ORGANITZACIÓ DEL SEGUICI

Santa Tecla Tarragona

PROTOCOL

L’any 1989, davant la preocupació existent sobre el creixement de les agrupacions que participaven en les festes grans de la ciutat, va sorgir la necessitat d’elaborar un document regulador anomenat “Pel manteniment de la genuïnitat de Santa Tecla”. Després de treballar sobre aquest document, la proposta de Protocol redactada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular fou aprovada per unanimitat pel Consell Plenari de l’ajuntament el 19 de juliol de 1991. Aquest protocol va ser ampliat amb la suma d’acords de la darrera dècada del segle xx i el text definitiu aprovat per la Comissió en la seva sessió del dia 16 d’agost del 2000.

El 2 de novembre de 1989 les entitats i els col·lectius del Seguici Popular de la ciutat de Tarragona van presentar en el Registre General de l’ajuntament de la ciutat de Tarragona el manifest que va iniciar tot el procés per arribar a la confecció del protocol. El manifest, que duia el títol “Pel manteniment de la genuïnitat de Santa Tecla”, constatava la preocupació existent entre les entitats festives sobre el creixement de les agrupacions que participaven en les festes grans de la ciutat i incidia molt especialment en el respecte total a una celebració que arrenca del segle xiv.

El 13 de març de 1990, la Comissió de Govern de l’ajuntament valorava positivament aquell manifest i es mostrava oberta a estudiar possibles ajuts a col·lectius per a la recuperació de balls i entremesos tradicionals sempre que no es tractés d’elements que ja existissin dins el Seguici Popular. D’aquesta manera, es marcaven les pautes que havien de ser clau per aconseguir un Seguici ampli, però alhora divers i atractiu. L’any 1990 s’aprova un Protocol restringit per als Negritos i Gegants de la ciutat.

Uns mesos més tard se celebrava una assemblea d’entitats festives i culturals de la ciutat per intentar garantir solucions per a la parella de nanos que la colla Xiquets de Tarragona havia ofert a l’ajuntament i per a la colla Diables Voramar del barri del Serrallo. Aquesta problemàtica accelerà la creació de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que fou aprovada pel Consell Plenari el 18 de gener de 1991. Aquesta Comissió és integrada per diferents assessors externs a l’ajuntament designats per l’alcaldia a proposta de la Conselleria de Cultura, pels representants de les diferents associacions i col·lectius integrants del Seguici, per representants dels diferents grups polítics presents a l’ajuntament i per tècnics municipals de gestió cultural i arxius.

Després d’haver demanat l’opinió a les entitats del Seguici i a les colles castelleres sobre l’esborrany d’un protocol elaborat des del Departament de Gestió Cultural de l’ajuntament, el 28 de juny de 1991, la Comissió Informativa de Cultura de l’ajuntament de Tarragona aprovava la proposta de protocol redactada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular que finalment fou aprovada per unanimitat pel Consell Plenari de l’ajuntament el 19 de juliol de 1991. Aquest protocol va ser ampliat amb la suma d’acords de la darrera dècada del segle xx i el text definitiu aprovat per la Comissió en la seva sessió del dia 16 d’agost del 2000.

Aquest document respon als següents punts:

 • concepte del Seguici Popular
 • dates de sortida
 • estructura dels actes tradicionals
 • itineraris de la cercavila, l’anada i tornada d’ofici, l’anada a processó, la processó i la tornada de processó
 • els ordres d’actuació al carrer i a la tanda de lluïment
 • la distribució dels elements al Pla de la Seu a l’entrada d’autoritats i del Braç de Santa Tecla
 • els senyals de sortida
 • la crida de les festes
 • la Santa Tecla Petita
 • el retaule de Santa Tecla
 • l’Arrancada de Gegants
 • la nit del 21 de setembre
 • les representacions dels balls parlats
 • el correfoc
 • la participació de grups de fora de Tarragona en el Seguici
 • els grups de sonadors
 • les altres festivitats com el Carnaval, el Corpus, la nit de Sant Joan i les festes de Sant Magí
 • les actuacions extraordinàries
 • les actuacions dels elements del Seguici fora de la ciutat
 • les actuacions en les festes de barris
 • les celebracions d’aniversaris
 • la cura en la indumentària
 • la recuperació d’antics balls i entremesos

 

COMISSIÓ ASSESSORA

La creació de la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular fou aprovada pel Consell Plenari el 18 de gener de 1991. Aquesta Comissió és integrada per diferents assessors externs a l’ajuntament designats per l’alcaldia a proposta de la Conselleria de Cultura, pels representants de les diferents associacions i col·lectius integrants del Seguici, per representants dels diferents grups polítics presents a l’ajuntament i per tècnics municipals de gestió cultural i arxius.

 

CONTACTES

square_img
05/10/2021

L’Ajuntament de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili organitzen unes jornades divulgatives sobre el 700 aniversari de l'arribada del Braç de Santa Tecla a la ciutat

Les sessions són gratuïtes i se celebraran els dies 7, 14 i 21 d’octubre al Campus Catalunya de la URV

Vegeu-ne més
square_img
25/09/2021

La Santa Tecla dels retrobaments finalitza amb un balanç molt positiu

El Seguici al complert i les colles castelleres han reprès la seva activitat després de dos anys

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla

L'acció castellera d'aquest dijous a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!