Esteu aquí: Inici Cultura Agenda 2023 Cicle Muntanya Conferència Inaugural "Chhaupadi", a càrrec d'Edurne Pasaban

Conferència Inaugural "Chhaupadi", a càrrec d'Edurne Pasaban

Edurne Pasaban ens parlarà del Nepal més remot i aïllat, on encara perviu una colpidora tradició masclista: les dones, quan tenen el període, són apartades de la comunitat. Se les considera impures. Encara menys poden escalar una muntanya: els déus es podrien enfadar. Per ajudar a cridar l’atenció sobre aquesta injustícia, Edurne Pasaban se suma a una expedició en què quatre joves de la regió es proposen escalar la muntanya sagrada Saipal, una extraordinària mola gelada que domina tota la zona.

L’Edurne aporta la seva experiència com a escaladora i la seva visió, oberta i positiva, de la feminitat. Juntes, obriran una finestra de canvi i esperança per a les dones de l’Himàlaia.

Edurne Pasaban va néixer a Tolosa (Guipúscoa) l’1 d’agost de 1973. Va estudiar Enginyeria Tècnica Industrial al País Basc. Va completar el Senior Executive Program i el màster de Gestió de Recursos Humans a Esade (Barcelona). Posteriorment, va obtenir el màster IE Business a Madrid. El seu primer treball com a enginyera va ser a l’empresa familiar Pasaban, SA. Més endavant, l’Edurne va fundar el seu propi negoci, Abeletxe, un petit hotel rural i restaurant, ara completament reformat, que ha esdevingut un espai singular dedicat a la celebració d’esdeveniments al País Basc.

L’Edurne també té la seva part més solidària per a totes aquelles persones que tant li han donat durant aquests anys a l’Himàlaia. Així, és patrona i fundadora de Mountaineers for Himalayas, on es treballa pel desenvolupament de projectes relacionats amb l’educació dels nens i nenes de l’Himàlaia (www.fundacionedurnepasaban.com).

Pasaban va començar a la muntanya de la mà dels seus pares al Pirineu, i als 17 anys se’n va anar per primera vegada als Alps per començar amb l’alpinisme. Amb 18 anys, a l’Equador, va començar a fer ascensions a muntanyes de 6.000 metres, i finalment, el 1998, va viatjar a Himàlaia per primera vegada. Des de llavors, l’Edurne no ha deixat de fer diferents expedicions a muntanyes de més de 8.000 metres; el 2010 va coronar el cim del Shisha Pangma, un assoliment amb el qual cosa es va convertir en la primera dona del món a ascendir els catorze vuitmils del planeta.

Actualment, l’Edurne combina la seva carrera esportiva amb la seva carrera professional com a conferenciant i coach en empreses de tot el món. Organitza xerrades, formacions i tallers dissenyats a mida, amb els quals acompanya equips i persones cap als seus propis objectius a través de les seves experiències com a alpinista. També imparteix classes com a professora associada a l’IE Business School, i és consellera al grup empresarial Antuerta, SL.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

Conferència Inaugural "Chhaupadi", a càrrec d'Edurne Pasaban
Què
Xerrades i congressos
Quan
02/03/2023 19:00 to 20:30
Programació
Cicle de Muntanya
Localització
Preu
Gratuït
Venda d'entrades / Inscripcions

L'entrada és gratuïta amb invitació i limitada a l'aforament de la sala. Cal recollir la invitació a partir d'una hora abans de l'inici de cada sessió, al mateix auditori.

Organitzat per 
Diputació de Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta