Esteu aquí: Inici Centres Cívics Notícies Notícies 2017 Gran èxit de participació a l'activitat: La revolució industrial a les comarques de Tarragona

Gran èxit de participació a l'activitat: La revolució industrial a les comarques de Tarragona

Gran èxit de participació a l'activitat: La revolució industrial a les comarques de Tarragona

El transport i les colònies mineres
 Gran èxit de participació a l'activitat: La revolució industrial a les comarques de Tarragona Grup de participants visitant el Museu de les Mines del Bellmunt del Priorat
26/10/2017

Divendres 20 d’octubre, el Centre Sociocultural de la Part Alta va acollir la taula rodona a càrrec de d’Agustí Agramunt i Alba Alonso, investigadors predoctorals del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, on es va tractar com va afectar la revolució industrial a les comarques de Tarragona.

Es va tractar la Revolució Industrial tot relacionant aspectes històrics a nivell mundial i la seva afectació al nostre territori, enllaçant les explicacions  amb dos exemples concrets: el sector metal·lúrgic en el cas de les Mines de Bellmunt del Prioritat i la revolució industrial al sector del transport, exemples que trobem al museu del ferrocarril de Móra la Nova. La taula rodona també va servir per tractar els grans canvis que van tenir lloc quan es va realitzar aquest pas del sector primari al sector secundari donat per un seguit de factors, culturals, econòmics i demogràfics, etc.

Aquesta xerrada va ajudar a introduir-nos a la sortida amb aquests dos exemples de la Revolució Industrial, que es van visitar el dissabte 21 d’octubre.

Al matí es va visitar el Museu de les Mines del Bellmunt del Priorat, situades a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia. És un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat. A través de la seva exposició permanent, audiovisuals i la visita guiada a la mina vam poder conèixer els materials relacionats amb l’activitat minera, però també amb la vida quotidiana i la vida social entorn a la mineria. Principalment vam poder veure eines, maquinària, plànols, fotografies i altres documents.

A la tarda, mitjançant una visita guiada,  es va visitar el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova, on es va poder comprovar l’evolució de l’estació de Móra la Nova, del naixement de la Renfe, tot visitant l’exposició permanent, fotografies, audiovisuals,  elements antics de les estacions.

El final de la visita va servir per comprovar el treball de restauració que realitzen, i fins i tot ens van convidar a  realitzar un petit trajecte en un antiga locomotora;  tot plegat ens van ajudar a conèixer l’evolució en l’industria del transport, en especial a la Ribera d’Ebre i la resta de comarques de la província.

L’activitat s’emmarca dintre del conveni amb les Antenes del Coneixement- URV, on és pretén atansar la Universitat a la ciutadania en general.  

Segells de reconeixement d'administració oberta