Esteu aquí: Inici Cultura i festes Agenda 2021 TAU - Música a les esglésies

TAU - Música a les esglésies

TAU Stabat Mater de Pergolesi

L’Stabat Mater del compositor G. B. Pergolesi és sens dubte una de les obres sacres més conegudes del classicisme. És una obra que es representa molt sovint en totes les sales de concert, cicles i festivals. Un fet sorprenent, però, és que aquesta fama no és pas nova sinó que poc després de la mort del compositor ja era així. De fet, el seu Stabat Mater fou l’obra més editada del segle XVIII. Com a exemple d’aquesta enorme difusió, a l’arxiu de la catedral de Tarragona trobem una còpia d’aquesta obra que data del tercer terç del segle de les llums. A l’arxiu de la catedral hi trobem una desena d’obres amb el text de l’stabat mater que daten també d’aquest segle. En crida l’atenció, però, una en concret: l’Stabat Mater de Pere Furió, compositor valencià que treballar a Antequera,  Granada i Oviedo, entre altres llocs. La particularitat d’aquest Stabat Mater (incomplet, perquè en falta una part de violí) és que està escrit per 4 dones. I diem “dones” i no “veus de dona” perquè en aquesta partitura estan indicats els noms de les cantants que l’havien d’interpretar:  "Dª Rosalía, Dª Francisca, Dª Raymunda, Dª Magdalena”.

Aquest programa proposa l’audició de l’obra de Pergolesi, juntament amb mostres de la de Furió i també el Miserere de J. Hasse, escrit també al segle XVIII i també per a cor de dones. La formació encarregada de dur a terme el concert estarà formada íntegrament per dones, tant l’orquestra, com el cor i, evidentment, les grans solistes Maria Hinojosa i Marta Infante.

PROGRAMA

  • G. B. Pergolesi Stabat Mater
  • Pere Furió (reconstrucció de X. Pastrana) Stabat Mater (selecció)
  • J. Hasse Miserere

Ensemble O Vos Omnes

(Sylva Farran, concertino de l’orquestra)

Maria Hinojosa, soprano

Marta Infante, contralt

Xavier Pastrana, director

Què
Música
Quan i on
25/03/2021 20:30 a 21:30
Preu
15 €
Venda d'entrades

A través d'aquest enllaç 

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona i Ensemble O Vos

Les lamentacions d'Icart. De l’arxidiòcesi de Tarragona al Regne de Nàpols

La nissaga dels Icart té forts lligams amb Tarragona i tot el seu Camp. A la capital hi trobem encara molts ciutadans que en porten el cognom i a Torredembarra, per exemple, hi trobem el Castell dels Icart, d’on en foren senyors des de finals del segle XIV fins a la meitat del XVI. Aquest castell és representatiu de la potència econòmica i intel·lectual que va portar a aquesta família a mantenir forts vincles amb el Regne de Nàpols, d’on en foren governadors. És a finals del segle XV on situem Bernat Icart, un compositor del que se’n saben molt poques coses. Només es té constància d’ell com a clergue de la diòcesis de Tortosa, al 1478 i uns anys després ja el trobem com membre de la capella de la cort aragonesa de Nàpols. Fou, però, un compositor reconegut i lloat a la seva època i una de les seves obres fou recollida en un dels famosos reculls de Petrucci, l’any 1506: les seves Lamentatio Jeremiae. Aquest programa proposa un descobriment d’aquest compositor i el seu temps amb obres molt desconegudes i alguna encara mai interpretada a casa nostra.

 

Què
Música
Quan i on
23/04/2021 20:30 a 21:30
Preu
15 €
Venda d'entrades

A través d'aquest enllaç

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona i Ensemble O Vos

TAU - J. S. Bach. Motets

Com a clausura del TAU, Cicle de música a les esglésies, l’Ensemble O Vos Omnes proposa un gran concert amb la integral dels motets de J. S. Bach. Aquest és un repte que pocs cors podem plantejar-se, doncs l’exigència vocal, interpretativa i espiritual que demana la interpretació dels 6 motets en un sol concert està només a l’abast de grans professionals. És, sens dubte, una fita tant per a l’intèrpret com per al programador i l’oient. Poder assistir a la interpretació en directe dels sis motets del gran compositor alemany és una oportunitat que tot amant de la música barroca valora com un acte únic i transcendent. Serà, per tant, un excel·lent cartell per a tancar el cicle.

Amb aquest concert, l’Ensemble O Vos Omnes celebra el seu 10è aniversari.

PROGRAMA

J. S. Bach

  • Singet dem Herrn ein neues Lied (BWV 225)
  • Der Geist hilft unser Schwachheit auf (BWV 226)
  • Jesu, meine Freude (BWV 227)
  • Fürchte dich nicht, ich bin bei dir (BWV 228)
  • Komm, Jesu, Komm (BWV 230)
  • Lobet den Herrn, alle Heiden (BWV 230)

Ensemble O Vos Omnes

Xavier Pastrana, director

Què
Música
Quan i on
16/07/2021 21:00 a 22:00
Preu
15 €
Venda d'entrades

Pròximament

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona i Ensemble O Vos
Segells de reconeixement d'administració oberta