Esteu aquí: Inici Premis literaris Veredicte 2019-2020

Veredicte 2019-2020

 

Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020

 

Veredicte 
 

 • 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler ha recaigut en l'autor Albert Pijuan Hereu
 • 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover ha recaigut en l'autor Pau Sabaté Marquès
 • 22è Premi de narrativa curta per internet Tinet ha recaigut en l'autor Eloy Martínez Simón

 

30È PREMI DE NOVEL·LA PIN I SOLER

 

El premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 30a edició, ha estat per a l’escriptor de Calafell, Albert Pijuan Hereu, per Tsunami. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació:

El jurat remarca que el nivell de les obres presentades ha estat elevat. Hi havia diverses candidates a finalistes, i finalment Tsunami ha estat escollida per majoria simple. El jurat destaca l'ambició de l'obra, la voluntat d'estil de l'autor i el control del ritme narratiu de la novel·la. 

Albert Pijuan Hereu 

 

La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre

 

 

 

 

20È PREMI DE TRADUCCIÓ VIDAL ALCOVER

 

El jurat ha decidit atorgar el premi a aquest projecte tant pel lloc que ocupa Teòcrit en la història de la literatura grega i universal com per la qualitat i vivesa dels seus poemes. El projecte  de Pau Sabaté respecta plenament el contingut i la forma poètica de l'original, una llengua erudita i exquisida, lírica i musical, supera els problemes d'una traducció anterior, i va més enllà dels poemes de tema estrictament pastoral i dels epigrames de l'autor.

Teòcrit és un dels millors poetes de la literatura antiga. En paraules del poeta i traductor Robert Wells "no podríem imaginar-nos la literatura europea sense Teòcrit, però la seva excel·lència ha quedat enfosquida per la llarga tradició que ell mateix va originar". La poesia d'època hel·lenística, quan es posaren les bases per a una visió cosmopolita del món, ha estat molt poc traduïda a la nostra llengua i el projecte guanyador vol contribuir al  reconeixement dels nostres orígens. 

Pau Sabaté Marquès 

 

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

 

 

 

 

 

22è PREMI DE NARRATIVA CURTA PER INTERNET TINET

 

Pel que fa al veredicte del 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1000 €, al qual s’han presentat 252 treballs, el jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha decidit declarar guanyador el relat Els nigrants, d’Eloy Martínez Simón (Vilassar de Mar), pels motius següents:

És un text original, d’actualitat, de discriminació, de denúncia social, molt pensat i que sap on vol arribar. Assenyalar el domini de la trama, una estructura narrativa molt calculada que manté l’interès de tot la narració, i un desenllaç amb un gir final que aporta significat i sentit al text.

Eloy Martínez Simón

 

A més a més, el jurat ha decidit fer una menció especial del conte Els jardinets, de Daniel Vargas Vargas (Rubí), pels motius següents:

És original, ben escrit i ben estructurat, amb un punt de vista narratiu particular que dona força al relat que parla de persones “fora de la societat” d’una manera estranya i atrevida.

Aquests dos relats seran publicats per Cossetània edicions, en un volum que aplegarà, també, els següents altres 13 contes, també seleccionats pel jurat:

 • Educació sentimental, d’Isabel Olesti Prats (Barcelona)

  Amics desiguals, de Roger Sunyer i Tacher (Santa Perpètua de la Mogoda)

  Auxili!, d’Edgar Cotes i Argelich (Cornellà de Llobregat)

  El límit dels mapes, de Glòria de Castro Pascual (Llubí, Mallorca)

  El llop i l'arròs caldós, de Santiago Diaz i Cano (les Piles, la Safor)

  El segon amor, de Georgina Argimon Maza (Barcelona)

  La conspiració de la Blatta Orientalis, d’Enric Casanovas Beltran (Mataró)

  La mort d'Utopia, de Guifré Illa Bachs (el Masnou)

  Perfum de terra, de Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú)

  Reflexos, d’ Alba Romanyà Serrasolsas (Barcelona)

  Confessions, de Núria Naval (Reus)

  La Bartleby, de Joan Altimiras Ruiz (Barcelona)

  L’últim tren, de Teresa Barba (Barcelona)

 

Valoració global d'aquesta convocatòria

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres i  està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Les raons, segons les enquestes que passem a tots els participants després de cada edició, són diverses. Les més destacades, però, són la història i la reputació del premi, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.
Segells de reconeixement d’administració oberta