Onze morters

Santa Tecla Tarragona

El Toc de Crida

Des de l’Edat Mitjana, Tarragona té documentada l’existència de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, essent una de les formacions musicals populars més antigues que existeixen a Europa. Abillats amb la indumentària carmesí de la gramalla, peça de roba distintiva dels antics consellers de Tarragona, i amb l’escut de la ciutat cosit, així com amb el barret de copa del mateix color, els Ministrers interpreten des del balcó de la Casa de la Ciutat el Toc de Crida, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Els cinc instruments són la cornamusa, la tarota o xeremia, les dues trompes i el joc de timbales.

La primera Tronada

Tot seguit, a la mateixa plaça de la Font, hi té lloc la primera Tronada. La tronada és la manifestació pirotècnica diürna per excel·lència. Constitueix una simfonia de trons de diferents calibres que el mestre coeter combina de manera harmònica, amb preponderància per l’efecte sonor en lloc del color. La primera tronada de la qual es té constància a Tarragona és del 1550. Des de l'any, 1990 el primer acte que constitueix la festa és l'encesa dels Onze Morters a l’emblemàtica plaça de la Font, un per cada jornada. Santa Tecla és la festa gran tant en extensió de dies com en intensitat de sentiments i emocions que s'aboquen en un multitudinari volum d'actes: onze jornades que realment acostumen a ser deu dies més la matinada sencera del 22 al 23 de setembre. Aquesta tronada és essencialment aèria, fet que permet que sigui escoltada en tota l'extensió del nucli urbà.

square_img
20/08/2019

Jaume Sendra, portador dels Nanos Vells, perpetuador de les Festes de Santa Tecla 2019

Com a tarragoní ha demostrat un gran compromís per la cultura i per mantenir les tradicions més arrelades a la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
05/08/2019

Mägo de Oz, cap de cartell del concert de Santa Tecla a l'Anella Mediterrània

El gran concert gratuït serà el dissabte 14 de setembre i compartiran escenari amb la banda Debler

Vegeu-ne més
square_img
31/07/2019

El pilar caminant de les quatre colles de la ciutat, imatge de les Festes de Santa Tecla 2019

El dissenyador Arnau Martín ha estat l’encarregat de la creació de la imatge gràfica de les Festes de Santa Tecla 2019

Vegeu-ne més
square_img
18/07/2019

BBVA renova el seu compromís amb les Festes de Santa Tecla

El BBVA continua essent el patrocinador oficial de les festes

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!