Esteu aquí: Inici Ciutadania, entitats i participació Europe Direct La Unió Europea Consulta pública sobre l'horari d'estiu - Resultats

Consulta pública sobre l'horari d'estiu - Resultats

La Comissió Europea estudia la conveniència de posar fi als canvis d'hora semestrals i demana l'opinió a la ciutadania, empreses i entitats

La Comissió Europea ha decidit revisar les disposicions actuals sobre l’horari d’estiu i determinar si cal canviar-les, arran de diverses peticions ciutadanes, del Parlament Europeu i de determinats Estats membres de la UE.

La consulta té com a objectiu conèixer les opinions dels ciutadans europeus, les parts interessades i els Estats membres en relació als canvis d’horari semestrals.

Hi ha dues possibilitats: mantenir el sistema actual d’endarreriment a l’octubre i d’avançament d’una hora al març o abolir-lo per a tota la UE.

Quins han estat els resultats de la consulta pública?

En el següent enllaç i al portal web de la Comissió Europea.

Com participar-hi?

La consulta pública es va realitzar entre el 4 de juliol i el 16 d'agost de 2018.

Cal omplir una petita enquesta en línia a la pàgina web de la Comissió Europea fins al 16 d'agost. Les respostes rebudes es publicaran a internet (de forma anònima en cas d’oposició a la publicació de les dades personals).

El qüestionari està disponible en les llengües oficials de la Unió Europea (excepte l’irlandès). Es pot participar com a particular, representant d’empresa o entitat i es pot enviar tota aquella documentació elaborada tant per persones i/o entitats.

Enquesta en línia tancada

L’horari d’estiu. Què és?

A la Unió Europea, les disposicions sobre l’horari d’estiu contemplen el canvi d’hora dos cops a l’any per a tenir en compte l’evolució de la llum del dia i aprofitar la seva disponibilitat en un determinat període.

Les disposicions actuals sobre l’horari d’estiu estan sotmeses a la Directiva 2000/84/CE.

A la Unió Europea hi ha tres fusos horaris diferents, que són independents de les disposicions sobre el canvi d’horari d’estiu o de qualsevol modificació que se’n faci.

Fusos horaris:

Hora d’Europa occidental (UTC) Irlanda, Portugal i Regne Unit.

Hora d’Europa central (UTC+1) on està inclosa Espanya juntament amb 16 països més.

Hora d’Europa oriental (UTC+2), a aquest fus hi pertanyen vuit Estats de l’est.

Aquestes són les hores de llum a cada Estat membre de la UE depenent de la seva situació geogràfica. (Pàgina de destí en anglès)

Què passarà un cop feta la consulta?

La Comissió Europea analitzarà dues opcions per a garantir un règim harmonitzat:

  1. Mantenir les actuals disposicions sobre l’horari d’estiu a la UE d’acord a la Directiva 2000/84/CE.
  2. O bé, Posar fi als canvis d’hora semestrals en tots els Estats membres i prohibir els canvis periòdics. Cal remarcar que això no afectaria l’elecció de fus horari i que, finalment, la decisió de mantenir l’hora d’estiu o d’hivern permanent o optar per una altra hora, només pertany a cada Estat membre.

 

Font: Portal web de la Comissió Europea

Comparteix

arxivat sota: , ,
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat

carregant