Esteu aquí: Inici Cultura i festes Notícies Notícies 2020 L'escriptor de Calafell Albert Pijuan guanya el 30è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan guanya el 30è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la

L'escriptor de Calafell Albert Pijuan guanya el 30è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la

Pau Sabaté i Marqués guanya el Vidal Alcover de traducció
L'escriptor de Calafell Albert Pijuan guanya el 30è Premi Ciutat de Tarragona Pin i Soler de novel·la Albert Pijuan, guanyador el 30è Premi Pin i Soler de novel·la per l'obra 'Tsunami'
13/06/2020

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona 2019-2020 seran recordats sempre per l’excepcionalitat sanitària que ha marcat aquests darrers mesos, que va obligar primer a ajornar l’acte de lliurament de premis (previst inicialment per al 16 de maig) i a reconvertir-lo posteriorment en una altra mena d’acte. Amb tot, finalment, el 13 de juny es donen a conèixer els veredictes dels tres premis convocats, que han comptat amb una molt alta participació:

 • 30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler.
 • 20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover.
 • 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet.


La forma escollida per donar a conèixer els veredictes ha estat un programa de televisió, produït per TAC 12 i transmès per altres canals de la Xarxa de comunicació local de Catalunya i, alhora, via streaming per internet. El programa només servirà per donar a conèixer el títol de les obres guanyadores i els seus autors. Aquesta fórmula, que permetrà que les obres segueixin el seu procés, que les conduirà, un cop publicades, a les llibreries, no estalvia que, més endavant, probablement el mes de novembre, es realitzi l’acte presencial de lliurament dels guardons.

30è Premi Ciutat de Tarragona de novel·la Pin i Soler

El premi de novel·la, que enguany arriba a la seva 30a edició, dotat amb 21.000 € i al qual s’han presentat 114 obres, ha estat per a l’escriptor penedesenc (de Calafell), Albert Pijuan Hereu, per l’obra Tsunami. El jurat, integrat per Xavier Aliaga, Lluís Anton Baulenas, Pere Guixà, Marina Porras, Vicenç Villatoro i Joan Chavarria com a secretari, ha justificat el seu veredicte amb la següent motivació:

El jurat remarca que el nivell de les obres presentades ha estat elevat. Hi havia diverses candidates a finalistes, i finalment Tsunami ha estat escollida per majoria simple. El jurat destaca l'ambició de l'obra, la voluntat d'estil de l'autor i el control del ritme narratiu de la novel·la. 

La novel·la serà publicada per Angle editorial, dins la seva col·lecció Narratives, i apareixerà a principis del proper mes de setembre.

20è Premi-beca de traducció Vidal Alcover

Pau Sabaté, guanyador del 20è Premi-beca de traducció Vidal AlcoverDe les 12 propostes presentades per a la 20a convocatòria del Premi-beca Vidal Alcover de traducció, dotat amb 12.000 €, el jurat s’ha decantat pel projecte presentat per Pau Sabaté i Marquès (de Barcelona), consistent en la traducció dels Poemes, de Teòcrit. El jurat, integrat per Sam Abrams, Montserrat Franquesa, Jordi Jané, Carles Prado, Anna Soler Horta i Rosa Ibarz com a secretària, ha basat el seu veredicte en els següents punts:

El jurat ha decidit atorgar el premi a aquest projecte tant pel lloc que ocupa Teòcrit en la història de la literatura grega i universal com per la qualitat i vivesa dels seus poemes. El projecte de Pau Sabaté respecta plenament el contingut i la forma poètica de l'original, una llengua erudita i exquisida, lírica i musical, supera els problemes d'una traducció anterior, i va més enllà dels poemes de tema estrictament pastoral i dels epigrames de l'autor.

Teòcrit és un dels millors poetes de la literatura antiga. En paraules del poeta i traductor Robert Wells "no podríem imaginar-nos la literatura europea sense Teòcrit, però la seva excel·lència ha quedat enfosquida per la llarga tradició que ell mateix va originar". La poesia d'època hel·lenística, quan es posaren les bases per a una visió cosmopolita del món, ha estat molt poc traduïda a la nostra llengua i el projecte guanyador vol contribuir al  reconeixement dels nostres orígens.

L’obra, un cop traduïda, serà publicada per les edicions de 1984.

23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet

Pel que fa al veredicte del 23è Premi de narrativa curta per Internet Tinet, dotat amb 1.000 €, al qual s’han presentat 252 treballs, el jurat, integrat per Teresa Colom, Alba Dalmau, Lurdes Malgrat, Xavier Mas Craviotto, Albert Ventura i Amadeu Roig com a secretari, ha decidit declarar guanyador el relat Els nigrants, d’Eloy Martínez Simón (Vilassar de Mar), pels motius següents:

És un text original, d’actualitat, de discriminació, de denúncia social, molt pensat i que sap on vol arribar. Assenyalar el domini de la trama, una estructura narrativa molt calculada que manté l’interès de tot la narració, i un desenllaç amb un gir final que aporta significat i sentit al text.

A més a més, el jurat ha decidit fer una menció especial del conte Els jardinets, de Daniel Vargas Vargas (Rubí), pels motius següents:

És original, ben escrit i ben estructurat, amb un punt de vista narratiu particular que dona força al relat que parla de persones “fora de la societat” d’una manera estranya i atrevida.

Aquests dos relats seran publicats per Cossetània edicions, en un volum que aplegarà, també, els següents altres 13 contes, també seleccionats pel jurat:

 • Educació sentimental, d’Isabel Olesti Prats (Barcelona)
 • Amics desiguals, de Roger Sunyer i Tacher (Santa Perpètua de la Mogoda)
 • Auxili!, d’Edgar Cotes i Argelich (Cornellà de Llobregat)
 • El límit dels mapes, de Glòria de Castro Pascual (Llubí, Mallorca)
 • El llop i l'arròs caldós, de Santiago Diaz i Cano (les Piles, la Safor)
 • El segon amor, de Georgina Argimon Maza (Barcelona)
 • La conspiració de la Blatta Orientalis, d’Enric Casanovas Beltran (Mataró)
 • La mort d'Utopia, de Guifré Illa Bachs (el Masnou)
 • Perfum de terra, de Teresa Guiluz i Vidal (Vilanova i la Geltrú)
 • Reflexos, d’Alba Romanyà Serrasolsas (Barcelona)
 • Confessions, de Núria Naval (Reus)
 • La Bartleby, de Joan Altimiras Ruiz (Barcelona)
 • L’últim tren, de Teresa Barba (Barcelona)

 

Valoració global d’aquesta convocatòria

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l'Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joiera Blázquez, el digital Núvol i les editorials Cossetània, 1984 i Angle. L’organització corre a càrrec de la Casa de les Lletres.

L’organització està molt satisfeta tant de l’edició d’enguany com de l’evolució experimentada en les darreres. Els premis convocats en el cartell tarragoní registren contínuament una alta participació. Les raons, segons les enquestes que passem a tots els participants després de cada edició, són diverses. Les més destacades, però, són la història i la reputació del premi, juntament a les dotacions econòmiques, el prestigi de les editorials i del jurat i la transparència i claredat del procés de selecció.

Igualment, l’organització està molt satisfeta dels resultats d’enguany, que confirmen una tendència general a prioritzar la qualitat literària per sobre d’altres consideracions. Entre altres elements, convé destacar la joventut dels guanyadors. Tant en l’edició passada com en la present, l’edat mitjana dels tres guardonats no arriba a 30 anys. Tot i amb això, tant en guardonat amb el Premi Pin i Soler com el que ha obtingut el Vidal Alcover ja tenen una trajectòria prou consolidada.

Les especials circumstàncies sanitàries en què hem viscut els darrers mesos, ens han obligat a canviar alguns aspectes de l’organització dels premis, sobretot la forma de comunicació pública dels veredictes i de lliurament dels guardons. En canvi, aquestes circumtàncies no han afectat gens el procés de selecció, que s’ha realitzat seguint els mateixos procediments de sempre.

Per a més informació podeu consultar la biografia dels autors premiats i el palmarès dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona (PDF).

Segells de reconeixement d'administració oberta