• Apps de l'Ajuntament de Tarragona
 • Apps de l'Ajuntament de Tarragona
 • Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
 • Facebook de Tarragona Cultura
 • Twitter de Tarragona Cultura
 • You Tube de Tarragona Cultura
 • Instagram de Tarragona Cultura
 • Flickr de Tarragona Cultura
Esteu aquí: Inici Premis literaris Veredicte 2018-2019

Veredicte 2018-2019

 

Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019

Veredicte
 

 • 29è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler ha recaigut en l'autor Jaume C. Pons Alorda
 • 19è Premi-beca de traducció Vidal Alcover ha recaigut en l'autor Eloi Creus
 • 22è Premi de narrativa curta per internet Tinet ha recaigut en l'autor Xavier Mas Craviotto

 

29è PREMI DE NOVEL·LA PIN I SOLER

El premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 29a edició, ha estat per a l’escriptor mallorquí (de Caimari), actualment resident a Vilafranca del Penedès, Jaume C. Pons Alorda, per l’obra Ciutat de mal. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació:

 • Per una voluntat d’estil i un llenguatge molt expressiu.
 • I per saber crear un univers apassionat i excèntric que, malgrat l’estranyesa, ens captiva.

 

D'esquerra a dreta, Toni Guillemat (presentador), Joan Chavarria (secretari del jurat), Josep Fèlix Ballesteros (alcalde de Tarragona) i Jaume C. Pons Alorda (guanyador).

 

La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre.​

Jaume C. Pons Alorda.

 

19è PREMI DE TRADUCCIÓ VIDAL ALCOVER

 D’altra banda, de les 13 propostes presentades per a la 19a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, el jurat s’ha decantat pel treball presentat pel vallesà Eloi Creus (Castellar del Vallès), consistent en la traducció de Les comèdies alades d’Aristòfanes: Els núvols, La pau i Els ocells. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Monika Zgustova i Rosa Ibarz com a secretària, ha basat el seu veredicte en els següents punts:El projecte guanyador ha estat molt ben justificat pel traductor. És una traducció que presenta unes dificultats majúscules per la diversitat de registres i metres que cal tenir en compte. Les Comèdies alades són textos d’una gran qualitat poètica però també són textos molt moderns, ja que tracten temes que ara mateix són molt actuals. I tal com diu el traductor, tant per deute històric com per simple fidelitat a la naturalesa del teatre i de la poesia d’Aristòfanes, cal que hi hagi una traducció catalana en vers de les obres aristofàniques més líriques i importants. 

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

D'esquerra a dreta, Toni Guillemat (presentador), Rosa Ibarz (secretària del jurat), Eloi Creus (guanyador) i Begoña Floria (tinenta d'alcalde de Cultura, Festes i Patrimoni Històric).

 

Eloi Creus.

 

22è PREMI DE NARRATIVA CURTA PER INTERNET TINET

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pel que fa al veredicte del 22è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, d’entre els 190 treballs presentats, el jurat, integrat per Noemi Bagés, Andreu Carranza, Teresa Colom, Lurdes Malgrat, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha pres les següents decisions:

 1. Seleccionar per ser publicades en el llibre que editarà Cossetània edicions, la propera tardor, les següents obres:

 

Banys de natura, de Vicent Pellicer Ollés

Calcomania, de Francesc Xavier Simarro Montané

Cotó de sucre, de Xavier Lluís i Chavarria

Del testament d'Herodes, de Jon López de Viñaspre

El silenci dins, de Manuel Roig Abad

Família, només n'hi ha una, de Pilar Rubio Tugas

Glòria, de Blai Felip Palau

L'Àngela, de Josep Maria Arnau de Bolós

Les rates, de Teresa Baró Xipell

Segon premi, de Jaume Planas Perxachs

Sonata, de Jacint Bofias i Alberch

Un final impropi, d’Antoni Heitzmann Barceló

 1. Concedir una menció especial a aquestes altres dues obres:

 

Res, de Pere Gorgoll i Noell

El retorn d'Odisseu a la pàtria, d’Albert Pardo Picón

 

 1. Per últim, atorgar el Premi Tinet  en la seva 22a edició a la següent obra:

 

Geografies de l'absència, de Xavier Mas Craviotto

D'esquerra a dreta, Toni Guillemat (presentador), Amadeu Roig (secretari del jurat), Xavier Mas (guanyador) i Salvador Ferré (representant de la Diputació).

           

Pels motius següents:

 

És un relat d'expectatives, somnis, pensaments, records, frustracions, enyors, absència, imaginació, buit, litúrgia, soledat, encavalcat amb frases curtes amb un ritme associatiu d'idees que crea un relat viu, apassionat i que convida a llegir-lo més d'una vegada per assaborir els diferents detalls del text, amb adjectius oportuns i encertats, tot en un contenidor d'un únic paràgraf, excepte l'epíleg.

 

Xavier Mas Craviotto.

 

Tant l’obra guanyadora, com les dues mencions especials com els altres dotze relats es publicaran en un volum que editarà Cossetània edicions i apareixerà la propera tardor.

Valoració global d'aquesta convocatòria

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres i  està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Les raons, segons les enquestes que passem a tots els participants després de cada edició, són diverses. Les més destacades, però, són la història i la reputació del premi, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.
© Conselleria de Cultura, Patrimoni i Festes - Antiga Audiència, Plaça del Pallol, 3 - 43003 Tarragona
Tel. 977 296 100 - cultura@tarragona.cat
Inici - Telèfons i adreces d'interès - Contactar amb l'Ajuntament - Avís legal