En la majoria dels casos, aquestes diferències estan lligades a múltiples discriminacions indirectes. Exemple d’això són la segregació ocupacional horitzontal i vertical associada als rols socials de gènere assignats històricament a la dona, i la necessitat de conciliar la vida personal i familiar, ja que generalment són les dones les que fan les tasques de la llar.

Com a conseqüència d’això, les dones ocupen llocs de treball amb més flexibilitat laboral, més temporalitat, i jornades a temps parcial, i això provoca que es valori menys la feina que fan i que les retribucions salarials siguin més reduïdes, i es dificulta així la promoció professional en igualtat de condicions i s'impedeix que les dones ocupin posicions de lideratge i responsabilitat. Aquesta discriminació salarial té conseqüències en el dia a dia i en el futur de les dones. Per una banda, a menys cotització, les pensions són també més baixes.

Les dones fa molts anys que lluiten contra el mur imposat pel sistema patriarcal perquè algun dia generacions futures puguin gaudir dels mateixos drets i oportunitats.

L’èxit laboral es determina pel talent de cada persona treballadora, no pel seu gènere. Per aquest motiu, creiem que s'han de prendre decisions que eliminin la discriminació salarial, com el reconeixement del dret fonamental a la igualtat entre dones i homes; per evitar l’empobriment de les dones treballadores, i per impulsar la recuperació econòmica del nostre país.

Les Administracions han d’aplicar les mesures legals que tenen a l'abast per potenciar la igualtat salarial i la promoció en igualtat d’oportunitats. S’ha d’incidir d’una manera especial en l'educació en valors igualitaris dels nens i les nenes, que ajudin a superar els estereotips i les desigualtats entre els homes i les dones del futur.

Segells de reconeixement d'administració oberta