Esteu aquí: Inici Cultura Agenda 2023 Abril La jurisprudència del TJUE en matèria de discriminació

La jurisprudència del TJUE en matèria de discriminació

Ponent: Sra. Maria Lourdes Arastey Sahún, jutgessa del TJUE i experta en jurisdicció social i en igualtat de gènere.

María Lourdes Arastey Sahún (Tarragona, 1959) és una jurista espanyola experta en jurisdicció social i en igualtat de gènere. Al juliol de 2021 va ser triada jutgessa del Tribunal de Justícia de la Unió Europea en substitució de l'espanyola Rosario Silva de Lapuerta. Ha estat magistrada de la Sala social del Tribunal Suprem.

Va néixer a Tarragona en 1959 i es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona en 1982. Va ingressar en la Carrera Judicial per oposició lliure en 1984. Va assumir les seves primeres destinacions en els òrgans mixtos de la jurisdicció fins a 1989, any en què va ascendir a magistrada i va ocupar destinació en el Jutjat social núm. 7 de Barcelona. En 1990 va passar a la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En 2002 va ser nomenada Magistrada especialista en l'ordre social.

En 2009 va ser nomenada magistrada de la Sala Quarta del Tribunal Suprem.​ En 2018 va ser triada membre del Tribunal Administratiu de l'OTAN.

Ha estat també professora associada de la Universitat de Barcelona i ha participat en fòrums i reunions jurídiques internacionals, entre elles les Escoles Judicials de Bulgària, Romania i de Espírito Sant (el Brasil), Escola Judicial de Centreamèrica i Carib (Guatemala), Tribunal de Justiça do Rio de Janeiro, Université Montesquieu de Bordeus, el Centre Universitari Mediterrani de Niça, el TJUE, la Cour de Cassation de França, l'Associació de Mediadors d'Hongria, Eurochambers o el Bar of Ireland.

És autora de diverses publicacions de Dret Laboral, Discriminació, Gènere i igualtat, mediació i Dret de la Unió. En 2016, va ser designada Experta per a la Xarxa Europea de Consells Judicials (ENCJ) en el projecte conjunt de la Xarxa Europea de Consells Judicials i del European Law Institute (ELI) sobre Mediació (ADR).

Membre actiu de l'Associació Judicial Francesc de Vitòria des de 1986, va ser portaveu de la secció de Catalunya.

Ha estat vicepresidenta del Grup Europeu de Magistrats per la Mediació (GEMME), institució en la qual ha ostentat també el càrrec de presidenta de la seva Secció espanyola. També és membre de l'Institut Europeu de Legislació (ELI) i membre fundadora de la Xarxa d'Experts de Dret de la Unió Europea (Redue) del Consell General del Poder Judicial.

Va ser candidata per a ocupar la presidència de la Sala social del Suprem en la qual finalment va ser triada María Luisa Segoviano qui a l'octubre es va convertir en la primera dona a presidir la Sala social del Surpremo.6​ En 2021 va presentar la seva candidatura al Tribunal de Justícia de la Unió Europea al costat d'altres 24 aspirants sent triada. Arastey va substituir com a jutgessa del Tribunal de Justícia de la Unió Europea a la primera dona que es va convertir en advocada de l'Estat a Espanya, Rosario Silva de Lapuerta, sent la primera vegada que Espanya tria a un membre de la judicatura de carrera perquè representi al país en el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, com a jutgessa d'aquest. El seu mandat s'estendrà fins al 6 d'octubre de 2027.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

La jurisprudència del TJUE en matèria de discriminació
Què
Xerrades i congressos
Quan
13/04/2023 16:30 to 18:00
Localització
Preu
Gratuït
Organitzat per 
Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta