B

Santa Tecla Tarragona

Baixada de l'Àliga

Baixada del Seguici i les bandes

Cercavila nocturna de la nit del 21 de setembre en què diversos elements del Seguici van des del pla de la Seu fins a la plaça del Rei i des d’aquesta fins a la de la Font. Els portadors oficials dels elements cedeixen el lloc als aficionats, que es van rellevant durant el trajecte i que, per una nit, poden fer-los ballar.

Notes: Hi prenen part l’Àliga, els Gegants Vells, el Lleó, la Mulassa i els Gegants Moros. La música que presideix la cercavila és la de l’Amparito Roca, encara que també s’hi toquen altres peces festives. L’acte té l’origen en la necessitat de portar la bèstia des del lloc de la Part Alta on s’estava a la seu del Ball de Diables —a la plaça de la Mitja Lluna, llavors—, per poder participar a la cercavila de la Vigília, el dia 22. Amb els anys ha esdevingut un acte multitudinari al qual s’han anat afegint elements del Seguici i grups de músics, i se n’ha anat modificant el recorregut fins a arribar a l’actual.

ball parlat

Gènere del teatre popular consistent en una peça teatral en vers en què la dansa fa d’enllaç entre les diferents escenes.

Notes: Els de temàtica profana, generalment burlescos, solen ser breus —entre vint i trenta minuts—, mentre que els de temàtica religiosa solen ser més llargs, fins a diverses hores en el cas dels balls hagiogràfics.
Els més antics apareixen en el teatre postmedieval, mentre que els més moderns són dels segles XVIII i XIX, però les seves arrels més llunyanes es troben en el teatre popular romà, especialment en la farsa.

beguda convidada

Acte que consisteix en un tast popular de la beguda típica i emblemàtica de les festes majors d’altres poblacions, cada any una de diferent.

Nota: Tarragona ha acollit la mentideta i el plis-plai dels Moros i Cristians d’Alcoi, la pomada menorquina dels cavalls santjoanencs de Ciutadella, el txakoli de Guetaria com a exponent de moltes festes del nord de la península Ibèrica, l’aiguardent de Prat de Comte i el mau-mau de la Patum de Berga.

Braç de Santa Tecla

Relíquia atribuïda a Santa Tecla, coberta per una estructura metàl·lica de plata, amb una finestreta de vidre que permet veure el fragment d’os, que recorda la forma d’un braç.

Nota: El dia de Santa Tecla tanca la Professó.

square_img
22/09/2021

El Ball de Dames i Vells es trasllada al Palau de Congressos a causa de la pluja

Donades les característiques de l’espai, s’amplia aforament amb 1.300 entrades més que es podran adquirir avui dimecres a partir de les 16.30 h a través d'entrades.tarragona.cat

Vegeu-ne més
square_img
22/09/2021

El retorn del Seguici Popular i de les colles castelleres, les cites per excel·lència de la vigília i el dia de Santa Tecla

L'acció castellera d'aquest dijous a la plaça de la Font aplicarà per primer cop el protocol casteller elaborat de manera conjunta per l’Ajuntament de Tarragona, les colles castelleres de la ciutat i la Xarxa Sanitària Santa Tecla

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2021

Alcalde Ricomà: "Tarragona té la sort de ser la ciutat de grans artistes com ho és l’Àngel Òdena i nosaltres tenim la sort de poder gaudir del seu talent”

L'acte del Pregó i el Premi El Balcó, trets de sortida dels dies forts de les Festes de Santa Tecla

Vegeu-ne més
square_img
21/09/2021

Aquest dimecres es posen a disposició les invitacions per l'acció castellera del dia del 23 de setembre

Les quatre colles castelleres de la ciutat oferiran un castell i un pilar, en una exhibició emmarcada en un estudi avalat per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla

Vegeu-ne més

APP TGN Agenda

Descarrega’t l’app TGN Agenda i tindràs a mà tota l’activitat de la ciutat de manera permanentment actualitzada. L’aplicació t’informarà dels esdeveniments relacionats amb la cultura, les festes, el patrimoni i l’esport i podràs personalitzar-la segons els teus interessos. Estigues al dia de les festes de Santa Tecla de manera ràpida i senzilla!