Esteu aquí: Inici Què fem Notícies Notícies 2016 La Casa de les Lletres mostra les 'Lletres llegades' de Joan Antonio i Guàrdias

La Casa de les Lletres mostra les 'Lletres llegades' de Joan Antonio i Guàrdias

La Casa de les Lletres mostra les 'Lletres llegades' de Joan Antonio i Guàrdias

L'exposició està dedicada al poeta i escriptor tarragoní i es podrà veure a l'Antic Ajuntament fins el dia 1 de maig
La Casa de les Lletres mostra les 'Lletres llegades' de Joan Antonio i Guàrdias Joan Antònio i Guàrdias, de jove. Arxiu familiar.
06/04/2016

La Casa de les Lletres presenta enguany, dins la Primavera Literària, l’exposició Lletres llegades. El patrimoni literari de Tarragona, que en aquesta ocasió es dedica específicament al poeta i llibreter tarragoní Joan Antònio i Guàrdias. L’exposició Lletres llegades va ser creada amb la finalitat d’ajudar a entendre en què consisteix el patrimoni literari de la nostra ciutat i explicar de quines maneres pot preservar-se, a través dels escriptors del territori.

En aquest cas l’exposició servirà per repassar l’obra de Joan Antònio i Guàrdias que, a més de notable escriptor, va tenir un paper destacat en la vida literària de la ciutat com a llibreter, com a editor i com a dinamitzador cultural. El material procedeix, bàsicament, de la família del poeta, i també de l’Arxiu Històric Municipal i de la Biblioteca Hemeroteca Municipal.

Joan Antònio i Guàrdias va néixer a Tarragona el 1890 i hi va morir el 1967. Va obtenir el títol de mestre el 1914 i va exercir aquesta professió en diferents escoles, entre elles l’escola graduada annexa de Saavedra. De tota manera, el 1926 va adquirir la Llibreria Católica, a la plaça de la Font, i paulatinament aniria dedicant més temps a aquesta activitat, fins a esdevenir la seva ocupació central. La Llibreria passaria a dir-se Tarraconense i més tard prendria el segon cognom del seu propietari i és amb aquest nom, Llibreria Guàrdias, que el 1959 es traslladaria a la Rambla Nova. En tot aquest temps, però sobretot en la darrera etapa, va desenvolupar una intensa activitat cultural, amb edició de llibres, presentacions, exposicions artístiques, etc.

Guàrdias va començar a escriure ben aviat i, ja de ben jove, va guanyar diversos premis de poesia en Jocs Florals de diferents poblacions, alhora que col·laborava en diferents mitjans de comunicació. Però no va ser fins a 1948 que va publicar el seu primer llibre de poesies, A flor de llavi. Des de llavors va publicar-ne encara quatre més, el darrer dels quals és Oda nova a Tarragona i altres poemes (1965). També va publicar una guia turística de la ciutat, en versions catalana (1934) i castellana (1952).

Activitats paral·leles

El proper dia 20 d’abril, amb motiu de la recepció de St. Jordi, que cada any s’organitza des de la Casa de les Lletres i en què enguany intervindrà com a autor convidar el novel·lista Jordi Tiñena, es recordarà l’obra de Joan Antònio i Guàrdias amb una lectura de poemes del seu darrer llibre a càrrec de l’actriu Josepa Urbano, que serà contextualitzada per la filòloga, experta en aquest autor, Carme Mas i Morillas. Aquest acte tindrà lloc a les 19.30h a l’Antic Ajuntament.

L’exposició romandrà oberta fins al dia 1 de maig, de dimarts a divendres, de 16 a 20.30h. 

Segells de reconeixement d’administració oberta