Midori & Franz Schubert Filharmonia
L’any 2021 Midori va debutar amb la Franz Schubert Filharmonia. En acabar aquella gira, Midori ens va informar que l’any 2023 complia quaranta anys de carrera i que li faria una gran il·lusió celebrar-ho amb la nostra orquestra. Per a nosaltres és un privilegi comptar amb l’amistat i la confiança d’aquesta extraordinària violinista i interpretar amb ella un dels concerts més encisadors i majestuosos, el Concert per a violí de Txaikovski.
Midori ha sabut fer el pas de nena prodigi a violinista professional amb total normalitat i un creixement constant. Ara, des de la maduresa, ofereix les millors interpretacions que es poden escoltar als temples de la música clàssica d’arreu del món i ens visita per regalar-nos el magnífic Concert per a violí de Txaikovski.
Quan l’autor rus va compondre aquesta obra no s’esperava que fos rebutjada pel violinista que l’havia d’estrenar: la va refusar perquè, segons ell, era “impossible de tocar”. La dificultat de la part solista va fer que, durant
els primers anys, fos molt poc interpretada. Un crític va considerar-la “d’una dificultat indecent”. Però de mica en mica va anar estimulant els solistes, fins a convertir-se en una obra indispensable.
Pocs mesos després, a la ciutat de Viena, Johannes Brahms va començar la composició de la seva Simfonia núm. 3, amb un resultat completament diferent: des del primer dia va esdevenir una obra molt popular i es va interpretar dotzenes de vegades arreu del continent.
Això va provocar que Brahms declarés: “Si és tan popular, és que el públic no ha entès res”. L’autor volia que, més que el caràcter enèrgic d’alguns passatges, s’apreciés el lirisme i el sentit introspectiu de l’obra. Vet aquí la grandesa d’aquesta simfonia: que cadascú pari bé l’orella i deixi que la música li entri fins al cor.
Repertori:
P. I. Txaikovski: Concert per a violí i orquestra, op. 35
J. Brahms: Simfonia núm. 3, op. 90
Intèrprets:
Midori, violí
Franz Schubert Filharmonia
Tomàs Grau, director
El conte de Persèpolis. Cia. La Coja Dansa
Una història de ciència-ficció per a imaginar mons alternatius.
La nostra història comença quan tres xiquetes que viuen en diferents planetes troben el llibre de Persèpolis. La seva lectura els generarà preguntes sobre la situació de les dones en la història. A partir d’aquí, començaran un viatge per la història, l’espai i el temps que les portarà a trobar-se en un punt en comú.
Amb El conte de Persèpolis retem homenatge a les escriptores de ciència-ficció que amb les seves obres literàries han qüestionat des dels marges l’estatus de les dones i les seves constants pèrdues de drets. En aquesta proposta per a públic familiar, La Coja Dansa cuida fins a l’últim detall i ofereix un muntatge d’extraordinària bellesa, amb un ritme adequat per a les àvides mirades de la infància.
Edat recomanada: de 5 a 11 anys
A partir del 15 de desembre a entrades.tarragona.cat
Laure Cholé, piano
PAISSATGES DE FRANÇA I ESPANYA
París va ser far de molts compositors espanyols de finals del segle XIX i principis del XX. Dos d’ells, els catalans Enric Granados i Frederic Mompou, van marxar a la capital francesa a la recerca de la singularitat musical francesa mentre els francesos buscaven en el folklore espanyol la font d’inspiració. La pianista francesa Laure Cholé planteja un viatge musical per Espanya i França al voltant d’impressions de viatges i de paisatges en un joc de miralls entre Granados i Mompou i el francès Claude Debussy, que tant va influir als dos compositors.
Programa
Frederic Mompou: Paisatges: «La font i la campana», «El llac», «Carros de Galicia»
Claude Debussy: Les estampes: «Pagodes», «Soirée dans Grenade», «Jardins sous la pluie»
Enric Granados: «Quejas o la maja y el ruiseñor» i «El Fandango de Candilde» de Goyescas
Franz Liszt: «Saint François de Paule marchant sur les flots» de Dues llegendes S.175/2
A taquilla el mateix dia de la funció
Il trovatore de Giuseppe Verdi
Òpera en tres actes (sobretitulada en català).
Text de Leone Emanuele Bardare i Salvatore Cammarano, basat en l’obra teatral El trovador, d’Antonio García Gutiérrez. Estrenada al Teatre Apollo de Roma el 19 de gener de 1853.
Il trovatore és la segona de les tres òperes que integren la “trilogia popular” de Verdi, conjuntament amb Rigoletto i l’aclamada La traviata. Protagonitzada per la gitana Azucena, la trama es desenvolupa entre Biscaia i Aragó a principis del segle XV, i ens mostra emocions tan diverses com l’amor, l’odi, la venjança o la tendresa. L’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Amics de l’Òpera de Sabadell posen en escena Il trovatore sota la direcció de Daniel Gil de Tejada.
Una òpera dramàtica que explica la història de la venjativa Azucena
Orquestra Simfònica del Vallès
Cor Amics de l’Òpera de Sabadell
Fitxa artística:
Manrico, Gustavo Porta
Leonora, Maribel Ortega
Il Conte di Luna, Carles Daza
Azucena, Laura Vila
Ferrando, Jeroboám Tejera / David Cervera
Inés, Mariya Melnychyn
Ruiz, Nacho Guzmán
Zíngaro, Alejandro Chelet
Direcció musical: Daniel Gil de Tejada
Direcció d’escena i vestuari: Carles Ortiz
Assistent de la direcció d’escena: Esteve Gorina
Disseny d’escenografia: Jordi Galobart
Il·luminació: Nani Valls
Vestuari: FOC
* El mateix dia de la funció, a les 18.15 h, al vestíbul del Teatre Tarragona, el musicòleg Josep Maria Rota farà una breu introducció a l’obra, que serà d’accés lliure a tots els espectadors amb entrada.
8uits corporals
Coreògrafa i ballarina: Laia Cucó
Músic: Gerard Cucó
Buits corporals és una peça que acosta la música en directe a la dansa, mostrant-nos com els sons i les melodies que emet la guitarra repercuteixen en el cos i en el seu moviment, però alhora com ho fa el silenci, en què el ritme el porta el cos de manera interna.
A partir de 6 d'abril, a partir de les 11h a entrades.tarragona.cat
Troba la fórmula
Troba la fórmula. Coreògrafa i ballarina: Nita Astrid
És dins la sala d’herbes del monestir on comença aquesta història. Un monjo s’endinsa en el seu manuscrit per trobar la fórmula exacta que donarà vida a l’elixir de la joventut.
Viatjarem a través del procés de creació matemàtica i a la vegada espiritual, que va des de la primera planta fins a arribar a les mans de qui posarà l’etiqueta a un dels licors més coneguts de la ciutat de Tarragona. Endevineu quin és?
A partir del 6 d'abril, a partir de les 11h, en entrades.tarragona.cat
Gala de dansa
Les escoles de dansa que formen part de l’Associació per al Foment de la Dansa ens faran una mostra de diverses peces treballades des de diferents estils: dansa clàssica, contemporània, dansa jazz, hip-hop, comercial, musical, dansa creativa… Els alumnes compartiran les seves coreografies i fusionaran la música, l’esforç i l’emoció en un mateix espectacle.
- A les 18 h mostra infantil
- A les 20 h mostra adolescents i adults
Durada: 60'
A les 18 h hi haurà la mostra infantil, amb infants de quatre a dotze anys, aproximadament, mentre que la mostra juvenil-adulta de les 20 h estarà protagonitzada per adolescents i adults que estimen la dansa des de ben petits i que segueixen ballant.
Edat recomanada: tots els pùblics
Fadwa. De Mar Casas i Clara Garcés
Fadwa és un espectacle de Mar Casas i Clara Garcés, produït per l’Associació Catalana per la Pau.
És una peça teatral sobre la vida i obra de la poetessa palestina Fadwa Tuqan.
Escrita a dues mans per Mar Casas i Clara Garcés, s’inspira en la trajectòria vital de l’escriptora per explicar la situació emocional del poble palestí i la riquesa cultural i de resistència, que existeix i persisteix, ben viva, en els territoris ocupats.
Dues actrius emprenen un viatge pels pobles palestins i descobreixen no només el sentit profund de la poesia de Tuqan, sinó també l’existència d’una forta xarxa de resistència cultural que les inspira per a la creació d’aquesta obra.
Fitxa artística:
- Dramatúrgia, direcció i interpretació: Mar Casas i Clara Garcés
- Mirada externa: Lali Álvarez, Violeta Antò i Magda Puig
- Traducció de poemes: Paula Alba, Mar Casas i Clara Garcés
- Espai escènic: Mar Casas, Clara Garcés i Sara Bertran
- Disseny d’il·luminació i espai sonor: Xavi Gardés
- Suport tècnic: Pau Matas
- Arranjament musical: Glòria Garcés
- Coordinació: Tere Palop i Carla Rabell
Amb la col·laboració del Departament de Cooperació de l’Ajuntament de Tarragona
Edat recomanada: +14 anys
Preu: gratuït amb accés lliure
Iaia. Mambo Project
Iaia és un obra de teatre documental i multidisciplinar on el públic entrarà al menjador de casa la iaia per reconstruir i reviure els seus records.
Un altaveu a la vida de les iaies a través del seu testimoni captat en videotrucada. Un espectacle on conviuen passat i present per conèixer i entendre la història de les nostres iaies.
Fitxa artística:
Direcció: Nina Solà Carbonell i Jordi Font Alonso
Dramatúrgia: Ferran Echegaray i Verònica Navas
Interpretació: Jordi Font Alonso, Mireia Illamola i Pino Steiner
Disseny sonor: Marc Naya
Il·luminació: Mario Andrés
Escenografia: Carlos Gallardo
Vestuari: Anna Ramon
Disseny audiovisual: Nina Solà Carbonell
Producció: Hèctor Boada
Amb el suport de:
Teatres d’Osona (Teatre de Calldetenes, Cirvianum de Torelló i Atlàntida de Vic),
Espai Escènic d’Alella, Teatre Lluïsos de Gràcia, XTAC i Centre Moral d’Arenys de Munt
Edat recomanada: +12 anys
Aforament reduït a 50 persones
Es farà una segona sessió divendres 12 de maig a les 21 h.
Mostra de dansa al parc del Francolí
Espai obert a totes les escoles, espais culturals o centres relacionats amb la dansa, de diferents estils i edats, que tenim a la ciutat i voltants. Un esdeveniment a l’aire lliure amb l’objectiu de fomentar i agermanar la dansa a la ciutat de Tarragona.
Iaia. Mambo Project
Iaia és un obra de teatre documental i multidisciplinar on el públic entrarà al menjador de casa la iaia per reconstruir i reviure els seus records.
Un altaveu a la vida de les iaies a través del seu testimoni captat en videotrucada. Un espectacle on conviuen passat i present per conèixer i entendre la història de les nostres iaies.
Fitxa artística:
Direcció: Nina Solà Carbonell i Jordi Font Alonso
Dramatúrgia: Ferran Echegaray i Verònica Navas
Interpretació: Jordi Font Alonso, Mireia Illamola i Pino Steiner
Disseny sonor: Marc Naya
Il·luminació: Mario Andrés
Escenografia: Carlos Gallardo
Vestuari: Anna Ramon
Disseny audiovisual: Nina Solà Carbonell
Producció: Hèctor Boada
Amb el suport de:
Teatres d’Osona (Teatre de Calldetenes, Cirvianum de Torelló i Atlàntida de Vic),
Espai Escènic d’Alella, Teatre Lluïsos de Gràcia, XTAC i Centre Moral d’Arenys de Munt
Edat recomanada: +12 anys
Aforament reduït a 50 persones
Es farà una segona sessió dissabte 13 de maig a les 21 h.
El llop ferotge
El llop ferotge. La Cia. del Príncep Totilau
El llop ferotge ha estat caçat. Després d’haver-se menjat la Caputxeta, l’àvia, sis cabretes i gairebé tres porquets, ha d’enfrontar-se a un judici popular, en el qual declararan les mares d’aquests personatges. Quin serà el veredicte? És realment culpable, o potser senzillament tenia molta gana?
Edat: de 3 a 10 anys
Iaia. Mambo Project
Iaia és un obra de teatre documental i multidisciplinar on el públic entrarà al menjador de casa la iaia per reconstruir i reviure els seus records.
Un altaveu a la vida de les iaies a través del seu testimoni captat en videotrucada. Un espectacle on conviuen passat i present per conèixer i entendre la història de les nostres iaies.
Fitxa artística:
Direcció: Nina Solà Carbonell i Jordi Font Alonso
Dramatúrgia: Ferran Echegaray i Verònica Navas
Interpretació: Jordi Font Alonso, Mireia Illamola i Pino Steiner
Disseny sonor: Marc Naya
Il·luminació: Mario Andrés
Escenografia: Carlos Gallardo
Vestuari: Anna Ramon
Disseny audiovisual: Nina Solà Carbonell
Producció: Hèctor Boada
Amb el suport de:
Teatres d’Osona (Teatre de Calldetenes, Cirvianum de Torelló i Atlàntida de Vic),
Espai Escènic d’Alella, Teatre Lluïsos de Gràcia, XTAC i Centre Moral d’Arenys de Munt
Edat recomanada: +12 anys
Aforament reduït a 50 persones
Es farà una segona sessió diumenge 14 de maig a les 18 h.
Déjà vu. Cia. Manolo lcántara
Déjà vu ens parla de la distància entre una persona i els seus somnis, del que és i el que voldria ser. Somnis molt ambiciosos que desperten els seus aires de grandesa, però alhora impossibles, que l’aboquen al desànim.
Un espectacle visual, sense text, en què es difuminen les fronteres entre realitat i fantasia a partir d’una història amb un punt de malenconia i amb un espai escènic que juga amb la desproporció extrema de les mides.
*Espectacle sense text
Edat recomanada: +7 anys
La BUMT presenta Tres
30 anys fent banda. Banda Unió Musical de Tarragona
La Unió Musical de Tarragona està d’aniversari: trenta anys de banda! Per celebrar-ho, ens presenta un concert molt especial en què col·laboraran artistes de casa nostra: Marta Mathéu, Aleix Vaqué, Joan Bta. Meseguer… Interpretaran un programa que inclou obres de banda, l’estrena d’una obra dedicada a l’entitat i repertori per a solistes.
Directe al cor
Amb motiu del seu quinzè aniversari, el Cor InCrescendo vol tornar a gaudir de l’emoció de crear una obra que trenqui els estereotips sobre el cant coral. Directe al cor és un espectacle de música coral que vol interpel·lar el públic sobre allò que el fa feliç.
La música i les cançons, com a fil conductor, desgranaran moments i vivències compartides: records d’infantesa, l’amor, l’amistat…, o simplement un moment de silenci amb un mateix. Sigui com sigui, sempre es poden trobar petits moments per ser feliç i per celebrar els regals que ens fa la vida.
Cent veus sobre l’escenari interpretaran cançons que formen part de l’imaginari col·lectiu, acompanyades per un mestre de cerimònies que guiarà els espectadors pels viaranys de la recerca de la felicitat, amb emocions que de ben segur compartiran i els arrencaran més d’un somriure.
Cent veus tarragonines, provinents de diferents cors de la ciutat, s’uniran de nou per gaudir cantant junts i crear un espectacle de música que combina el cant amb l’acompanyament rítmic instrumental.
Edat recomanada: tots els públics
Univers. Engruna Teatre
Dues representacions: a les 12 i a les 16.30 h
Durada: 40 minuts
Edat recomanada: de 0 a 2 anys
Aforament reduït a 60 persones
Una experiència sensorial per a la primera infància plena de poesia visual, música en directe i moviment.
Individus i objectes que es desordenen, es mouen i es tornen a ordenar. Que troben l’equilibri i l’harmonia dins de la immensitat. Que busquen com existir enmig del caos, en un lloc concret i un instant precís. Cada habitant d’aquest cosmos, cada so, cada moviment, està subjecte a una fràgil relació amb tota la resta.
Univers és un espai on conviure amb la nostra vulnerabilitat i la capacitat d’adaptar-nos a cada nova situació. Un lloc on explorar com el que és més petit i aparentment insignificant pot fer canviar-ho tot de la manera més inesperada. Una vivència única i irrepetible que es construeix de nou cada vegada i esdevé un viatge evocador i immersiu.
A partir del 15 de desembre a entrades.tarragona.cat
Les chemins de la musique
A Les chemins de la musique, la soprano Sara Bañeras, guanyadora del primer premi del IV Concurs Josep Palet de Martorell, proposa un recorregut pel repertori romàntic i postromàntic a través d’un ampli ventall de gènere, des del Lied i la chanson française fins a les àries d’òpera i sarsuela d’un bon nombre de compositors de múltiples nacionalitats.
Sara Bañeras, soprano - José Ramón Martín, piano
Programa
Richard Strauss: Morgen, Freundliche Vision, Allerseelen / «Mir ist die Ehre widerfahren» de l’òpera Der Rosenkavalier / Franz Liszt: Die Lorelei, Pace non trovo / Reynado Hahn: A Chloris / Léo Delibes: Les filles de Cadix / Jules Massenet: «Je marche sur tous les chemins» de l’òpera Manon / Giacomo Puccini: «Quando me’n vo» de l’òpera La Bohème / Giuseppe Verdi: «Addio del passato», de l’òpera La Traviata /
Miquel Ortega: L’enamorat li deia / Manuel Fernández Caballero: «Yo quiero a un hombre» de la sarsuela
El Cabo primero
A taquilla el mateix dia de la funció
Taller de Girocicles
Taller de Girocicles.La Circoteca. Taller de bicicletes circenses
Plaça Vermella (Sant Salvador)
Els circuits de cicles de La Circoteca són una alternativa de taller visual i impactant, tant pel seu disseny com per les seves dimensions. Una cursa en què els participants poden jugar amb bicicletes nanes, monocicles d’iniciació o fins i tot tàndems en miniatura, tant per a petits com per a grans!
Edat: + 4 anys
La isla del Aire
La isla del Aire. De Mario Gas
A Menorca, una família de cinc dones, guiades per la vella Mencía (la matriarca de la família), s’endinsen en un viatge en barca a l’Isla del Aire. La mort de l’Helena, la neta gran de la Mencía, és ben present en el pensament de la família i, durant aquesta excursió, la Mencía obligarà les seves filles i netes a enfrontar-se a la veritat i als secrets que oculten.
Autoria: Alejandro Palomas
Intèrprets:
Núria Espert
Vicky Peña
Resta de repartiment en curs
Edat recomanada: +16 anys
Funció accessible amb subtítols, audiodescripció, bucle magnètic individual i so amplificat amb auriculars.