Esteu aquí: Inici Cultura i festes Festes i cultura popular Sant Magí apartats apartats Castelleres i castellers

Castelleres i castellers

Amb l’entrada a plaça, els castellers i castelleres de les colles són conscients que la diada de Sant Magí transmet sensacions diferents a moltes altres de la temporada. Són protagonistes d’una actuació única marcada per l’escenari i la història, els intercanvis de posició, la intensa calor i la culminació de la feina feta durant setmanes a l’assaig.

Escolta l'àudio aquí:

 

O descarrega't l'àudio

Transcripció

Què té de diferent la diada de Sant Magí?

 • Per mi és la plaça emblemàtica enmig del casc antic i la visió que tenen tant els castellers com els espectadors dels castells, que tenen una visió de luxe tant el carrer Major com la Catedral. I crec que no hi ha cap plaça a Catalunya que tingui aquestes perspectives.
 • Doncs bàsicament per la plaça. La plaça de les Cols és diferent a totes les altres places. la majoria de les places castelleres són grans, són obertes, són davant de l’Ajuntament. I aquesta no. I a part de tenir el marc incomparable de tenir al darrera la Catedral. Poder fer uns castells i amb una fotografia que al darrera hi tens la Catedral, és maquíssim.
 • Jo crec que per dos motius. El primer pel context en el qual es du a terme, que la plaça de les Cols té aquesta aura especial d’història dels castells i també aquest públic que el tens tan a prop. I el tema també de moure’t per la plaça. Té unes característiques que la fan realment molt especial. I d’altra banda a la colla aquesta diada marca com el punt de partida de l’esprint de dues setmanes que tenim a finals d’agost.
 • Principalment és l’espai que justament és una plaça que no està ni vallada, la plaça de les Cols. Té una entrada molt espectacular, vens pels carrers, omplint la plaça, el que dèiem que no està ni vallada. Té una dificultat afegida. Veus també tot el públic tipus amfiteatre i és bastant impressionant perquè el més habitual és estar al mateix peu que tothom i té un encant especial.
 • Què té de diferent Sant Magí respecte la resta de diades de Tarragona? Home, doncs fer castells a la plaça de les Cols és molt, molt, molt diferent i molt especial.
 • Una plaça molt inclinada amb unes escales davant que et fan veure el públic de molt a prop i sobretot l’espai tancat on fa que aquell ressò de la gent esclati per les quatre parets.
 • Per la màgia que desprèn la plaça de les Cols i l’ambient especial de Festa Major que vivim les quatre colles de la ciutat.
 • Sant Magí és diferent a qualsevol altra diada per la seva plaça sota les escales de la Catedral. Quan s’omplen de gent esperant que entrin les quatre colles a donar el màxim, és impressionant.
 • Creo que las plazas también marcan la diferencia. Y la plaza de las Cols tiene su encanto porque es pequeña, con desnivel, ese desnivel que hace difícil el planteamiento de los castells. Está rodeada de edificios antiguos, con la Catedral y unas escaleras donde se sienten los turistas, esos que llegan blancos como la leche y cuando acaba la diada están rojos como una gamba. Y allí en medio de los edificios y la gente es donde se montan los castells. Es como un movimiento de colores precioso de ver. Es como un abrazo caluroso de agosto.
 • Sant Magí és diferent respecte les altres diades de Tarragona perquè estar a la plaça de les Cols amb la Catedral de fons i amb les escales totes plenes i la plaça tan petita però tan gran a la vegada, em posa els pèls de punta.
 • Entres a plaça, veus les escales plenes de gent de Tarragona, de cares conegudes. És un públic que descarregues un castell que pel món casteller pot ser petit, com un castell de 7 i mig o un bàsic de 8, però aquella plaça sap i entén el que per la colla significa i ho agraeix, embogeix amb tu, embogeix amb la colla.
 • A part del lloc on es fa que és un lloc especial amb la Catedral de fons i per mi és un lloc espectacular de Tarragona, la dificultat que té d’anar sortint i entrant totes les colles, això ho fa especial. Sí que es passa molta calor i es fa molt llarg però és especial per això perquè vas entrant, vas sortint, vas veient les altres colles, tots juntets. Per això és especial per mi.
 • És aquella diada que esperem, primera diada que ens plantegem un objectiu i ho volem donar tot. A part és diferent perquè ho fem a la plaça de les Cols. La plaça de les Cols és una plaça que estimem, que ens ha donat molts castells, és una plaça que té molta història. I fer castells allà és algo que no es pot explicar. S’ha de veure, s’ha de viure.
 • Considero que és la diada més especial i més emotiva que trobem dintre les diades de Tarragona. A veure, la plaça en sí ja és maca, l’ambient també és molt festiu, no només per la diada en sí, sinó per tots els actes. Podríem dir des del pilar de l’arribada de l’aigua fins el pilar caminant que fem per finalitzar les festes fins la capella de Sant Magí.

Un record especial de Sant Magí?

 • Jo especial, me’n recordo el primer cop que em tocava estar al tronc. Jo anava al pis de quarts. Un cop ja estava ben col·locada, agafada als meus companys, ben ferma, em vaig permetre el luxe d’enfocar la vista més enllà del propi tronc i em vaig veure envoltada d’unes parets molt properes, que són els edificis del carrer Major, plenes de gent als balcons cridant i transmetent la seva pròpia emoció cap a tu. Després veure les escales a rebentar de gent eufòrica, cridant, amb la Catedral de fons. El que em va fer posar els pèls de punta va ser mirar cap a baix. Sant Magí no és una plaça dividida en quatre parts o en quatre colors, com solem veure en les diades de Tarragona. Per Sant Magí, tot i que hi ha competència, tinc la sensació que els colors es difuminen. Crec que aquesta és realment la màgia de Sant Magí.
 • Hi ha un record molt especial per Sant Magí. Parlem només de l’any 1994 on vam descarregar el primer 3d9f que jo estava al folre i poder viure aquell moment on la plaça va vibrar i, bueno, de fet ho estic dient ara i m’està emocionant poder veure aquell moment, viure aquell moment. Va ser un moment que evidentment, evidentment com molts d’altres, mai, mai a la vida oblidaré.
 • Un és el primer 2d8f que vam fer la colla que em van fer pujar al folre i va ser una experiència brutal com a castellera, veure tota la gent pels carrers, veure tots els capets. Em va encantar. Va ser... bua! Tinc un gran record. I el segon record és quan la meva filla va fer el 2d8f l’any següent que va fer d’enxaneta i clar, doncs estar a baix, com a mare veient com puja i tot això... brutal.
 • Va ser la diada de Sant Magí del 2014 que va ser una diada molt especial per molts factors però aquell primer 5d9f que vam fer va ser un motiu d’orgull i un d’aquells que es recorden durant molt de temps.
 • El record més especial que tinc de Sant Magí és de l’última temporada i ja no només per ser l’últim amb aquesta època de COVID, etc., sinó perquè és un moment en què la colla no estava al seu punt més fort i tot i així vam sortir la colla com un equip i vam intentar ajudar-nos els uns als altres i ho vaig viure d’una manera molt especial.
 • Podria ficar-me amb dos records. El primer seria el Sant Magí de 2014, va ser la primera diada que vaig fer amb la colla i, bueno, des de llavors ja no he deixat de venir. Ja em vaig quedar enganxat amb aquest món. I l’altre és quan abans de fer el 2d8f que vam descarregar, recordo tot el matí tothom de la colla concentrat, tothom callat, tothom atent... el moment aquest, l’emoció d’aquest moment previ a la diada és per emmarcar.
 • El meu record més emotiu i bonic de Sant Magí és formar part de la marea lila que puja pel carrer Major de camí a la plaça i els somriures de complicitat amb els altres castellers.
 • Quan vam descarregar el nostre primer 4d7a ja que va ser el meu primer castell a plaça com a casteller de tronc. Anys després tinc un bon record de quan la meva filla gran va ser l’enxaneta del pilar caminant fins la capella de Sant Magí i a mi em van permetre el luxe de ser el baix del pilar. Va ser tot un honor i no ho oblidaré mai.
 • Sincerament haver descarregat aquell 2d8f per primera vegada amb la colla, va ser brutal.
 • Recuerdo especialmente un castell que nos quitaba el sueño. Todos los años ensayábamos el 2d7 pero por hache o por be, nunca estaba a punto porque siempre pasaba algo. Se ve que a Sant Magí le caímos en gracia y descargamos el 2d7. Me emocioné mucho de ver la alegría de todos cuando se estaba descargando el castell. Es precioso ver las caras. Yo creo que los fotógrafos se hacen el agosto, como dicen. Tanto que me emocioné que dejé de tocar la gralla y me puse a llorar.
 • El primer va ser descarregar el 7d7 per primer cop. El vam poder descarregar en aquella plaça. Vam embogir tota la colla. Recordo tots saltant, cridant, emocionats. La plaça amb nosaltres. Les tres colles ens aplaudien. Va ser un dia súper especial per nosaltres. I l’altre record especial i emotiu va ser el primer 2d7 descarregat després de tots els intents que la colla portava, poder descarregar aquell 2d7 en aquella plaça va ser increïble.
 • El record més especial de Sant Magí és el primer 2d8f el 2018. Molt emotiu i molt especial.
 • És el 2011 quan m’estreno de segon al 3d9f i totes les setmanes prèvies per mi van tenir una intensitat molt gran ja que s’havia mort el meu pare quinze dies abans i el que recordo és tota la colla ajudant-me, animant-me, “ho podràs fer”, i per mi el fet de carregar aquest castell va ser la hòstia.
 • Tinc molts. Tinc el 2d7 la primera vegada a Sant Magí. El 3d8. El 4d8. El 2d8f. Però potser em quedaria amb el 2d8f que és l’últim i el castell més gran que ha fet la nostra colla a la plaça de les Cols.
 • El meu record especial de Sant Magí és la diada de 2015 quan els Xiquets del Serrallo vam descarregar per primera vegada el 2d7. Va ser especial també per mi perquè jo l’any abans havia sigut mare i és el que implica moltes vegades quan ets castellera i mare, que deixes una mica de banda poder anar als assajos i quan es va descarregar el castell, quan anàvem baixant terços, jo plorant d’emoció, em vaig girar i em vaig abraçar amb una altra castellera, l’Anna Guilo, la “Xata” i les dues cridant “Per fi! Per fi! Per fi!” i va ser curiós perquè va ser una de les imatges que van sortir per la tele. Després ella i jo ho hem vist algunes vegades i ens hem posat a riure de com ens vam emocionar aquell dia.

Què et falta per viure a la diada de Sant Magí?

 • Primer de tot m’agradaria tornar a fer castells per Sant Magí a la plaça de les Cols, esperem que aquesta pandèmia s’acabi ja aviat. I el que m’agradaria veure, igual que vaig veure el 4d7, poder veure el 4d8 de la colla a Sant Magí. Sant Magí pels Xiquets del Serrallo ha estat una diada que ens ha donat sempre molta sort. M’agradaria veure en un futur veure descarregar el 4d8 a Sant Magí.
 • Una colla amb ganes de fer, una colla amb ganes de treure tot el que ha estat coent-se dins del local. I no li demano castells concrets, li demano el caràcter de la colla, que la colla ensenyi les dents i demostri del que és capaç com cada any.
 • Per viure de Sant Magí, el que em faltaria és un tot descarregat o una súper diada a pesar que penso que he estat molt feliç tots els anys que hi he anat. Però m’agradaria molt viure una època daurada d’aquest estil.
 • Per començar tornar a fer castells i després, bueno, van quedar moltes coses pendents a la nostra colla com poder fer la tripleta amb el pd7f però avui en dia sabem que això és diferent, així que el que em falta viure per Sant Magí és tornar a fer castells a aquella plaça.
 • El 4d9 net lila a les Cols.
 • Poder descarregar un castells de 8 a plaça.
 • Portar a plaça tots els castells importants, descarregar-los tots i poder celebrar-ho amb tothom.
 • A mi per Sant Magí encara em falta viure un salt qualitatiu de pisos dels Xiquets del Serrallo. Crec que els Xiquets del Serrallo hem treballat els últims anys i ens mereixem un Sant Magí amb un castell de 8 descarregat.
 • Doncs suposo que com totes les colles una diada rodona en la que nosaltres descarreguem tot el que volem i que la resta de colles tinguin també un gran dia.
 • Un 3d8 descarregat del Serrallo. Evidentment. Durant els últims any hem fet del 3 la nostra millor estructura, la més segura, la més ferma, la que tenim més confiança. I hem fet de Sant Magí la nostra plaça, la nostra casa, com si diguéssim. Llavors que fos allí el lloc on aconseguíssim descarregar el primer 3d8 per mi seria la cirereta del pastís.
 • Un 3d9fa per mi seria un somni. Poder veure com es descarregava al Concurs... Sempre he tingut en ment que s’ha de fer per Sant Magí, que s’ha de fer a les Cols. D’aquí a lo especial que pot ser aquesta diada per mi en aquest cas i penso que per la colla perquè estimem les Cols i estimem Sant Magí.
 • A mi el que em falta per Sant Magí ara mateix és sortir victoriosos de plaça amb zero caigudes, evidentment sense lesionats, que tota la colla ho pugui celebrar al local – si és al local nou, millor.
 • Crec que el que em falta per viure d’una diada de Sant Magí és una diada sense nervis però que mai arribarà perquè si una cosa té aquesta diada és aquest caos i aquests nervis que la fan especial i diferent a qualsevol altra diada del món casteller.
 • He fet castells que ni tan sols havia somniat que els pogués arribar a fer i els he pogut fer i viure i gaudir allí en aquella plaça i amb la meva colla, per tant tot el que pugui venir a més a més, serà més que un regal del que he viscut fins ara.
 • Per Sant Magí em fa falta viure un castell on pugin les meves dues filles.
 • Potser fa deu anys t’hagués dit alguns castells però avui en dia havent descarregat el que hem descarregat, no sé si em queda algo més. Potser com a màxima il·lusió seria un castell folrat una altra vegada i seria senyal que la massa social de la colla ha anat cap a dalt.
 • Me gustaría poder vivir la diada de Sant Magí como antes. Como antes de que nos aislara la pandemia. Porque dos años es demasiado. Pero dicen que lo mejor está por llegar.
Segells de reconeixement d'administració oberta