The Ordinaries
Mira'm al Kesse (cinema)
Dv. 3, 10 i 17 de novembre
El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona i l’espai Jove Kesse s’alien per portar el MIRA’M a tota la ciutadania durant tres divendres del mes de novembre. Podràs gaudir de la projecció de tres pel·lícules diferents i punyents que segur que no et deixaran indiferent. En acabat de la projecció, podràs participar en un debat obert.
THE ORDINARIES ALEMANYA, 2022, 120 MINUTS. DIR. SOPHIE LINNENBAUM
Dv. 3 de novembre (20 h)
Quin personatge series si la nostra societat fos una pel·lícula? Series el protagonista o un secundari que desapareix a la primera escena? Davant d’aquesta pregunta es troba Paula, la protagonista de THE ORDINARIES, una faula distòpica que imagina una societat dividida per rols cinematogràfics. Mentre comparteix el dia a dia amb ‘protagonistes de base’, el seu somni és superar l’examen d’accés que la portarà a l’acadèmia de Protagonistes.
Amb la seva pel·lícula de graduació, Sophie Linnenbaum construeix un univers fílmic ple de detalls i amb una posada en escena on tot és benvingut: des d’escenes de grans musicals clàssics a elements de thrillers en la línia de Hunger Games (Els jocs de la fam) o el caràcter meta de pel·lícules com Pleaseantville.
System Crasher
Mira'm al Kesse (cinema)
Dv. 3, 10 i 17 de novembre
El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona i l’espai Jove Kesse s’alien per portar el MIRA’M a tota la ciutadania durant tres divendres del mes de novembre. Podràs gaudir de la projecció de tres pel·lícules diferents i punyents que segur que no et deixaran indiferent. En acabat de la projecció, podràs participar en un debat obert.
SYSTEM CRASHER
ALEMANYA, 2019, 118’. DIR: NORA FINGSCHEIDT
Dv. 10 de novembre (20h)
La Benni té 9 anys i una energia desenfrenada. A la seva salvatge cerca d’afecte porta a tothom del seu voltant a la desesperació. És petita, però perillosa; allà on va, acaba sent expulsada: és allò que el servei de protecció del menor anomena una “system crasher”.
Passa per diverses llars d’acollida a la recerca d’un amor que ningú sembla poder donar-li, ella només vol tornar amb la seva mare! Gran sorpresa del Festival del Berlin on va impactar a tothom amb la seva energia i nervi, i amb una inoblidable actuació de la nena Helena Zengel, la història de Benni t’atrapa des del primer fotograma i no et deixa fins temps després d’acabada la pel·lícula.
Le paradís
El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona i l’espai Jove Kesse s’alien per portar el MIRA’M a tota la ciutadania durant tres divendres del mes de novembre. Podràs gaudir de la
projecció de tres pel·lícules diferents i punyents que segur que no et deixaran indiferent. En acabat de la projecció, podràs participar en un debat obert.
Le paradís. Dir. Zeno Graton. Bélgica, 2023. 88 min. VOSCat
La pel·lícula programada per aquesta sessió ha estat escollida pels joves participants del programa Joves Programadors, una iniciativa del Festival REC per acostar als joves el món de la gestió cultural i de l’organització interna dels festivals de cinema.
Sinopsi
En un correccional de menors, Joe, un jove de 17 anys està a punt de sortir, anhelant el món exterior. L'arribada d'en William li fa descobrir nous desitjos que afloraran dins un espai molt limitat marcat per les normes i la llei, i on les prioritats personals entren en joc. Un 'coming of age' en un context en el que no solem entrar tractant realitats socials, sexuals i també racials.
Una emocionant història d’amor, reinserció i esperança darrera les reixes i els murs de les cel·les, testimonis muts d’unes passions que faran estralls en les ànsies de llibertat.
En acabar les projeccions, es durà a terme un col·loqui amb una persona especialista en el tema tractat a la pel·lícula.
Goodbye Julia
Dir. Mohamed Kordofani, Sudan, 2023. VOSC
A la Mona i la Lisa les uneixen quatre parets, però una frontera les pot separar. Enmig d’una forta tensió política abans de la fracturació del Sudan, la Mona, una excantant musulmana, contracta la jove catòlica Lisa com a serventa i l’acull juntament amb el seu fill, després que desaparegui el seu marit. Goodbye Julia és la història de dues dones que encarnen els “dos Sudans” a punt de separar-se.
Mohamed Kordsofani aconsegueix transmetre un esdeveniment històric a través d’una història íntima i personal. La culpa, les revelacions i les injustícies, el patriarcat o el conservadorisme són alguns dels temes que exploren aquestes dues dones en la seva vida quotidiana. Temes que no tan sols es poden identificar al Sudan, sinó en molts indrets del món.
- Títol original: Goodbye Julia
- Gènere: drama
- Idioma original: àrab sudanès
- Durada: 120 min
- Estrenada al Festival de Cannes, Premi Freedom a Un Certain Regard.
Presentació a càrrec de Rashid Abubakar i Marc Serena, productors i activistes culturals, i projecció de Curts de Ghana La història del chihaa i l’oraa.
Milisuthando
Dir. Milisuthando Bangela, 2023, EUA. VOSC
La Milisuthando és una noia de Sud-àfrica que va créixer durant l’apartheid, però sense tenir la consciència del que passava fins que va acabar. Ambientada a la Sud-àfrica del passat, el present i el futur, la pel·lícula es representa com un coming-on-age dolç, poètic i personal, en el qual la protagonista se’ns obre del tot i els coprotagonistes són la seva família, els amics i, fins i tot, algun personatge històric, i presenta el retrat de tota una generació. Una invitació a descobrir els episodis de la vida de la cineasta Milisuthando, configurada com una meditació acurada i tendra sobre qüestions com el poder, la por, la intimitat i l’amor en funció de la raça.
- Títol original: Milisuthando
- Gènere: documental
- Idioma original: anglès
- Durada: 128 min
- Estrenada al Festival de Sundance.
- Projecció de Curts de Ghana Com fer un xilòfon.
Entre las higueras
Dir. Erige Sehiri, Tunísia, 2023. VOSE Dijous 16 de novembre de 2023
Sota el testimoni dels arbres al nord-oest de Tunísia, la Sana, la Fidé, la Melek i l’Abdou treballen recol·lectant figues. Al llarg del dia, l’hort es converteix en un teatre d’emocions on comparteixen somnis i esperances; experimenten nous sentiments, discuteixen, es troben i fins i tot sorgeix alguna espurna.
Erige Shiri ens regala una història captivadora que ens explica a través d’una mirada honesta. Uns personatges propers i emocionals que anem coneixent de mica en mica amb petits detalls. Entre les figueres, l’autor teixeix un tapís dramàtic a còpia de converses que revelen qüestions culturals, de classe i de gènere, amb tot el que implica cadascuna.
- Títol original: Under the Fig Trees
- Gènere: drama
- Idioma original: àrab
- Durada: 92 min
Estrenada a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes
Premi Ecoprod a la producció més sostenible (Cannes 2022).
Premi del Públic i Menció Especial del Jurat al Festival de Tarifa.
Projecció de Curts de Gana El poder dels arbres i les plantes.
La noire de... (Black Girl)
Ousmane Sembene, el Senegal, 1966. VOSC
El punt final del programa el conforma un clàssic protagonitzat per una jove de Dakar. Amb la promesa de conèixer França, la Diouna treballa cuidant els nens d’una família a Antíbol, un poble de la Costa Blava francesa. Però quan hi arriba, la realitat és ben diferent.
Ousmane Sembene és considerat el pare del cinema africà, i aquesta és la pel·lícula que va fer ressonar amb força el seu nom al voltant del món. Per a molts, es considera la primera pel·lícula independent africana. Sembene es basa en un conte propi per transmetre un punt de vista diferent d’aquell al qual estaven acostumats els espectadors occidentals. A través de la veu de la protagonista, el cineasta reflecteix la mirada d’una cultura aliena, mostrant les cicatrius deixades pel colonialisme i la influència del neocolonialisme sobre la cultura i l’economia. Una pel·lícula que va definir el seu temps mitjançant un discurs sorprenentment actual.
- Títol original: La noire de... (Black Girl)
- Gènere: drama social
- Idioma original: francès
- Durada: 65 min
Presentació a càrrec de Saiba Bayo, politòleg, consultor i activista senegalès, i projecció Curts de Ghana Com fer un xilòfon, La història del Chihaa i l'Oraa i El poder de les plantes i els arbres.
El sueño de la sultana
Dir. Isabel Herguera. Espanya, 2023. 86’ VOSE
"El Sueño de la sultana" és un conte feminista indi escrit el 1905 per Rokeya Hussein. La Inés és una directora d'animació espanyola de 30 anys que està a Ahmedabad per trencar amb el seu amant indi l’Àmàr. Casualment, entra en una llibreria on descobreix el conte, en el qual es relata una història sobre un país imaginari governat per dones. Fascinada, la Inés s'embarca en un viatge iniciàtic a través de l'Índia en busca de les empremtes de l'autora i del País de les Dones.
Amb una àmplia experiència en el món de l'animació, Isabel Herguera debuta en el llargmetratge amb la primera pel·lícula europea d'animació que ha aconseguit competir en la Secció Oficial al Festival de Sant Sebastià. Una experiència audiovisual única que combina diferents tècniques d'animació com les aquarel·les, les ombres xineses o l'estil Mehndi (tatuatge temporal), fent servir exclusivament l’henna. A través de tots els sentits, la pel·lícula ens permet respirar, sentir i quasi tocar l'aroma de l'Índia mentre reflexiona sobre el paper de les dones en la Història. Un relat d'opressió i lluita feminista en el que participen, en excepcionals cameos animats, personatges com el filòsof Paul B. Preciado o la historiadora pop britànica Mary Beard.
Amb la presència de la productora del film, Chelo Loureiro.
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció.
Mamacruz
Dir. Patricia Ortega. Espanya, 2023. 84’ VOE
Cosidora implacable, catòlica i molt devota, Mamacruz (Kitti Manver), viu, al costat del seu marit, una vida de rutines, desencisos i incomunicació. Refugiada a la parròquia del barri, Cruz ni coneix ni es planteja la possibilitat d’un desig sexual que truca a la seva porta inesperadament. Com podrà compaginar les seves creences amb aquesta nova faceta seva?
“Mamacruz” és una història de descobriment, alliberació i despertar sexual en plena tercera edat, un 'coming of age' als seixanta, amb el teló de fons de la sagristia, on culte i desig es desdibuixen en somnis desconcertants.
Una pel·lícula amb tocs de drama i comèdia i un homenatge a les dones que opten per prendre les regnes de les seves vides, sense importar si algú podria pensar que és massa tard. Cruz, amb valentia i determinació, trenca barreres i s'endinsa en un camí de nous descobriments personals, tot desafiant patrons religiosos i normes socials.
Estrenada a Sundance. Espiga d'Honor a Kitty Manver a SEMINCI de Valladolid.
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Nina i el secret de l'eriçó
Dir. Alain Gagnol i Jean-Loup Felicioli. França, 2023. 78min VDCat (a partir de 6 anys)
A la Nina li agrada anar a dormir escoltant les històries que el seu pare li explica, les d’un eriçó que descobreix el món. Un vespre, el seu pare, preocupat per la feina, no segueix el ritual i no li explica una nova aventura… Afortunadament, el seu millor amic Mehdi és allà per ajudar-la a trobar una solució: què passaria si el tresor amagat a l’antiga fàbrica pogués resoldre tots els seus problemes?
En aquest moment comença una gran aventura que implica escapar de la vella veïna i del seu gat Peludot, impedir les trampes del guardià de la fàbrica i enganyar el seu gran gos… El petit eriçó liderarà la investigació al seu costat!
Tres lladres i un lleó
Dir. Rasmus A. Sivertsen. Noruega, 2022. 79 min. VODCat (a partir de 6 anys).
Aquesta és la història de tres lladres: Casper, Jasper i Jonathan, que viuen fora de la ciutat de Cardamom. No estan contents amb les seves vides, els agradaria canviar algunes coses i sentir-se part de la comunitat. Després de produir alguns robatoris a la ciutat, són atrapats i tancats a la presó. Allà experimenten per primer cop els beneficis de la confiança i el suport mutu. Quan es declara un incendi a la torre de Cardamom, els lladres tenen l’oportunitat de posar en pràctica la solidaritat i la cooperació, fent possible el canvi que desitgen en les seves vides.
Tres lladres i un lleó està basada en un dels llibres infantils noruecs més importants de tots els temps.
Heroico
Dir. David Zonana. Mèxic, 2023, 88min. VOSAng i Cat
El Luis, un jove de 18 anys amb arrels indígenes, ingressa en l'Heroic Col·legi Militar amb l'esperança d'assegurar-se un futur millor. Allí el convertiran en un soldat perfecte.
David Zonana (Mano de obra), encara el seu segon llargmetratge amb un guió construït sobre la base d'experiències reals narrades per excadets, construint un relat que t'atrapa en el seu ritme hipnòtic i la seva capacitat narrativa per anar desgranant elements com la masculinitat, el caràcter de grup o l'agressivitat normativa més enllà dels clixés.
Implacable i inquietant, HEROICO, és un valent i poderós drama militar que explora i denúncia la violència, el masclisme i la corrupció a Mèxic i a les institucions que el sostenen. Un retrat reeixit i mordaç que subratlla la potència del cinema per a exposar realitats incòmodes i commoure a l'espectador.
World Premiere a Sundance 2023 // European Premiere Berlinale 2023
Premi FRIPESCI i Mezcal de Fest. Guadalajara 2023
Estrena a Catalunya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Goodbay Julia
Dir. Mohamed Kordofani. Sudan, 2023. 120 min. VOSCat
Immerses en un clima de forta tensió política just abans de la segregació de Sudan del sud, la Mona, una excantant musulmana vol redimir el seu sentiment de culpabilitat contractant la jove i catòlica Lisa com a minyona i acollint-la a ella i el seu fill a casa seva després de la desaparició del seu home. GOODBYE JULIA és la història de dues dones que encarnen a la seva manera els “dos Sudan” a punt de separar-se.
Mohamed Kordsofani ens presenta un relat personal i íntim emmarcat en un fet històric que va dividir el país i va empènyer a milers de ciutadans a abandonar casa seva en un clima d’odi i enfrontament.
I amb aquest teló de fons, dos retrats de dones fortes com la Mona i la Lisa acompanyen el missatge polític de la pel·lícula. A través de la seva vida quotidiana, s’explora un panorama de temes: la culpa, les revelacions, la injustícia, el pes del patriarcat i el conservadorisme, i molt més. Preocupacions que ressonen no només al Sudan sinó també a la resta del món.
Prix de la Liberté du Festival de Cannes (2023)
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
The Sweet East
Dir. Sean Price Williams. EEUU, 2023, 104min. VOSCat
El director de fotografia Sean Price Williams (després de treballar amb els germans Safdie, Alex Ross Perry o Abel Ferrara) salta a la direcció a THE SWEET EAST, una sàtira picaresca i imprevisible on aborda un dels grans motius de l'imaginari nord-americà: el viatge, físic i emocional; a través de les ciutats i boscos de la costa Est.
Amb una magnètica Talia Ryder que ja es perfila com a nova musa del cinema independent al paper protagonista, narra la història de Lillian, una jove que decideix escapar-se de l'excursió de final de curs per intentar conèixer-se una mica més a si mateixa. Càmera a l'espatlla i uns fonamentals 16 mil·límetres que donen bé de gra i personalitat a un film que retrotreu als primers treballs de Gus van Sant o Sean Baker.
Seductora, fresca i esbojarrada, THE SWEET EAST, l’Alícia al país de les meravelles trash, està destinada a convertir-se en la pel·lícula de culte de l'any.
World Premiere a la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes
Premi del Jurat al Festival de Deauville
Estrena a Catalunya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Slow
Dir. Marija Kavtaradze. Lituània, 2023, 104min. VOSCast
La ballarina Elena i l’intèrpret de llengua de signes Dovydas es troben i de seguida formen un bonic vincle. A mesura que entren a la nova relació, deuen trobar la manera de construir el seu propi tipus d’intimitat.
Amb un ritme deliberadament pausat i cadenciós que evoluciona al llarg de les estacions al ritme d’una exquisida selecció musical, la directora lituana deixa que els cossos parlin en una commovedora dansa de sensacions i sentiments. Movent als seus protagonistes en una suau i seductora coreografia, puntejat per diàlegs sincers i espontanis, la realitzadora sap trobar un nou enfocament a un tema àmpliament tractat al cine: l’amor.
Una proposta molt suggestiva, dotada d’una sensibilitat especial i candidata a l’Òscar 2024 per Lituània, SLOW és un conte tendre, inesperat, sobre relacions contemporànies, sexualitat, la proximitat de la pell i sentiments. Deixeu-vos abraçar per una història que us sorprendrà i seduirà.
Millor Direcció al Festival de Sundance 2023
Premi del Públic al Festival L’Atlàntida (Palma de Mallorca)
Candidata a l’Òscar per Lituània
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Love is a gun
Dir. Lee Hong-Chi. Taiwan, 2023, 81min. VOSAng i Cat
Des que va sortir de la presó, Sweet Potato s'ha conformat a manejar un petit negoci d'escassos ingressos enfront del mar, intentant continuar ‘net’. Mentre segueix turmentat pels actes del passat, reapareix Maozi, un antic col·lega que li ofereix una oportunitat de treball ‘brut’.
El debut de l'actor Lee Hong-Chi (Thanatos, drunk, Llarg viatge cap a la nit) és una potent declaració d'intencions d'estètica envolupant, nostàlgica i seductora, que el posa darrere els passos de Lee Chang-Dong o Wong Kar Wai.
Abrigallat per un càsting de noves veus (una galeria de tipus durs peculiars), els amants del cinema asiàtic contemporani tenen davant seu un ‘instant cult’ per a les seves vitrines. Amb vestit de cinema de gènere i un halo de misteri, “Ai shi yi ba qiang” és un retrat millenialgairebéZ, mostrant els dubtes, conviccions i contradiccions de la seva generació.
Captivadora i irremeiablement cool, LOVE IS A GUN és un film inusual, amb les seves pròpies normes i un aire de film noir existencialment i visualment embriagador.
Millor Opera Prima al Festival de Venecia.
Estrena a Espanya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Le ravissement (“L'arravatament”)
Dir. Iris Kaltenbäck. França, 2023, 97min. VOSAng i Cat
La Lydia, una llevadora totalment involucrada en la seva carrera, sent que li defuig el sentit de la seva vida. Va ser a causa d’una ruptura, l’embaràs de la seva millor amiga Salomé, o la seva trobada amb el Milos, amb qui podria tenir una potencial nova relació? Absorbida per la seva feina, i aparentment perduda, aviat haurà de prendre decisions claus a la seva vida, i que marcaran el seu camí. Família i maternitat, amor i amistat... qüestions universals desdibuixades entre accions, dilemes i moralitats.
Conduïda per la presència encisadora de la Lydia, i per la ma mestre d’una directora que fa un gran estudi de personatges, ens veiem atrapats per una apassionant història que com menys sapigueu, millor. Així que no us volem ‘robar’ el privilegi de qui la viu per primera vegada.
Amb una entrada tan potent i fascinant a la direcció i el guió, tractant temes com la soledat, l’amor, o la vida a la gran ciutat amb profunditat psicològica, la debutant Iris Kaltenbäck confirma que és sens dubte un talent a seguir. Tendra, emotiva i inquietant al mateix temps, LE RAVISSEMENT t’encisa i se t’endú per camins diversos als braços de la Lydia en la seva recerca vital.
Premi SACD a la Semaine de la Critique de Cannes
Menció Especial al Festival de Zurich
Estrena a Espanya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Ama Gloria
Dir. Marie Amachoukeli-Barsacq. França, 2023, 84min. VOSAng i Cast
La Cléo, una nena de sis anys, estima la seva mainadera Gloria més que res en el món. Quan la Gloria torna sobtadament a Cap Verd per cuidar dels seus propis fills, la Cléo li fa prometre que es tornaran a veure aviat. Les dues hauran d’aprofitar al màxim l’últim estiu que passen juntes.
AMA GLORIA és una història d’amor i d’afecte, de creixement i comprensió, commovedora i captivadora, que basa la seva força en la senzillesa de saber distingir els petits gestos, el que és important a la vida i a les relacions.
Marie Amachoukeli en el seu preciós primer llargmetratge en solitari (va guanyar la Camera d’Or de Cannes amb la codirecció de Mil nits, una boda, el 2014), que cerca una proximitat màxima als personatges i els seus detalls més subtils i sentits, sense caure en la sensibleria. Narrada amb la mirada de la Cléo, tot se’ns desvetlla des de la innocència, i la sorpresa del descobriment del món, incloses les decepcions. Les mirades són completades per bells interludis d’animació que ens recorden que, durant la infantesa, la imaginació i la realitat conflueixen i creen un món propi i fascinant.
Aquesta és, potser, la pel·lícula més delicada, emotiva i bonica del Festival REC 2023.
Film Inaugural Semaine de la Critique a Cannes
Gran Premi del Jurat al Festival de Pingyao (Xina)
Estrena a Catalunya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
The limits of consent
Dir. Michael Keerdo-Dawson. Estònia, 2022. 80 min. VOSAng i Cat
L’Anna és una experta en tecnologia i seducció que assisteix a homes menys destres en aquesta pràctica, donant-los suport per connectar amb dones solitàries als bars cool durant les fredes nits de Tallinn. Controla el joc del sexe i de l'amor com una professional, sap què dir per manipular qualsevol perquè faci (o consenti) allò que ella vol. Però la vida amorosa de l'Anna està molt lluny de ser perfecta.
Aquesta moderna Cyrano de Bergerac t’ofereix la possibilitat de decidir el curs de la trama. Les teves decisions conduiran la història cap a un final que encara no està resolt, creant un sistema democràtic de narració. Quin fenomen narratiu sorgirà com a resultat? Tot depèn de tu.
Michael Keerdo-Dawson, cineasta britànic establert a Tallinn, proposa una aventura tant al públic com als seus personatges, que evolucionaran en funció de com es desenvolupi la trama. Un recurs fascinant per desenvolupar el nucli de la història: com el sexe ajuda a reparar les nostres ànimes o només és una eina al servei del nostre desig de connexió. De vegades podem pensar que és el camí per assolir l'amor o potser només és un joc de dinàmiques de poder.
Anna ajuda la gent a triar les paraules precises i prendre decisions. L’ajudaràs tu a prendre les decisions adequades?
THE LIMITS OF CONSENT no és només una pel·lícula interactiva, és un drama psicològic audaç i atractiu sobre l'amor, el sexe i el control. Moltes opcions, molts dubtes. No és aquest un dels principals reptes actuals?
World Premiere a Tallinn Black Nights_Rebels with a Cause
Estrena a Espanya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
How to have sex
Dir. Molly Manning Walker. Regne Unit, 2023. 91 min. VOSCast
Tres adolescents britàniques se’n van de vacances per a celebrar els seus ritus d'iniciació: beure, sortir de festa i lligar, en el que hauria de ser el millor estiu de les seves vides. Mentre ballen pels carrers assolellats i les festes nocturnes, flirtegen a la recerca del seu crush, i en el salseo, sorgeixen intimitats i autodescobriments, tot a ritme de beat.
Imatges lluminoses, color a full, una banda sonora cool i contundent, i molt flow, aquestes són les cartes de presentació del debut com a directora de Manning Walker. Més enllà de les festes interminables, l'alcohol sense fi i els neons (és a dir, la disfressa “Springbreaker”), HOW TO HAVE SEX dibuixa un retrat de la joventut adulta, l'amistat femenina i la sexualitat (post)adolescent i de com haurien de ser (o no) les primeres experiències sexuals.
Atrevida i provocativa, festera i juvenil, fantasia total, la pel·lícula més hypeada de la temporada.
Un Certain Regard: Millor Pel·lícula al Festival de Cannes
Millor Direcció Novella a la Seminci de Valladolid
Estrena a Catalunya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
The (ex)perience of love
Dir. Ann Sirot & Raphaël Balboni. França-Bèlgica, 2023, 89min. VOSAng i Cat
Rémy i Sandra és una parella enamorada, que no entenen perquè no capaços de concebre un fill. Però el ginecòleg els revela que pateixen la "Síndrome de l'Amor Passat". Per tal de curar-se necessiten un tractament radical: han d’anar-se’n al llit una vegada més amb tots i cadascun dels seus amants passats. Apa, doncs, toca repassar les polaroids de la paret, i començar la recerca. Aquesta odissea d’aventures extramaritals consensuades potser no tindrà el mateix efecte en cadascun d’ells.
Metàfores i bromes còmplices, humor visual, diàlegs afilats i silencis que brillen en completar el gag, la parella creativa Sirot i Balboni es diverteix amb malícia mentre repensen com ha de ser una comèdia romàntica, regirant el gènere i els seus codis. Però més enllà dels riures, THE (EX)PERIENCE OF LOVE flirteja amb els dogmes que marquen el que és una relació “normal”, alhora que tracta amb ironia i naturalitat qüestions que ens angoixen com la fidelitat, la confiança o les expectatives en l’amor.
La pel·lícula supura aires pop, és escumejant i encantadora: una dolça bogeria.
World Premiere a la Semaine de la Critique de Cannes.
Estrena a Espanya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Teresa. Pel·licula inaugural REC 2023
Dir. Paula Ortiz. Espanya, 2023. 100’ VOE
Un dels films espanyols de la temporada, TERESA (amb les interpretacions de Blanca Portillo, Asier Etxeandia i Greta Fernández), ens arriba en preestrena a la inauguració del REC2023.
Paula Ortiz adapta l'obra de Juan Mayorga ("La lengua en pedazos", Premi Príncep d'Astúries 2022), i la converteix en un viatge sensorial per les experiències de la gran mística espanyola que, a contracorrent, va reformar l'ordre carmelita i va fundar convents mentre aixecava una obra única a la literatura universal.
Consagrada amb "La Novia" (Cloenda del REC2015), Paula Ortiz fa un pas més en la seva carrera, recuperant una figura femenina avançada al seu temps, i ens ofereix un biopic atípic, que obre un diàleg entre tradició i modernitat a través del combat dialèctic d'una de les ments més brillants de la cultura espanyola contra un inquisidor sagaç.
TERESA ens repta, ens convida a pensar i a trobar arguments d'entesa en els nostres oponents, al mateix temps que dibuixa el retrat d'una figura cabdal que es va qüestionar tots els plantejaments i creences i que, encara avui dia, és una figura amb moltes arestes, no sempre desxifrades.
Secció oficial fora de concurs SEMINICI 2023
Tallin Black Nights Film Festival 2023 (Main Competition)
Estrena a Catalunya
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció
Le livre des solutions. Pel·licula de cloenda REC 2023
Michel Gondry. França, 2023. 102’ VOSCat
Marc és un cineasta sensible. Quan els productors li diuen “la teva pel·lícula és lletja i grisa, hem de recuperar la nostra inversió”, ell espetega els dits i el seu pla s’activa: s’endu els arxius sense editar al mig del bosc, a casa de la seva tia Denise. Però allí només troba excuses, cadascuna més increïble que l’anterior, per a escapar de la sala d’edició.
La dilació com a part essencial del procés creatiu és una de les delícies de “Le Livre des solutions”, que el gran Michel Gondry exposa a través del seu alter ego en una pel·lícula inventiva, a vegades pertorbadora, sempre divertida, i una oda idees brillants i a la distracció, i en definitiva, a l’ànima de l’artista.
El geni desbordant que inspirà a tota una generació amb els seus videoclips (The White Stripes, Björk, The Chemical Brothers, Massive Attack, Foo Fighters i un llarg etc), o els seus films plens de creativitat ("Olvídate de mí", "La ciencia del sueño", etc), torna al cinema amb un conte a mig camí entre la comèdia esbojarrada i les referències autobiogràfiques. El REC la presentarà en exclusiva, després d'haver presentat al REC2017 el seu film anterior, "Microbe et Gasoil".
Festival de Cannes 2023 - Quinzaine des cinéastes
festivalrec.com o a les taquilles del Teatret mitja hora abans de l’inici de la projecció