Esteu aquí: Inici Cultura i festes Teatre, dansa i música Teatres de Tarragona Programació actual Espectacles Temporada

Espectacles de la Temporada

Tots els detalls sobre els espectacles programats

Midori & OCM

MIDORI & OCM: EL CONCERT DE BRAHMS + LA CONSAGRACIÓ DE LA PRIMAVERA

Repertori:

J. Brahms: Concert per a violí i orquestra op. 77
I. Stravinsky: La consagració de la primavera

Intèrprets: Midori, violí. Orquestra Simfònica Camera Musicae; Tomàs Grau, director

Un concert per a un virtuós

Al llarg de la història de la música, molts dels concerts per a instruments solistes han estat escrits pensant en algun virtuós del moment. Aquest és el cas del Concert per a violí de Johannes Brahms, estrenat el 1879. Una obra escrita per al seu amic i violinista Joseph Joachim, a qui va demanar consell, i que conté molts passatges amb grans dificultats tècniques. Un altre gran violinista, Pablo Sarasate, va anomenar aquesta obra “el concert contra el violí”.

A principis del segle XX, l’empresari Serguei Diàguilev va encarregar a un jove compositor rus la música per a un ballet que revolucionaria la història de la música. La consagració de la primavera es va estrenar a París el 1913 amb molta polèmica. Va ser un escàndol i en aquell moment va trastocar el públic, tant per la part musical com per la part escènica.

Però què té aquesta música que la fa tan especial, tan diferent del que s’havia fet fins aquell moment? Doncs que se n’amplia el registre amb instruments aguts com el flautí i greus com el contrafagot; l’harmonia explora moltes possibilitats sonores, amb dissonàncies o politonalitat, i ens trobem envoltats de ritmes inusuals que canvien constantment, ens porten d’un lloc a un altre i creen interrupcions inesperades.

Aquesta obra, on Stravinsky juga amb la paleta de colors d’una gran orquestra, ens narra el ritual d’una tribu pagana que acaba amb el sacrifici d’una jove ballant fins a la mort.

Midori és una artista, activista i educadora visionària, la trajectòria única de la qual ha traspassat els límits tradicionals a través del seu impuls implacable per explorar i construir connexions entre la música i l’experiència humana. Midori aporta una innovació dinàmica i una visió expressiva que l’han convertit no sols en una destacada violinista sinó també, en altres àmbits, en una reconeguda ambaixadora cultural mundial i educadora musical.

Ha actuat pràcticament a totes les millors orquestres del món i ha col·laborat amb músics tan destacats com Claudio Abbado, Leonard Bernstein, Emanuel Ax o Zubin Mehta, entre d’altres.

Què
Música
Quan i on
24/04/2021 20:30 a 22:00
Preu
25 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Joventuts Musicals

Anna d'Ivori en concert

La cantant tarragonina Anna d’Ivori torna als escenaris i a la ciutat per presentar el seu nou treball discogràfic “Ales de paper”, acompanyada per la seva banda i l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili, dirigida per Miquel Massana. Un disc que ens parla d'històries viscudes i no viscudes, passades i imaginades, de personatges reals i d'altres que ho podrien haver estat. Unes cançons plenes de vides que s'entrellacen com les seves partitures en aquest espectacle.

Què
Música
Quan i on
25/04/2021 19:00 a 20:00
Preu
12 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Magalí Sare & Sebastià Gris: A boy and a girl

Magalí Sare & Sebastià Gris ens presenten "A boy and a girl" de la mà de l'productor David Soler. Aquesta proposta aposta per l'experimentació electrònica a través de la deconstrucció de temes clàssics i cançons populars mallorquines, creant noves sonoritats on també estan presents elements naturals de l'espai on es va produir l'enregistrament, la rectoria. Guitarra i veu es presenten com a elements principals que abracen contínuament el món dels efectes i distorsions.

Programa

Francis Poulenc i Guillaume Apollinaire: Hôtel
Popular mallorquina: Vou veri-vou
Franz Schubert i Friedrich Rückert: Daß sie hier gewesen
Eduard Toldrà: Recança
Eric Whitacre: A boy and a girl
Popular mallorquina: Sa mort de na Margalida
Richard Strauss: Morgen
Magalí Sare: Venim a aquest món
Sebastià Gris: Temps enrere

Què
Música
Quan i on
27/04/2021 19:00 a 20:00
Preu
10 €
Organitzat per
Joventuts Musicals
Hi col·labora
Ajuntament de Tarragona

Pedro Páramo

PEDRO PÀRAMO, de Juan Rulfo

Direcció: Mario Gas

Amb Vicky Peña i Pablo Derqui

Dramatúrgia: Pau Miró

Durada: 110 minuts

Espectacle en castellà

 

Un home humil, Pedro Páramo, arriba a convertir-se en el cacic del seu poble, Comala, un llogarret que ell espremerà i arrasarà fins a convertir-lo en un poble fantasma. Allà hi arribarà, anys després, el seu fill, Juan Preciado, que tornarà al poble, es creuarà amb els fantasmes dels qui hi van viure i descobrirà, així, qui era realment el seu pare i com es va aprofitar dels habitants del poblet, incloent-hi la seva mare. La història del pare, l'home més important i corrupte de Comala, i la del seu fill, s'alternen en una estructura laberíntica.

Es tracta d'un al·legat contra la corrupció, els mecanismes de poder i l'essència de l'ésser humà. Així, la peça relata dues històries paral·leles, però allunyades en el temps l'una de l'altra, dins d'una laberíntica dramatúrgia creada per Pau Miró, un director i dramaturg format a l'Institut del Teatre i la Sala Beckett, i amb grans interpretacions de Pablo Derqui i Vicky Peña, com sempre impecable i plena de força dramàtica.

“Un univers plegat de sensacions molt fortes, de fusió entre el món dels vius i el dels morts, de personatges prenyats de contradiccions i insòlits malgrat la normalitat de la seva aparença. Tot compassat amb el llenguatge exquisit en imatges de l’escriptor i fotògraf Juan Rulfo”. Mario Gas.

 

Què
Teatre
Quan i on
01/05/2021 20:00 a 21:50
Preu
23 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Por todos los dioses

POR TODOS LOS DIOSES
Espectacle en castellà
Autor i intèrpret: Fernando Cayo
Equip creatiu: Pep Molina, Jorge Muñoz, Alberto Iglesias, Hernán Gené i Juan Carlos Rubio
Música en directe: Geni Uñón

Durada: 90 minuts

Fernando Cayo, partint de la seva infància amb la seva família a Valladolid i de l'afició del seu pare a la pintura i a la literatura mitològica, fa un recorregut hilarant, crític i lisèrgic per la mitologia grega, la vida i el nostre món actual. En un viatge continu ple de paral·lelismes entre la mitologia antiga, els nostres comportaments quotidians i els nostres “déus contemporanis”, converteix en membres d'una mateixa família l'àvia Lupe, Zeus, Afrodita, els seus pares, Delfina i Ricardo, i els seus germans, amb Dionís i les Mènades salvatges…

¡¡¡Por todos los dioses!!! és la continuació d'una manera única d’expressar-se en l'escenari de Fernando. És convertir el teatre en un lloc d'humor i reflexió participada. Un lloc naïf de celebració i trobada. Una manera d'estar en l'escenari que arrenca de la seva infància i creix a Itàlia de la mà d'Antonio Fava, col·laborador del mestre Dario Fo durant molts anys. D'ells absorbeix aquesta manera de fer de la nova joglaria, de l'actor polifacètic, del contador d'històries...

“En ¡¡¡Por todos los dioses!!! s'hi uneixen el gestual, el vessant físic de la paraula, el contacte directe amb el públic, el grotesc i el poètic, allò descaradament còmic amb el filosòfic i l’àcid. He comptat, a més, amb la complicitat i el talent de Geni Uñón, un meravellós músic, professor de percussió del Conservatori de Getafe i director d'orquestra, un multiinstrumentista d'altíssim nivell, amb el qual aquest espectacle s'ha convertit en un “duetto per a percussionista i actor””. Fernando Cayo.

Què
Teatre
Quan i on
15/05/2021 20:30 a 22:00
Preu
18 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

Solitudes

SOLITUDES

Amb: Garbiñe Insausti, José Dault, Edu Càrcamo

Dramatúrgia: Garbiñe Insausti, José Dault i Iñaki Rikarte, Rolando San Martín i Edu Càrcamo

Torna a Tarragona Kulunka Teatro després de la commovedora versió sobre l’Alzheimer que va aconseguir aplaudiments unànimes del públic tarragoní. Aquesta vegada ens presenta Solitudes, una història que, a través de l'humor, aprofundeix en la soledat i la incomunicació dels membres d'una família. El mateix equip creatiu ha posat en peu un nou treball de teatre de màscares que, sense una sola paraula, resulta totalment contrari a l’inexpressiu.

El protagonista de l’obra se sent incomprès perquè, com quasi tota la gent gran, s’adona que la seva vida s’ha convertit pràcticament en una espera, i ja només desitja coses senzilles. Qüestions tan simples que els altres no arriben a valorar-ne la verdadera importància. El més extraordinari d'aquesta història és que, contra tot pronòstic, l'ancià no es resigna, no renuncia als petits desitjos i lluita per ells amb determinació i dignitat. Un fet que tindrà conseqüències per a ell mateix i per als qui el rodegen.

L’espectacle és un viatge per universos quotidians que combinen magistralment la gravetat amb el somriure i conviden a la reflexió d’una manera commovedora.

Premi Max 2018 en les categories de millor espectacle de teatre i millor composició musical. Premi Ercilla a la millor producció basca.

Què
Teatre
Quan i on
16/05/2021 19:00 a 20:00
Preu
18 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Ajuntament de Tarragona

El Requiem de Mozart

EL REQUIEM DE MOZART: COR FRANCESC VALLS & SALVADOR MAS & OCM

Repertori: W. A. Mozart: Requiem, KV 626

Intèrprets

  • Cor Francesc Valls
  • Irene Mas, soprano
  • Tànit Bono, mezzosoprano
  • Marc Sala, tenor
  • Elías Arranz, baríton
  • Orquestra Simfònica Camera Musicae
  • Salvador Mas, director

 

Un final inacabat

Acomiadem aquesta temporada amb una de les obres més interpretades de Wolfgang Amadeus Mozart, en la compleció que ens ofereix el mestre Salvador Mas. Resulta curiós, si més no, que aquesta peça hagi arribat a ser tan coneguda sense ser una creació acabada del compositor austríac.

Hi ha molts mites al voltant d’aquesta obra: un estrany missatger que en va fer l’encàrrec, un moribund Mozart treballant sense descans en la composició fins al darrer moment, o un Salieri a peu del llit traslladant les idees de Wolfgang a la partitura. La imatge que ens n’ha deixat la pel·lícula Amadeus, de Miloš Forman, dista molt de la realitat.

L’any 1791, a banda de ser el darrer de la vida de Mozart, va ser un any molt productiu, i el Requiem no va ser la seva única obsessió. Altres obres molt conegudes de l’autor van veure la llum aquell mateix any: el Concert per a clarinet i orquestra o l’òpera La flauta màgica són alguns dels projectes que el van tenir ocupat mesos abans del fatídic desenllaç i que sí que va tenir temps d’enllestir.

Si bé és cert que Mozart va deixar moltes parts sense escriure, l’encarregat de completar el Requiem va ser el seu deixeble Franz Xaver Süssmayr. Ara bé, aquest gran èxit no hauria estat possible sense els inspiradors esborranys del gran mestre.

Història Cor Francesc Valls

Va ser fundat el novembre de 2003 per tal de participar de manera regular en les misses conventuals a la catedral de Barcelona, oferint-hi setmanalment un extens repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Des del gener de 2015, Pere Lluís Biosca n’és el director titular.

El treball del Cor de Cambra Francesc Valls combina la interpretació tant de la polifonia religiosa de tots els temps com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la catedral de Barcelona. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobem en El cant de la sibil·la, on s’han reconstituït el vestuari i la litúrgia del segle XVI, conservada als arxius capitulars. Anualment s’encarrega un cant final a un compositor de prestigi.

Què
Música
Quan i on
22/05/2021 20:30 a 22:30
Preu
35 €
Venda d'entrades

A les taquilles del Teatre Tarragona i a entrades.tarragona.cat

Organitzat per
Joventuts Musicals
Segells de reconeixement d’administració oberta