Esteu aquí: Inici La ciutat Notícies Notícies Europe Direct Noves normes europees per facilitar la informació alimentària als consumidors

Noves normes europees per facilitar la informació alimentària als consumidors

Noves normes europees per facilitar la informació alimentària als consumidors

Noves normes europees per facilitar la informació alimentària als consumidors Foto: Comissió Europea
12/12/2014

La UE vetlla pels drets dels seus ciutadans, que alhora són consumidors. Per això, aquest dissabte s'aplicarà al conjunt de la UE una nova normativa per facilitar la informació alimentària als consumidors. L'objectiu és que els consumidors disposin d'informació essencial, llegible i comprensible i puguin comprar aquests productes amb coneixement de causa. A més i per motius de seguretat pública, les noves normes reforcen la protecció contra els al·lèrgens. L'actual legislació sobre etiquetatge general dels aliments es remunta a 1978 i les normes relatives a l'etiquetatge sobre propietats nutritives es van adoptar el 1990. Amb el temps, les expectatives dels consumidors i les pràctiques comercials han canviat molt.

Aquesta nova normativa ajudarà a decidir amb més coneixement els aliments que es compren, i pot contribuir també a triar opcions de vida més saludables. S'aplicarà a tots els aliments destinats al consumidor final, inclosos els destinats a col·lectivitats.

Amb la nova normativa, l'operador o l'importador seran els responsables de la informació alimentària i hauran de garantir la presència i l'exactitud de tota la informació que continguin els seus productes.

Les mencions obligatòries com la llista d'ingredients i les substàncies que puguin causar al·lèrgies o intolerància, hauran de ser de fàcil comprensió, visibles, clarament llegibles i, si s'escau, indelebles.

Ni l'etiquetatge, ni la presentació dels productes alimentaris, ni la publicitat sobre els mateixos han d'induir a engany al consumidor respecte de les característiques, les propietats o els efectes; o atribuir a un aliment les propietats de prevenir, tractar o curar cap malaltia humana.

La indústria alimentària s'ha beneficiat d'un període de transició de tres anys per garantir que les normes entrin en vigor a partir d'aquest dissabte, 13 de desembre. No obstant això, encara serà possible trobar al mercat productes etiquetats amb les antigues normes, ja que el Reglament preveu que s'esgotin les existències dels aliments que s'hagin introduït al mercat o s'hagin etiquetat abans del 13 de desembre de 2014. Les normes relatives a la informació nutricional obligatòria únicament s'aplicaran a partir del 13 de desembre de 2016. Aquells fabricants que facilitin informació nutricional després del 13 desembre 2014 sí que hauran de complir els requisits del Reglament que entra ara en vigor.

Segells de reconeixement d'administració oberta