• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de Santa Tecla Tarragona
  • Twitter de Santa Tecla Tarragona

Santa Tecla

Santa Tecla
Esteu aquí: Inici Les festes Vocabulari de les festes D
Santa Tecla

D

diable

dimoni

Personatge infernal representant del mal incorporat en algunes danses i balls amb funcions diverses.

Notes: En el Ball de Diables és el protagonista i actor principal de tota l’acció. A més de ser el subjecte del Ball de Diables, dins el Seguici Popular tarragoní el diable és present als balls de Pastorets, Serrallonga i Dames i Vells, amb una funció burlesca, i al ball de bastons. El Ball de Dames i Vells i els balls de bastons utilitzen habitualment la denominació dimoni. La indumentària habitual dels diables del Seguici de Tarragona sol constar de casaca amb caputxa i banyes, pantalons llargs i espardenyes de vetes, tot decorat amb motius infernals, ja sigui pintat o amb peces cosides. Els vestits solen ser de cotó gruixut (diables, Pastorets, Serrallonga i Bastons) o de setí vermell (Dames i Vells).

diada castellera de la Mercè

Diada castellera que té lloc el dia 24 de setembre, dia de la Mercè, en la qual les quatre colles tarragonines, després de dues rondes de castells a la plaça de les Cols, pugen i baixen els vint graons de les escales de la Catedral amb un pilar de quatre pisos per després dur-lo, caminant, fins a l’ajuntament.

diada castellera de Santa Tecla

Diada castellera que té lloc el 23 de setembre, dia de Santa Tecla, a la plaça de la Font, amb la participació de les quatre colles locals.

diada castellera del primer diumenge de Festes

Diada castellera que té lloc el primer diumenge de les festes de Santa Tecla, a la plaça de la Font, amb la participació fixa de dues colles convidades —les millors del moment— i les dues colles locals que millors castells hagin bastit l’any anterior.

domàs

Peça de roba que s’utilitza com a ornament en alguns edificis municipals i en balcons, etc. en dies de festa.

Notes: Els domassos dels edificis municipals porten l’escut de la ciutat i estan adornats amb passamaneria. El Ball de Pastorets va promoure la utilització d’un domàs per acompanyar la senyera de la ciutat en el guarniment dels balcons durant les Festes. És de color grana amb la imatge de la Festa corresponent a cada any en color platejat.
 

Santa Tecla

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1 - 43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Sobre aquest web - Avís legal