Esteu aquí: Inici Cooperació Notícies Notícies 2019 Leonard Rentería: “L’Estat ens sotmet als pitjors contextos educatius per condemnar-nos, així, de per vida a la pobresa”

Leonard Rentería: “L’Estat ens sotmet als pitjors contextos educatius per condemnar-nos, així, de per vida a la pobresa”

Leonard Rentería: “L’Estat ens sotmet als pitjors contextos educatius per condemnar-nos, així, de per vida a la pobresa”

Oferirà un taller de Hip-Hop i el concert 'Tiraderas per la pau', el 5 d’abril, a les 18 h i a les 21 h, a l’Espai Jove Kesse.
03/04/2019

El proper 5 d'abril, el defensor de drets humans Leonard Rentería oferirà una taller gratuït de Hip-Hop a les sis de la tarda a l’Espai Jove Kesse. Les inscripcions es fan al web de tarragonajove.org i cal tenir més de dotze anys per apuntar-s’hi.

Després, a les nou del vespre, oferirà el concert Tiraderas per la pau, també a l’Espai Jove Kesse. L’accés és gratuït i obert a tothom.

El Leonard és un activista colombià que treballa per enfortir les comunitats afrodescendents de Buenaventura (Colòmbia). És poeta, raper i estudiant universitari de Psicologia.

Ha participat en diverses iniciatives socials i comunitàries i, actualment les seves energies se centren en el projecte d’Eleggua Comunicaciones. Rentería n’és el creador i el director. A través d’aquesta organització, busca “visibilitzar realitats i apostar per la transformació col·lectiva del territori”, en paraules de l’activista.

El Leonard troba en el rap la força comunicativa i aprofita també la ràdio i la televisió per entrar a tots els barris per entregar un missatge d’alliberament; paraules que, d’altra manera, haurien suposat una làpida.

Buenaventura és una de les ciutats més perilloses de Colòmbia. La majoria de barris estan controlats per dos grups criminals successors de paramilitars. La violència és brutal: la llibertat de circulació és restringida, hi ha reclutament forçós, extorsió de comerciants, desaparicions forçoses, assassinats, violència sexual... És la ciutat de les casas de pique on desmembren les víctimes, vives, i les llencen al mar.

A aquesta situació cal sumar-hi la negligència de les autoritats polítiques, que abandonen el teixit social més empobrit, comunitats en què més del 80 % son afrodescendents dels esclaus que van portar els espanyols, a partir del segle XVII, per treballar a les mines d’or.

El Leonard és convidat enguany pel programa Ciutats Defensores de Drets Humans, un projecte del qual la ciutat de Tarragona en forma part a través del Departament de Cooperació, i que organitza la visita a Catalunya, dos cops l'any i durant 8-12 dies, d’un grup de defensores i defensors dels drets humans que participen en una sèrie d'activitats (xerrades, trobades, reunions institucionals, visites a escoles...).

Enguany el programa ha convidat sis persones defensores de drets humans, de les quals quatre oferiran, a Tarragona, la setmana del 2 al 5 d'abril, xerrades de la seva experiència. Són l'Edda Pando, el Hassanna Aalia, la Candy Chévez i el Leonard Renteria.

Les activitats que s'organitzen a Tarragona són gratuïtes i es poden consultar a l'agenda de l'ajuntament i al facebook i al twitter de cooperació.

L'objectiu d'aquestes activitats és donar a conèixer la seva tasca i la importància de recolzar-los i ajudar a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat d’integrar la defensa dels drets humans en la tasca diària.

Ciutats defensores de Drets Humans és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació d’altres municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores els drets humans.

Segells de reconeixement d'administració oberta