Esteu aquí: Inici Què fem Notícies Notícies 2015 Homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú

Homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú

Homenatge a l'escriptor Josep Vallverdú

22/05/2015

HOMENATGE A L’ESCRIPTOR JOSEP VALLERDÚ

L’escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923) va venir a Tarragona el passat dia 15 de maig per rebre un sentit homenatge per part d’un gran nombre d’alumnes de la nostra ciutat.

Prèviament, emmarcat dins el pla d’actuacions del Pla Educatiu d’Entorn i conjuntament amb la col·laboració de la Biblioteca Pública de Torreforta, s’havien organitzat tot un seguit d’activitats per treballar l’obra d’aquest gran autor que durant la seva carrera literària ha obtingut, entre altres reconeixements, els premis Joaquim Ruyra; dues vegades el Josep M. Folch i Torres -per la seva obra més coneguda, Rovelló (1968), i per En Roc drapaire (1970); el premi de la Generalitat a la millor obra juvenil; el premi estatal de Literatura Infantil; el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i el premi CEEI. El 2012 l'escriptor va ser distingit amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana.


En primer lloc cal ressaltar la gran tasca realitzada per les mestres i els alumnes dels cicles formatius de grau superior d’Animació Sociocultural i Educació Infantil de l’Institut Vidal i Barraquer de Tarragona, que van preparar tots un seguit de tallers i activitats per donar a conèixer l’obra literària de Josep Vallverdú als infants participants en aquest projecte.

Van ser moltes les escoles que hi van participar: Escola Riu Clar, Escola La Floresta, Escola Bonavista, Escola Sant Salvador, Escola Torreforta, Escola Mediterrani, Escola Ponent, Escola Camp Clar, Escola Els Àngels, Col·legi La Salle i l’IES Campclar. alumnes Institut Camp Clar homenatge a Josep Vallverdú

Tot plegat, més de vuit mil alumnes han conegut i treballat d’una manera amena i divertida aquest autor tan prolífic en literatura infantil i juvenil, amb activitats com Juga i encerta amb en rovelló, “Gimcana del rovelló”, “El joc de l’oca gegant”, basat en el títol “Tiro perquè em toca” de l’autor, i diferents jocs de memòria i trencaclosques, entre altres activitats per als més petits.
A la Biblioteca Pública de Torreforta es va treballar el seu darrer poemari que du per títol Argilaque, tal com diu el poeta, és un llibre que recull els tres conceptes bàsics de la seva vida, de la infantesa fins a la vellesa. Aquest taller el van realitzar alumnes d’ESO de l’IES Campclar, que, després de conèixer els poemes, van expressar les emocions que els despertaven mitjançant la paraula i el treball amb l’argila.

Durant la seva estada a Tarragona, Josep Vallverdú va visitar l’IES Campclar, on va gaudir d’una exposició dels treballs realitzats sobre les seves obres Blai Joncar, Un cavall contra Roma i Argilaque els alumnes havien preparat. I el van sorprendre amb una petita representació teatral sobre una d’elles.
Al mateix Institut el va visitar una representació dels alumnes de l’Escola Ponent, que el van obsequiar amb una cançó i narració dels seus poemes de l’obra Bestiolari.
Per finalitzar la jornada de visita, Josep Vallverdú es va traslladar a l’Institut Vidal i Barraquer, on va poder tenir un canvi d’impressions amb els alumnes que havien creat i realitzat els tallers. Anna Mateo, alumna de Comunicació Audiovisual, va passar un reportatge molt emotiu on donava a conèixer detalls dels tallers que s’havien fet en les diferents escoles. Rat Cebrian, contacontes, el va obsequiar amb un gatet de peluix que ella mateixa utilitza en el conte En Xipus té raó, basat en una obra de Vallverdú i que va ser representat a la Biblioteca Pública de Torreforta en unes jornades adreçades a tot el públic en general.

alumnes institut Vidal i Barraquer homenatge a Josep Vallverú

Segells de reconeixement d’administració oberta