Esteu aquí: Inici Què fem Notícies Notícies 2019 Es tanca la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019, amb altes xifres de participació

Es tanca la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019, amb altes xifres de participació

Es tanca la convocatòria dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2018-2019, amb altes xifres de participació

S'ha presentat un total de 292 treballs a la convocatòria d’enguany, 89 dels quals són novel·les que opten al Pin i Soler
21/01/2019

El passat dia 15 de gener, a les 12h de la nit, va tancar-se el termini de presentació de treballs als Premis Literaris Ciutat de Tarragona en l’edició actual, 2018 - 2019. Un cop revisats tots els originals per comprovar-ne el compliment de les bases i fet el recompte, el resultat és el següent:

Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler: 89

Premi de traducció Vidal Alcover: 13

Premi de narrativa curta per Internet Tinet: 190

Se segueix, doncs, en línies generals, la tendència establerta a partir de la implantació del nou cartell i model organitzatiu, ara fa set anys.

Així, la xifra de novel·les presentades al premi Pin i Soler continua sent una xifra molt alta, per damunt de les xifres que es registren en premis similars; comptat i debatut, la sisena més alta en la història d’aquest premi, que va ser de 116 novel·les, el 2015. Des dels canvis introduïts el 2012, la participació en aquest premi ha oscil·lat entre les 82 novel·les de 2012 i 2016 i les 116 de 2015. Amb anterioritat, la xifra més alta havien estat els 43 de 1996.

Pel que fa a la xifra de relats presentats al premi Tinet, els 190 que s’hi han presentat constitueixen també una xifra prou alta, una mica per sota de les dels darrers anys (236 l’edició anterior), però sempre en una franja important. Malgrat les oscil·lacions en el nombre de participants que presenta aquest premi, la xifra no deixa de ser molt considerable.

Per últim, la xifra de projectes de traducció presentats al premi Vidal Alcover, que sempre ha estat un premi de participació no gaire alta però de gran qualitat, queda estabilitzada en la raonable xifra de 13 projectes, tres més que l’any passat. En la darrera etapa, el Premi Vidal Alcover ha oscil·lat entre els 6 projectes de 2012 i els 20 de 2016.

D’aquesta manera, el premi Tinet de narrativa breu continua sent un premi molt participatiu, que dona cabuda sobretot a gent que comença, sense excloure, però, autors amb trajectòria consolidada. L’atractiu del premi Tinet és doble. D’una banda, la dotació econòmica (1.000 €), que sembla petita, però que no ho és si tenim en compte que es refereix a un conte de 6 pàgines com a màxim; d’altra banda, el fet que, a més del conte premiat, altres 14 són publicats. El premi Pin i Soler es manté com el premi de novel·la en català amb més participants; és un premi que, a més, des dels darrers anys en què l’obra guanyadora la publica l’editorial Angle, manté una línia coherent associada a la qualitat literària. I, per últim, el premi Vidal Alcover s’aferma com el premi de traducció en català de referència.

En tots tres premis es detecta que els participants provenen dels diferents territoris de parla catalana. La majoria, del Principat de Catalunya, i la resta del País Valencià, les Illes Balears i la Catalunya Nord. Hi ha també alguns treballs procedents de fora del domini català, concretament de Galícia, La Rioja, França, Suïssa o Canadà.  

En relació al premi de traducció, també cal fer esment a la diversitat de propostes. Per llengües, la majoria procedeixen de l’anglès (5), i el francès (5). La resta es reparteixen entre grec clàssic, espanyol i gallec Per èpoques, una proposta correspon a l’època antiga, una a la medieval, 7 al s. XIX i 4 a XX. Quant a gèneres, hi ha un predomini de la poesia: 8 propostes, al costat de dues novel·les, dos aplecs de relats breus i una proposta teatral.

A partir d’aquest moment, els lectors que fan la preselecció de les obres i els membres dels jurats començaran a treballar per tal que en el proper 11 de maig es puguin donar a conèixer els tres veredictes.

Com a dada curiosa, direm que el conjunt de treballs presentats en aquests tres premis al llarg de la història dels PLCT ha superat ja els 6.000 (6.029 exactament).

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. 

Segells de reconeixement d'administració oberta