Ποίησις Estellés. Llavors de música i poesia, per sembrar a l’ànima
Un Menú Poètic que combina la cançó, la rapsòdia, el gest, el moviment i, la música que sorgeix al ritme del poema. Una tria personal, emotiva, plena de significats, records i detalls de vida per apropar-nos al poeta de Burjassot.
Poesia en context és la manera com s’articula la poesia perquè sigui digestiva, a mig camí entre un recital poètic i un concert: un espectacle literari, per redescobrir el sentit de cada mot.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Exposició: Vicent Andrés Estellés. La rebel·lió de l’alegria
Àngels Gregori comissaria una exposició de sis plafons que narra la vida i l’obra de Vicent Andrés Estellés. És una mostra divulgativa creada amb la voluntat de convidar una àmplia franja d’edat de públic a endinsar-se en la figura de l’autor. Amb una sèrie d’imatges i documents, aquesta pretén acostar-se a la vida del poeta i entendre el marcat context social que va haver de viure durant els anys de producció dels seus principals títols.
Horari:
- Dilluns a divendres de 10 h a 20 h
- Dissabte de 10 h a 14 h
Més informació sobre aquest esdeveniment…
31/10/2024 a 20:00
Salvat-Papasseit. Poeta amb majúscula
A càrrec de Jordi Martí Font
La conferència tracta sobre la vida i l’obra de Joan Salvat-Papasseit, especialment sobre les darreres edicions, tant poètiques com en prosa, destacant la traducció al català de Fum de fàbrica i l’obra completa, que conté els sis llibres de Salvat-Papasseit, l’obra esparsa i els poemes en castellà.
La xerrada també donarà a conèixer els aforismes que Salvat-Papasseit va publicar a Un enemic del poble amb el títol de “Mots-propis”.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Res no és mesquí, a càrrec del Trio Orfeu i Agustí Lleyda
Aquest concert ret homenatge al poeta Joan Salvat Papasseit a través de la combinació i interrelació dels seus poemes amb obres musicals d’autors del seu temps, com ara Eduard Toldrà (el qual va musicar poemes en el cicle de cançons La Rosa als Llavis), Paul Hindemith, Jean Cras, Anton Webern o Maurice Ravel.
És un viatge per la vida de Salvat-Papasseit en què descobrirem un poeta íntim, amb ganes de viure i narrar-ho a través de les seves cartes, notes biogràfiques i poemes, que seran recitats en primera persona i acompanyats per la música de la seva època.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Salvat Papasseit, els nens de la meva escala
A càrrec de la companyia Bambadaboom i l’Associació Cultural Hola Creador.
Joan Salvat-Papasseit només va escriure un llibre per a infants: Els nens de la meva escala, on apareixen, entre d’altres, les seves filles, la Salometa, la Núria i els amics de l’escala.
Els creadors de La biblioteca del senyor Seguin ara reconstrueixen l’univers salvatià amb una història escrita per Jordi Folck que integra contes, versos i cançons creades per a l’espectacle per Havard Enstad i amb composicions de Teresa Rebull, entre d’altres.
Activitat infantil.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Exposició: Salvat-Papasseit, l'irradiador de l'avantguarda
Aquesta exposició itinerant dedicada a Joan Salvat-Papasseit, organitzada per commemorar el centenari de la seva mort, mostra la figura polièdrica de l’autor. Els sis plafons de què està composta fan un recorregut per la seva vida i obra a través de material gràfic i citacions del poeta, i el fet que sigui itinerant permetrà fer conèixer l’autor arreu del territori català.
El títol de l’exposició mostra l’afany avantguardista de Salvat-Papasseit, que fou l’irradiador del port, amb els seus cal·ligrames, els seus versos lliures i els seus poemes d’amor; també recupera de manera breu i concisa el pensament de Salvat-Papasseit. Cada plafó està destinat a un tema essencial de la seva trajectòria literària i vital: la formació, les revistes, el poeta d’avantguarda, l’home entusiasta i la recuperació de la seva obra.
Horari:
- Dilluns a divendres de 10 h a 20 h
- Dissabte de 10 h a 14 h
Més informació sobre aquest esdeveniment…
30/11/2024 a 14:00
Exposició: Montserrat Vayreda: somio obrir camins entenedors
Aquesta exposició itinerant, concebuda especialment per a la commemoració, vol oferir una passejada per la trajectòria vital, humana i artística de Montserrat Vayreda. Els sis plafons que la componen mostren una pinzellada de la vida i la veu de l’autora, una veu essencial en el context de la poesia catalana, i el fet que l’exposició sigui itinerant permetrà donar a conèixer l’autora arreu del territori català.
El títol Somio obrir camins entenedors és extret d’un dels versos del poema acròstic Autoretrat, en què l’escriptora s’autodefineix, i cada plafó és com un flaix de vida i, en conjunt, un tast de la seva biografia i de la seva poètica. L’anhel de Vayreda era fer una poesia entenedora, que arribés a tothom, lliure de recargolaments innecessaris i d’artifici gratuït. Així, el fil conductor que ens acompanya al llarg de l’exposició és la seva veu poètica fresca i diàfana.
Horari:
- Dilluns a divendres de 10 h a 20 h
- Dissabte de 10 h a 14 h
Més informació sobre aquest esdeveniment…
14/12/2024 a 14:00
Anna Macau ‘He vingut com vosaltres, del cel’
Peça de dansa contemporània per un ballarí que proposa un recorregut per la vida i l’univers de l’Àngel Guimerà a partir de la seva obra literària.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Guimerà: infant llop i àngel
La companyia Amelie Produccions, especialitzada en la creació d'espectacles de petit format, ja sigui de creació pròpia com adaptacions de textos d'altres autors, va crear per al Museu Àngel Guimerà del Vendrell una acció teatralitzada on s'explica la història d’Àngel Guimerà a través del mateix personatge i de la seva musa.
L’escriptor no únicament parlarà de la seva trajectòria com a dramaturg d’èxit internacional, sinó que també farà un recorregut per la seva trajectòria periodística, poètica i política.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Exposició: Àngel Guimerà, matar el llop
Ideada per Ramon Bacardit, comissari de l’Any Àngel Guimerà, aquesta exposició de petit format pretén mostrar de manera clara les diverses facetes de l’obra de Guimerà a través de material gràfic i de citacions sobre la seva obra que permetin una aproximació general als trets que la caracteritzen.
El títol apunta una interpretació de l’obra de Guimerà a partir d’una de les frases més conegudes de la seva producció dramàtica. El tema del desig és central en el teatre guimeranià i la forma en què es manifesta és, sovint, diversa. Així, el llop depredador esdevé una metàfora de la capacitat destructora del desig que es fa present en formes de figuració diverses en la seva obra.
Horari:
- Dilluns a divendres de 10 h a 20 h
- Dissabte de 10 h a 14 h
Més informació sobre aquest esdeveniment…
30/12/2024 a 20:00
Tertúlia de poesia castellana i hispanoamericana, amb Juan González Soto
6 poemas 6 mujeres 6 poetas 6 és una tertúlia de poesia castellana i hispanoamericana que convida a la lectura i al comentari de sis poemes de diferents poetes de la història de la literatura.
Juan González Soto és escriptor i poeta amb una consolidada trajectòria literària, amb una important quantitat d’obra complicada. Ha publicat també estudis sobre Manuel Scorza, Iván Carvajal, Luis López Álvarez o Enrique de Mesa entre d’altres.
Programa:
- Dimarts 17 de setembre: A Itimad desterrada. Trina Mercader (Alicante, 1919-1984)
- Dimarts 1 d’octubre: XVII y XXVIII. Teresa Wilms Montt (Viña del Mar, Chile, 1893-1921)
- Dimarts 15 d’octubre: Anhelo. Dolores Veintimilla de Galindo (Quito, 1829-1857)
- Dimarts 29 d’octubre: Ay, Jesús, dónde te has ido. Sor Teresa Juliana de Santo Domingo, Chicaba (Mina Baja del Oro, Costa de Marfil-Ghana, 1676-1748)
- Dimarts 5 de novembre: Soneto de Cilena a Delio. Francisca de Briviesca Arellano (España, XVI-XVII)
- Dimarts 19 de novembre: Un fin, una esperanza, un cómo o cuándo Luisa Sigea de Velasco (Tarancón, 1522-1560)
Periodicitat quinzenal durant els mesos de setembre, octubre i novembre.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
30/11/2024 a 19:30
Places limitades. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat i presencialment a la Biblioteca
Llibres Gairebé Savis: club de lectura d’assaig - tardor 2024
Us proposem llegir, sense presses, obres assagístiques adreçades a un públic ampli. En sentit etimològic, assaig és provatura, aproximació, intent. Convenim que res no ens assegura obtenir un coneixement just, racional, noble i prudent sobre els temes que es plantejaran; ni tan sols que ens apropem una mica a la saviesa. No es tracta d’adquirir certeses o trobar solucions, però, tal vegada haver llegit amb atenció i haver compartit amb altres lectors intuïcions i dubtes, ens torni més curiosos i més responsables.
Programa:
- 16 d'octubre: Memòries d'Adrià ; seguit de Quadern de notes de les "Memòries d'Adrià" / Marguerite Yourcenar ; traducció de Jaume Creus.Barcelona : Proa, juny del 2023 | Conductor: Rafel Marés Segura.
- 20 de novembre: La Por a la llibertat / Erich Fromm ; [traducció de Joan-Lluís Marfany].Barcelona-Edicions 62, 1979 | Conductora Josepa Roig Roig.
- 18 de desembre: La Biblioteca de noche / Alberto Manguel ; traducción Carmen Criado Fernández. Madrid-Alianza, 2007 | Conductora Roxana Rojo Sanabria.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
31/12/2024 a 19:30
Places limitades. Inscripció prèvia al telèfon 977 240 331 o a bptarragona.cultura@gencat.cat i/o presencialment a la Biblioteca.
Biblopsia - Club de lectura sobre creació literària
Novembre - Dietari
Tractat d’anatomia. Òscar Palazón. Medusa, 2022. Dinamitza Ester Enrich Coma
De l’únic que estem segurs és que els homes de blanc van arribar-hi mentre dormíem, sigil·losament, ja que ningú no va adonar-se’n. Quan vam detectar-n’hi la presencia —dies o setmanes més tard—, ja eren a dins. S’hi havien fet forts, i encara que n’haguéssim tingut la determinació o l’audàcia, qualsevol intent d’expulsió hauria estat abocat al fracàs. Ells, en canvi, sí que van sortir-se’n. Havien cavat galeries i túnels a la nostra voluntat per tal de minar-la i anul·lar-la, un veritable formiguer per dominar-nos com si res". Així comença Tractat d’anatomia, la novel·la finalista del 41e Premi Just M. Casero, un dietari angoixant que barreja gèneres literaris, un laberint narratiu que convida el lector a endinsar-s’hi i el desafia a trobar-ne la sortida
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Places limitades. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat
Tertúlia de Poesia Castellana i Hispanoamericana
Club de lectura: 6 poemas 6 mujeres 6 poetas 6, és una tertúlia de poesia castellana i hispanoamericana que convida a la lectura i al comentari de sis poemes de diferents poetes de la història de la literatura.Té una periodicitat quinzenal, els mesos de setembre, octubre i novembre.
Avui llegim: A Itimad desterrada, de Trina Mercader (Alicante, 1919-1984). A càrrec de Juan González Soto.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Places limitades. Inscripció prèvia a bptarragona.cultura@gencat.cat i presencialment a la Biblioteca
Land Art. Les flors del Sàhara
Després d’escoltar el conte Les flors del Sàhara sobre la situació sahrauí, farem un taller artístic amb tècniques pròpies del land art convidant-vos a reflexionar sobre el valor de la vida i la dignitat humana, especialment de les dones i les nenes que viuen sota ocupació o en camps de refugiats des de fa dècades.
Projecte: Biblioteques Sense Fronteres. A càrrec d'Edu Xarxa. Per a famílies amb infants de 5 a 10 anys.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Taller de dibuix: Línies juganeres
Us proposem un taller per experimentar diferents tipus de línies i traços. Un dau gegant ens ajudarà a descobrir alguns dels signes i de les tècniques de dibuix que Antoni Tàpies feia servir a les seves obres. Una font d’inspiració que ens permetrà percebre que hi ha un munt de maneres de dibuixar una línia o un traç.
Amb la Fundació Antoni Tàpies.
Edat: famílies amb infantis a partir de 5 anys
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Ballmanetes: Lluna lluneta
Conte acompanyat de titelles i música amb guitarra. La lluna té una llar d’estrelletes. Cada matí van a escola i la vella lluna els ensenya de tot. Una de les estrelles es cansa de tanta escola, se’n va a passejar i cau a la mar...
Amb Agus Farré.
Edat: famílies amb infants fins a 3 anys.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Taller per a adults: Com acompanyar el dol
El dol és un dels sentiments més difícils d'acompanyar als nostres infants. Té moltes formes i pot impactar de manera diferent en cada cas. Ens remou, ens genera dubtes i no sempre sabem com fer-ho. Un espai per a reflexionar, compartir i desfer nusos.
Amb Cuentropía. Cicle: Creixem junts. Per a adults.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
'Petra', de Marianna Coppo
És una muntanya? És una illa? És la Petra! Petra és una petita pedra que es pensa que és una majestuosa muntanya... fins que un gos la recull per a jugar amb el seu amo i acaba anant a parar un niu d’ocells. Petra de ben segur et sorprendrà!
Amb Sílvia Palazón.
Club Petit polzet. Per a famílies amb infants de 5 a 6 anys (I5 i 1r de primària).
Més informació sobre aquest esdeveniment…
SalvaMars Cirkus
Espectacle mediambiental d'humor, ple d'emocions que interpel·la sobre les maneres que tenim de veure i viure la mar, els residus i els rols de gènere.
14a edició del cicle ‘La mar bressol de contes. Contes des del bressol’, del 20 d’octubre al 21 de novembre. Adreçat al públic familiar.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Museu del Port (977 259 434; museuport@porttarragona.cat) i al formulari de la Biblioteca Pública de Tarragona.
'Lluny del món', de K. P. Kavafis
Club d’Àlbums Il·lustrats per a Adults amb Imma Pujol i Conxita Gil i amb la presència de Joan Rioné, editor de Piscina, un petit oceà.
Obrir un àlbum il·lustrat és com desembolicar un regal: no se sap ben bé què hi haurà a dins fins que s’ha obert. La forma, la mida, les il·lustracions, la textura de les pàgines, el text… Tot ens xiuxiueja detalls sobre el seu contingut.
Llegim: Lluny del món, de K. P. Kavafis; disseny i il·lustracions de Mar Borrajo.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Juguem al Memory amb els contes de la col·lecció Petit Museu
A la sala infantil de la Biblioteca podreu trobar jocs sense endolls, ni pantalles ni piles... Tenim jocs per a totes les edats i tots els gustos. Podeu venir amb els amics o la família. Us ensenyarem a jugar als jocs més actuals i als més clàssics. També disposem d’una secció de llibres sobre jocs al prestatge de coneixements 793/794.
Jugarem al Memory amb els contes de la col·lecció Petit Museu.
14a edició del cicle ‘La mar bressol de contes. Contes des del bressol’, del 20 d’octubre al 21 de novembre.
Edat: a partir de 6 anys
Lloc: sala infantil
Amb reserva prèvia.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Fritzi. Un conte revolucionari
Una pel·lícula emocionant, impregnada de l’atmosfera de l’època i històricament acurada, que retrata la caiguda del mur, a l’Alemanya de l’Est, des de la perspectiva d’una nena de dotze anys.
Dirigida per Matthias Bruhn, Ralf Kukula.
Edat: famílies amb infants a partir de 7 anys.
El film s’exhibeix també amb subtítols per a fomentar la lectura i fer-lo accessible a infants amb dificultats auditives. Programa d’impuls a la difusió del cinema infantil en català creat entre Òmnium Cultural i les distribuïdores Pack Màgic i Rita&Luca. No us oblideu de portar o demanar el vostre Passaport CineXic. Podreu participar en el sorteig de lots culturals!
Més informació sobre aquest esdeveniment…
'Tortuga', de Tortuga
Club de lectura infantil ‘Lluc El Maquinista’ Edat: de 10 a 12 anys (5è i 6è primària). Amb Joan Rioné. Cicle trimestral "Llegir, mirar i descobrir llibres amb llibertat". Llegim: Tortuga, de Tortuga, amb il·lustracions d’Alba Domingo.
Potser us deveu preguntar què fa una tortuga en un terrari tot el dia. Doncs sembla que menja poc, que camina poc, que neda poc. Una tortuga en un terrari tot el dia fa poca cosa, és cert. Sobretot dorm. Però quan està desperta, observa. Tot ho mira.
N’han dit: «Un llibre divertit, sensible, animal… És evident que està escrit per una tortuga».
Més informació sobre aquest esdeveniment…
'El viatge de Shuna', de Hayao Miyazaki
Club de lectura per a joves ‘Club +13’ Edat: a partir de 13 anys. Amb Imma Pujol.
Llegim: El viatge de Shuna, de Hayao Miyazaki.
En Shuna, el jove hereu d’un petit reialme on la gent sobreviu amb els escassos cereals que aconsegueixen extreure d’una terra eixorca, descobreix un futur més esperançador. Tot comença amb l’arribada al poble d’un vell viatger malalt, extenuat després d’un llarg viatge, que li explica que lluny, molt lluny, existeixen unes terres fèrtils on es conreen unes llavors que aconsegueixen eliminar la fam allà on es cultiven. Decidit a canviar el fat del seu poble, una matinada en Shuna marxa, muntat damunt del seu yekul, a la recerca d’aquesta terra promesa.
Més informació sobre aquest esdeveniment…
Xerrada: "Tàpies revisat"
Commemoració Any Tàpies. Xerrada: "Tàpies revisat". A càrrec de Maria Sellarès.
Antoni Tàpies (1923-2012) va ser l'artista més significatiu de la segona meitat del segle XX a Catalunya i a l'Estat espanyol, amb una decisiva projecció internacional des de mitjan anys cinquanta del segle passat. La seva obra va aportar al camp de l'estètica una reflexió sobre la matèria no des d'un punt de vista formal, sinó des de l'interès per les seves possibilitats màgiques i de transformació.
Més informació sobre aquest esdeveniment…