Esteu aquí: Inici Cultura Agenda 2023 Festival SCAN de fotografia Inauguració de l’exposició '5.038', de Laia Albert

Inauguració de l’exposició '5.038', de Laia Albert

Al barri del Raval, Barcelona, ​​fa exactament deu anys, algú va deixar abandonada una caixa plena d'història, herències i dolor. 5.038 fitxes de l'Associació Nacional d'Invàlids Civils (ANIC) omplien l'espai d'una caixa de cartró desgastada.

"5.038" es construeix al voltant d'aquesta troballa, que marca com a eixos principals la història de col·lectius vulnerables en èpoques de dictadura, la construcció d'identitats a través de polítiques dictatorials, el tractament del retrat fotogràfic com a objecte artístic d'estudi social, el retrat d'una Espanya fosca com la d'aleshores i l'ús de l'arxiu com a eina creativa, així com de control i classificació social.

“5.038” és un projecte que camina al voltant de quatre eixos: memòria, identitat, herències i territori. De quina manera condicionen les decisions polítiques-dictatorials a la construcció de cossos i identitats? Quant d'espai ocupen 5.038 vides sentenciades a través de les polítiques de la fam establertes al territori espanyol durant la dictadura? Quin pes tenen les sentències que s'estableixen políticament, a la vida de les persones i les generacions futures? Quina és la cara que identifica i interpel·la tota una mola d'habitants exclosos i eliminats sociolaboralment?

A través d'instal·lacions sonores, reproduccions analògiques i la presentació de retícules de gran format, “5.038” ens presenta un arxiu, nova i reiteradament arxivat, que ens dibuixa el mapa social i de poder que han exercit les decisions polítiques i dictatorials a la construcció de les identitats de tota una generació.

Aquest projecte ha rebut el suport d'una beca de recerca atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

Inauguració de l’exposició '5.038', de Laia Albert
Què
Art, Exposicions, Patrimoni i història
Quan
25/11/2023 18:30 to 19:30
Programació
Festival SCAN de Fotografia
On
El Pàrquing · Carretera de Santes Creus, 31 · Els Pallaresos
Organitzat per 
El Pàrquing · Llumull Accions Audiovisuals
Hi col·labora
SCAN Tarragona
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta