Onze morters

Santa Tecla Tarragona

El Toc de Crida

Des de l’Edat Mitjana, Tarragona té documentada l’existència de la Cobla de Ministrers del Consell Municipal, essent una de les formacions musicals populars més antigues que existeixen a Europa. Abillats amb la indumentària carmesí de la gramalla, peça de roba distintiva dels antics consellers de Tarragona, i amb l’escut de la ciutat cosit, així com amb el barret de copa del mateix color, els Ministrers interpreten des del balcó de la Casa de la Ciutat el Toc de Crida, que anuncia protocol·làriament l’inici de Santa Tecla. Els cinc instruments són la cornamusa, la tarota o xeremia, les dues trompes i el joc de timbales.

La primera Tronada

Tot seguit, a la mateixa plaça de la Font, hi té lloc la primera Tronada. La tronada és la manifestació pirotècnica diürna per excel·lència. Constitueix una simfonia de trons de diferents calibres que el mestre coeter combina de manera harmònica, amb preponderància per l’efecte sonor en lloc del color. La primera tronada de la qual es té constància a Tarragona és del 1550. Des de l'any, 1990 el primer acte que constitueix la festa és l'encesa dels Onze Morters a l’emblemàtica plaça de la Font, un per cada jornada. Santa Tecla és la festa gran tant en extensió de dies com en intensitat de sentiments i emocions que s'aboquen en un multitudinari volum d'actes: onze jornades que realment acostumen a ser deu dies més la matinada sencera del 22 al 23 de setembre. Aquesta tronada és essencialment aèria, fet que permet que sigui escoltada en tota l'extensió del nucli urbà.

square_img
11/01/2019

Eduard Boada serà el pregoner de les festes de Santa Tecla

El popular 'tascaman' ha estat molt vinculat al cicle festiu de la ciutat

Vegeu-ne més
square_img
28/11/2018

Tarragona commemorarà els 700 anys de l'arribada del Braç de Santa Tecla amb un programa cultural ciutadà

L'Ajuntament impulsa un projecte de participació ciutadana per elaborar un programa d'activitats que se celebrarà el 2021

Vegeu-ne més
square_img
04/10/2018

Les Festes de 1968 ja estan disponibles a la xarxa

Els dos audiovisuals reflecteixen les Festes de Sant Magí i Santa Tecla de 1968 enregistrades pel tarragoní Ramon Vallvé. Es van estrenar en una projecció pública a la plaça de les Cols amb música en directe

Vegeu-ne més
square_img
18/09/2018

Servei de transport públic per al concert de l'Orquesta Mondragon a l'Anella Mediterrània

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!