Esteu aquí: Inici Cultura i festes Agenda 2021 Octubre

Octubre

That's a musical!

Quatre joves, amants dels musicals, s'assabenten que un teatre es vol desfer de les escenografies i dels materials dels musicals que han tingut en cartell al llarg dels anys. Els quatre amics es troben al teatre, on descobreixen decorats, attrezzo, vestuari...

A mesura que es van trobant objectes i vestits canten cançons que els apassionen i expliquen anècdotes i històries dels musicals als quals pertanyen. Tot plegat els porta a fer un viatge per la història contemporània del musical americá.

Activitat recomanada per a famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys. Els nens i nenes han d'anar acompanyats d'un adult.

Què
Música, Teatre, Activitats familiars
Quan i on
16/10/2021 18:00 a 19:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat. Venda d'entrades en aquest enllaç.

Els menors de 3 anys tenen l'entrada gratuïta però n'han d'adquirir el tiquet. Per fer-ho, s'ha de seleccionar a l'apartat de promocions l'opció "menors de 3 anys”.

Organitzat per
CaixaForum Tarragona

That's a musical!

Quatre joves, amants dels musicals, s'assabenten que un teatre es vol desfer de les escenografies i dels materials dels musicals que han tingut en cartell al llarg dels anys. Els quatre amics es troben al teatre, on descobreixen decorats, attrezzo, vestuari... A mesura que es van trobant objectes i vestits canten cançons que els apassionen i expliquen anècdotes i històries dels musicals als quals pertanyen. Tot plegat els porta a fer un viatge per la història contemporània del musical americà.

Activitat recomanada per a famílies amb nens i nenes a partir de 5 anys. Els nens i nenes han d'anar acompanyats d'un adult.

Què
Música, Teatre, Activitats familiars
Quan i on
23/10/2021 18:00 a 19:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat. Venda d'entrades en aquest enllaç.

Els menors de 3 anys tenen l'entrada gratuïta però n'han d'adquirir el tiquet. Per fer-ho, s'ha de seleccionar a l'apartat de promocions l'opció "menors de 3 anys”.

Organitzat per
CaixaForum Tarragona

De la imaginació a la pantalla. Iniciació al cinema fantàstic

La nostra imaginació té unes idees fantàstiques, però... com es passen a la pantalla? Et proposem un taller per familiaritzar-te amb el llenguatge i el procés cinematogràfic i aprendre a fer un curtmetratge fantàstic senzill.

Començarem amb Georges Méliès i després, per mitjà d'exercicis pràctics, de manera senzilla, passarem de la idea al guió, del guió a l'enregistrament (incloent-hi uns efectes especials molt simples) i, finalment, a l'edició, i acabarem el taller amb una peça audiovisual creada o bé preparada per seguir-hi treballant.

Els treballs finals (fets al taller o, si t'ho estimes més, a casa) es podran presentar al concurs Participa Méliès.

Demanarem als assistents al taller que vulguin participar en la creació del curtmetratge que signin un breu document d'autorització.

Taller recomanat per a famílies amb nens i nenes a partir de 8 anys. Els nens i nenes han d'anar acompanyats d'un adult.

Què
Cursos i tallers, Cinema, Activitats familiars
Quan i on
24/10/2021 11:00 a 12:00
Preu
4 €
Venda d'entrades

Aforament limitat. Venda d'entrades en aquest enllaç.

Els menors de 3 anys tenen l'entrada gratuïta però n'han d'adquirir el tiquet. Per fer-ho, s'ha de seleccionar a l'apartat de promocions l'opció "menors de 3 anys”.

Organitzat per
CaixaForum Tarragona

"Jo, Claude Monet", Phil Grabsky, 2017, Regne Unit, VOSE

Documental sobre la vida i obra de Claude Monet, figura clau del moviment impressionista. A partir dels documents i escrits personals de l'artista es van revelant detalls fins ara poc coneguts, en què s'evidencien els alts i baixos emocionals i artístics que el van acompanyar al llarg de tota la vida. Des del vincle amb el seu grup d'amics impressionistes fins a la relació amb Camille i Alice, la seva primera i segona dona respectivament.

Més d'un centenar de pintures filmades en HD serveixen d'escenari per narrar la seva història.

Què
Cinema, Art
Quan i on
25/10/2021 18:00 a 19:30
Preu
6€
Venda d'entrades

Aforament limitat. Venda d'entrades en aquest enllaç.

Organitzat per
CaixaForum Tarragona

"Molt soroll per a res", de La Gata Borda

Al maig ja ens van encantar i aquest octubre ho tornaran a fer! El diumenge 17, gaudirem d’un dels èxits de William Shakespeare de la mà de La Gata Borda. ‘Molt soroll per res” és una comèdia que parla d’amor, de gelosia, de venjança, de desamor… Un autèntic estira i arronsa!⁣⁣

Què
Teatre
Quan i on
17/10/2021 19:00 a 20:30
Preu
10 € (entrada anticipada); 12 € (a taquilla el mateix dia de la funció); 6 € (socis)
Venda d'entrades

Aforament limitat. Venda d'entrades a Entradium

Organitzat per
La Gata Borda
Hi col·labora
Cooperativa Obrera Tarraconense / Teatre Magatzem / Ajuntament de Tarragona

PSICURT, Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental

PSICURT 2021, la VI edició del Festival de Curtmetratges sobre Salut Mental.

El Festival PSICURT té com a objectiu apropar a la ciutadania els diferents àmbits de la salut mental (prevenció, promoció i intervenció) a través del cinema. Un projecte cultural, social i de salut que permeti promoure la creació artística i la sensibilitat del públic al voltant de la salut mental alhora que projectar la ciutat de Tarragona com a referent cultural arreu. Enguany emetrà curtmetratges de temàtiques com la violència masclista, el bullying, el suïcidi, el dol, l'estigmatització de les malalties mentals, les addiccions...

Un any més, el PSICURT es consolida com un dels festivals temàtics relacionats amb la Salut Mental més importants del territori espanyol, no tan sols per la qualitat de les obres rebudes, sinó per la labor que el festival realitza als centres educatius que demanen participar en l'activitat complementària: projecció en els propis centres i debat posterior amb els alumnes sobre la temàtica de cadascun dels curtmetratges que han vist.

Què
Cinema
Quan i on
07/10/2021 a 18:30 a
10/10/2021 a 18:30
Preu
Gratuït
Venda d'entrades

Aforament limitat. Reserva d'entrades en aquest enllaç

Adreça web per a més informació https://psicurt.com/

Fins al 30 de setembre de 2021, continua obert el període d'inscripció per a la secció EDUCURT EXPRÉS (https://psicurt.com/es/inscripcio-educurt-expres/). Aquesta categoria està destinada a estudiants d’Educació Secundària Obligatòria (E.S.O.), Batxillerat (BAT), Cicles Formatius i Universitat. Poden participar-hi curtmetratges de ficció de producció en català i amb una durada màxima de 5 minuts, incloent-hi els crèdits.

Organitzat per
Psicurt / Col·legi Oficial de Psicología de Catalunya a Tarragona / Ajuntament de Tarragona
Hi col·labora
Tarragona Film Office / Ràdio Ciutat de Tarragona, entre d'altres

Introducció al dibuix i pintura

El taller infantil INTRODUCCIÓ AL DIBUIX I PINTURA, de la mà de la il·lustradora @albapocurull, és un curs per iniciar-se en el món del dibuix i la pintura, partint d'una base tècnica, per així poder desenvolupar i potenciar el món imaginari i singular de cada alumne.

Ensenyarem als nens a mirar i observar l'entorn, per després reinterpretar-lo a la seva manera, tot acompanyat de recursos tècnics. A través de les diferents activitats reforçarem el procés creatiu, la imaginació i el treball amb equip. El final de cada activitat enllaçarem la part pràctica amb un artista actual de la zona, per així enriquir el llenguatge visual de l'alumne.

Aquest curs és una eina per fer créixer sensibilitats i gaudir de l'art en general.

Al llarg de les sessions introduirem diferents tècniques com el llapis, carbonet, tinta xina, aquarel·la, pintura acrílica, etc. Tot treballant conceptes tals com l'encaix, la proporció, la composició, figura humana, entre d'altres. A mesura que les classes avancin introduirem el color, partint sempre dels colors primaris per obtenir els colors desitjats.

Objectius del curs:

  • Donar a conèixer els fonaments bàsics del dibuix.
  • Donar a conèixer les diferents tècniques plàstiques.
  • Proporcionar eines per a experimentar i desenvolupar la creativitat.
  • Introduir referents visuals actuals.
  • Enriquir la relació amb els companys de classe, generant un ambient de col·laboració.
  • Respectar els treballs dels altres companys així com el material de classe.
  • Fomentar i aprendre la importància de l'ordre i la neteja.
Què
Cursos i tallers, Art, Activitats familiars
Quan i on
08/10/2021 a 17:00 a
17/12/2021 a 18:30
Preu
60 € mensuals
Venda d'entrades

Aforament limitat. Taller per a nens i nenes de 8 a 12 anys.

Per a reserva de places notifiqueu a l’Espai Nautilus la vostra assistència: via telefònica/whatsapp tel. 722 448 675 o personalment al c/Reding 9, baixos de Tarragona. La reserva de plaça es farà amb una paga i senyal de 10 €.

Organitzat per
Espai Nautilus - @albapocurull

A la frontera: murs, muralles, víctimes i botxins

Podem advertir imatges que ens falten en un món on en sobren moltes. Una d'aquestes imatges sobrants és la que projecta en nosaltres el terme frontera, com a zona d'exclusió, demarcació, acotació de territori, pàtria. Un terme que escapça el territori, el retalla, el dota d'identitat, genera barreres i impedeix tant l'entrada com la sortida de persones. La història de les fronteres és la història dels estats nació, la seva manera de comunicar que som diferents els uns dels altres.

L'escriptor i periodista Tomàs Alcoverro i l'escriptora Emma Riverola ens ajudaran a entendre el factor “frontera” en l'àmbit dels conflictes internacionals i local

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
19/10/2021 19:00 a 20:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum Tarragona 

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona

Ciència i fe: què ens diuen les estrelles?

Dos físics, Javier Tejada i Emili Marlé, de procedències intel·lectuals i formatives diferents, busquen al cel, a les estrelles, la resposta o la metàfora sobre la condició humana al segle XXI. Un religiós i un físic ens endinsaran en la comprensió del món ara que un seguit de científics han explicat que hi ha vida intel·ligent a les estrelles. 

Com explica Javier Tejada: "Què vol dir que hi pot haver vida nuclear? En el treball al qual em refereixo, publicat a la revista Letters in High Energy Physics, els autors teoritzen i expliquen que hi pot haver una forma de vida 'basada' en espècies que no tenen res a veure amb la nostra i amb un temps d'existència molt curt però capaç de replicar-se a l'interior de les estrelles.

Per analitzar de manera més concreta el que se suggereix a l'article científic esmentat, ens hem de centrar en les tres condicions –molt ben descrites a tall d'hipòtesi pels autors– que s'han de donar perquè hi hagi vida: 1) l'habilitat per codificar informació, 2) que la transmissió d'informació es produeixi de manera més ràpida que la desintegració de l'espècie i 3) la imperiosa necessitat de tenir energia lliure per poder crear ordre. De fet, això és el que fem els éssers vius a la Terra i és per això que estem, avui i aquí, impressionants per la immensa quantitat d'informació que codifiquem i transmetem a còpia de gastar immenses quantitats d'energia."

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
27/10/2021 19:00 a 20:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum de Tarragona

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona

La nostra companya astronòmica

Mou les marees i cada dia és més lluny. No té atmosfera però sí aigua i es va formar a partir d'una col·lisió violenta amb el nostre planeta. Va fascinar per les seves fases especialistes en astronomia durant segles, va ser el primer lloc cap a on van apuntar els primers telescopis i també l'objectiu de les primeres missions espacials.

La Lluna ens mostra el nostre passat en el procés de formació del sistema solar, ens permet refinar els models de gravetat i experimentar amb el futur mitjançant l'exploració del cosmos. Durant aquesta conferència, la doctora en Astrofísica Eva Villaver Sobrino, que ha treballat per a la NASA i per a l'Agència Espacial Europea (ESA), respondrà preguntes sobre el nostre satèl·lit i resoldrà altres dubtes del cosmos.

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
06/10/2021 19:00 a 20:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum de Tarragona 

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona

Llunes del sistema solar

Quan Galileu va descobrir l'existència de llunes a Júpiter, el model geocèntric de l'univers es va esquerdar definitivament. Des d'aleshores, l'exploració de la nostra Lluna i altres satèl·lits del sistema solar ens ha permès repensar la concepció que tenim de l'espai i estendre els límits del coneixement.

El gran divulgador i expert en astronomia Rafael Clemente ens parlarà dels secrets de les llunes del sistema solar, de com es van formar i van ser capturades pels planetes, i de tot el que hem après gràcies a grans missions espacials com Voyager o Cassini. També coneixerem possibles missions futures que potser tornaran a fer que ens replantegem la concepció que tenim del sistema solar i les seves llunes.

Què
Xerrades i congressos
Quan i on
13/10/2021 19:00 a 20:00
Preu
6 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum de Tarragona 

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona

Fenòmens elèctrics

Des que els grecs van descobrir que, en fregar un tros d'ambre, aquest atreia les plomes i els fils que tenia a prop, fins ara s'han anat descobrint moltes coses relacionades amb l'electricitat que durant molt de temps, pel fet que no es podien explicar científicament, es creien plenes d'atribucions gairebé màgiques.

En aquest taller els nens i nenes podran fer una sèrie d'experiments vistosos, molt participatius i molt divertits que els permetran prendre consciència que les càrregues elèctriques són a tot arreu, mentre fan troballes sobre el meravellós món dels fenòmens elèctrics. 

Activitat recomanada per a infants a partir de 5 anys. Els nens i les nenes han d'anar acompanyats d'un adult.

Què
Cursos i tallers
Quan i on
09/10/2021 12:00 a 13:00
Preu
4 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum de Tarragona 

Tots els assistents a l'activitat n'han d'adquirir l'entrada. Els menors de 3 anys tenen l'entrada gratuïta però n'han d'adquirir el tiquet. Per fer-ho, s'ha de seleccionar a l'apartat de promocions l'opció "menors de 3 anys”.

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona

Fenòmens elèctrics

Des que els grecs van descobrir que, en fregar un tros d'ambre, aquest atreia les plomes i els fils que tenia a prop, fins ara s'han anat descobrint moltes coses relacionades amb l'electricitat que durant molt de temps, pel fet que no es podien explicar científicament, es creien plenes d'atribucions gairebé màgiques.

En aquest taller els nens i nenes podran fer una sèrie d'experiments vistosos, molt participatius i molt divertits que els permetran prendre consciència que les càrregues elèctriques són a tot arreu, mentre fan troballes sobre el meravellós món dels fenòmens elèctrics. 

Activitat recomanada per a infants a partir de 5 anys. Els nens i les nenes han d'anar acompanyats d'un adult.

Què
Cursos i tallers
Quan i on
10/10/2021 12:00 a 13:00
Preu
4 €
Venda d'entrades

Aforament limitat.

Inscripcions a CaixaForum de Tarragona.

Tots els assistents a l'activitat n'han d'adquirir l'entrada. Els menors de 3 anys tenen l'entrada gratuïta però n'han d'adquirir el tiquet. Per fer-ho, s'ha de seleccionar a l'apartat de promocions l'opció "menors de 3 anys”.

Organitzat per
CaixaForum de Tarragona
Segells de reconeixement d’administració oberta