Esteu aquí: Inici Cultura i festes Agenda 2021 Gener

Gener

Presentació del llibre 'Enciclopèdia castellera'

Aquest sisè i últim volum de l'enciclopèdia és miscel·lani i tracta de la relació que tenen els castells amb diverses disciplines: l'art (monuments castellers i obres pictòriques), fotografia (del 1839 al 2019), cinema (del segle XIX a l'actualitat), música (amb un estudi sobre el Toc de castells, la peça més emblemàtica), literatura, llengua i política. 

El volum també inclou un apartat sobre el Museu Casteller i "La biblioteca castellera", en què la bibliografia sobre castells es presenta classificada temàticament. Un epíleg que combina l'experiència de la colla inclusiva dels Castellers de la il·lusió amb la consecució., a finals del 2019, de l'anhelat 3 de 9 sense folre a càrrec de les dues colles dels Xiquets de Valls clou aquest volum l'obra, que es complementa amb un detallat índex onomàstic i toponímic de tot el conjunt.

La presentació anirà a càrrec de Pau Ricomà, alcalde de Tarragona; Joaquinm Nin, vicepresident de la Diputació de Tarragona; Xavier Brotons, director de l'Enciclopèdia; Maria Lluïsa Gené, col·laboradora del volum; i Sergi Font, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Què
Lletres
Quan i on
26/01/2021 19:00 a 20:00
Preu
Entrada lliure amb límit d’aforament

Club de lectura infantil 'Res és el que sembla'

Des del mes de gener i durant tres mesos la Silvia Palazón conduirà un nou club de lectura virtual per a infants de 7 a 9 anys titulat: "Res és el que sembla" a través de l'app Tellfy

La Silvia fa de narradora i de professora de teatre i aquest trimestre ens proposa un cicle per gaudir del plaer de llegir i descobrir noves lectures. Descobrim en aquestes històries que res és el que sembla i que és molt millor “ser” que “semblar”.

Accedeix al club.

#Llegim

GENER
La bèstia del senyor Racine de Tomi Ungerer; traducció: Jordi Martín Lloret. Ed. Blackie Books, 2019.

Per al senyor Racine el més important del món és la seva tranquil·litat i les peres que cultiva al seu hort. Un mal dia, desapareixen totes les peres! Qui se les ha cruspides?

El més bonic que hi ha a la vida no es pot comprar amb diners, el que és estrany també pot ser preciós i  la primera norma per ser feliç és no prendre’s les coses gaire seriosament.

Trobada virtual: Divendres 29 de gener a les 18 h .

Què
Activitats familiars, Lletres
Quan i on
07/01/2021 a 00:00 a
29/01/2021 a 18:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona

Club de lectura infantil 'Trens, trapezistes i mandonguilles: històries meravellosamentbocabadants'

El Joan Rioné conduirà un nou club de lectura virtual per a infants de 9 a 11 anys a través de l'app Tellfy

En Joan Rioné és actor, narrador, editor, autor i li agrada amagar-se darrera de molts pseudònims: Joan Camises, Joana Pijama, Joan Mitjons….  La seva obra té un important reconeixement en l’àmbit de la literatura infantil. L’any 2011 va crear l’editorial tarragonina: Piscina, un Petit Oceà, un projecte especialitzat en contes il·lustrats per a tots els públics que compta en el seu catàleg amb una catorzena de títols.

Sota el títol “Trens, trapezistes i mandonguilles: històries meravellosamentbocabadants” descobrirem  3 llibres sensacionals i esbojarrats on jugarem amb les històries (per terra, mar i aire) i veurem com passar pàgines és com descobrir un nou món.   

Accedeix al club.

#Llegim

GENER
Ennuvolat amb risc de mandonguilles de Judi Barrett ; il·lustracions: Ron Barrett ; traducció: Margarida Trias. Ed. Corimbo, 2012.

Trobada virtual: Dilluns 18 de gener a les 18 h.

Què
Activitats familiars, Lletres
Quan i on
07/01/2021 a 00:00 a
18/01/2021 a 18:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona

Club de lectura juvenil 'Joves atrapats!'

Perquè volem seguir compartint lectures amb els joves, descobrint les darreres novetats, llibres que no envelleixen i sobretot compartir i conversar cada mes al voltant d’un llibre.

Aquest primer trimestre participarem al 25è Premi ‘Protagonista Jove’ adreçat a joves de 12 a 14 anys organitzat pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil que convida als lectors i lectores a ser jurat d’un premi de literatura juvenil.

El club virtual estarà conduït per l’Imma Pujol, bibliotecària de la Biblioteca Pública de Tarragona.

Accedeix al club. 

#Llegim
Thornhill: orfenat de noies de Pam Smy ; traducció: Marina Espasa. Blackie Books, 2019.

Des de la finestra de la nova casa, l’Ella mira molt encuriosida l’edifici abandonat que hi ha a tocar del seu pati. Thornhill era un orfenat de noies que ja fa més de trenta anys es va tancar. Els estranys successos del 1982 van provocar l’aturada de les obres de reforma i aquell gran casalot i els seus jardins s’han convertit en un motiu de conflicte entre veïns i ajuntament. L’Ella passa moltes hores sola a casa, esperant que el pare torni de la feina. Per això, segurament perquè se sent sola, quan veu la silueta d’una nena a la finestra de l’orfenat, no s’ho pensa dues vegades. Comencen així un seguit d’anades i vingudes de casa a l’orfenat, que coneixerem a través de capítols il·lustrats íntegrament, per descobrir a qui pertany aquella silueta. La resta ho descobrirem amb la lectura inquietant del diari personal d’una de les nenes de l’orfenat. L’Ella acabarà descobrint la part més fosca d’aquesta institució i la seva vida quedarà lligada per sempre més a la història de Thornhill.

Trobada virtual: Dilluns 25 de gener de 2020.

Què
Activitats familiars, Lletres
Quan i on
07/01/2021 a 00:00 a
25/01/2021 a 18:00
En línia
Preu
Gratuït
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona

Allò que no et mata. DOCS Barcelona

No et perdis el Docs Barcelona del Mes 'en línia' amb el teu carnet de biblioteca.

Com fer-ho? Molt fàcil

  1. Ompliu aquest breu formulari.
  2. Després d’omplir i enviar-lo, visualitzareu a la pantalla l’enllaç al documental i la contrasenya d’accés
  3. Amb aquesta informació ja podreu accedir al film i visionar-lo tantes vegades com vulgueu

Recordeu que el documental, i aquest formulari, NOMÉS estaran operatius els dies previstos per a la visualització en línia.

En cas de dubte, contacteu amb nosaltres per correu electrònic: bptarragona.cultura@gencat.cat

LA HISTÒRIA

Amb 19 anys l’Ada va ser violada tres vegades en una mateixa setmana per un home que coneixia bé. Una invitació a sopar va desencadenar la primera i ella no es va defensar, però es va citar dues vegades més amb el seu agressor per confrontar-lo i buscar respostes. Una potent i sòbria pel·lícula que trenca el silenci de les violacions en entorns de confiança.

La història de l’Ada és narrada a través de múltiples veus de diferents dones que construeixen el seu relat, la seva versió dels fets i com es van sentir abans, durant i després. A poc a poc, totes les dones d’aquesta pel·lícula es converteixen en les protagonistes de la història i també en testimonis de les seves pròpies històries que, per desgràcia, parteixen del mateix punt de partida.

Una pel·lícula coral que exposa, des de les dones i sense victimitzar-les, les sensacions contradictòries i les conseqüències després d’una violació o d’una agressió sexual en què l’abusador no és un desconegut. La pel·lícula desconstrueix la imatge que encara tenim actualment del violador, alhora que posa en primer pla la qüestió del consentiment en les relacions sexuals. I, en aquest sentit, com un “breu” episodi traumàtic pot enfonsar-nos la vida. Allò que no et mata... no és només la història de l’Ada, sinó una contribució a visibilitzar un fenomen social molt ampli i encara silenciat.

LA DIRECTORA

Alexe Poukine (1982) és directora i guionista. Després d'assistir a classes de teatre, va estudiar etnologia, cinema documental i escriptura de guions. Petites Morts, la seva pel·lícula de graduació, va ser seleccionada en diversos festivals internacionals. El seu primer llargmetratge documental, Dormir, dormir dans les pierres, es va projectar el 2013 en nombrosos festivals. Paral·lelament al rodatge del seu segon documental Allò que no et mata... (títol original: Sans frapper), està escrivint un llargmetratge de ficció.

FITXA TÈCNICA

84 min. Bèlgica. Versió original en francès. Subtítols en català.

Títol original: Sans Frapper – That Which Does Not Kill
Direcció: Alexe Poukine
Text: Ada Leiris
Producció executiva: Cyril Bibas
Producció: Centre Vidéo de Bruxelles - CVB, Alter Ego Production
Fotografia: Elin Kirschfink Edició: Agnès Brukert
So: Bruno Schweisguth, Marie Paulus
Distribució: DocsBarcelona Distribution

Què
Cinema
Quan i on
15/01/2021 a 00:00 a
29/01/2021 a 00:00
En línia
Organitzat per
Biblioteca Pública de Tarragona
Segells de reconeixement d'administració oberta