Esteu aquí: Inici Comerç Notícies Notícies 2009 L’Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat impulsen la TarracoWiki

L’Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat impulsen la TarracoWiki

L’Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat impulsen la TarracoWiki

Aquest web col·laboratiu permetrà disposar de tot el coneixement actualitzat del municipi
21/07/2009

La Xarxa de Telecentres de Tarragona impulsa la creació de la TarracoWiki amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat.

La TarracoWiki permetrà disposar -a l’abast d’un clic- de tot el coneixement actualitzat del municipi. La wiki de Tarragona té com a objectiu donar accés lliure al coneixement, per a omplir Internet amb continguts multimèdia tarragonins. Es farà per mitjà d’un model col·laboratiu, on qualsevol persona pugui escriure i corregir un text gràcies a la filosofia de la tecnologia wiki.
 
La TarracoWiki ajudarà a fomentar la participació ciutadana i la creació d’un esperit de col·laboració per difondre els coneixements de molts ciutadans anònims, compartint-los i estenent-los entre la població. Al mateix temps, es construiran els continguts multimèdia de Tarragona a la xarxa i ajudarà a projectar-se al món.
 
L’objectiu del projecte és aconseguir que Tarragona doni el salt definitiu a Internet. Per això es vol desenvolupar una enciclopèdia multimèdia (TarracoWiki) de temàtica exclusivament local, que farà possible el coneixement i posicionament de la ciutat al món, sense perdre el tren de les noves tecnologies.
 
El desenvolupament de la TarracoWiki s’implementarà utilitzant la tecnologia web 2.0 mitjançant una aplicació de tipus wiki, que serà gestionada, administrada i definida per la Xarxa de Telecentres de la ciutat de Tarragona.
 
També es crearà un comitè de savis integrat per personal de l’ensenyament, professionals procedents dels diferents àmbits ciutadans, en general membres de la societat tarragonina  (actius o jubilats) que revisin les entrades. Aquest comitè podrà proposar col·laboracions d’experts en diverses matèries o procedents de qualsevol àmbit professional o com de l’associacionisme.
 
En la TarracoWiki hi haurà tres perfils d’usuaris amb diferents permisos d’edició:
·         Autor: Qualsevol usuari registrat a la TarracoWiki.
·         Coordinador: Representant d’una entitat, col·lectiu, associació que es responsable de mantenir i revisar els seus articles i categories.
-      Savi: usuari que forma part del comitè que s'encarrega de revisar les entrades de la TarracoWiki per certificar la validesa i qualitat de la informació.
 
 
La  col·laboració amb el Departament d'Educació es realitzarà en la primera fase del projecte que convidarà a les escoles a dotar de continguts la wiki. El Departament d'Educació, per mitjà dels Serveis Educatius del Tarragonès, elaborarà una Guia Didàctica d’ús a l’aula, adaptada a cada nivell educatiu.
 
 En quant a la temàtica dels continguts:
  • Cada escola que col·labori escollirà un tema i l’anirà desenvolupant amb les seves respectives categories i subcategories.
 
Des de la Xarxa de Telecentres es prepararan materials didàctics sobre com pujar/editar continguts en la TarracoWiki i com categoritzar els diferents articles ja existents i els nous i proposem fer diverses sessions formatives a les pròpies escoles o pels professors per a explicar com es fa.
 
Sobre la forma de treballar aquests continguts:
  • Els grups de treball d’alumnes de les escoles seran els qui directament publicarien els continguts a la TarracoWiki. Així poden contemplar tot el procés complet d’introducció de dades.
 
La metodologia a seguir serà la de proporcionar una plantilla wiki amb una guia pràctica i d’estil per poder omplir-la amb els continguts de cada grup. D’aquesta manera totes les entrades seguiran les normes de creació d’articles de la TarracoWiki. Es facilita la entrada per part dels grups i es posa en contacte amb la “gramàtica” wiki d’una manera orientada a tots els participants i es potencia l’ús de la mateixa plataforma i el seu acostament als estudiants. Considerem que seria la forma més adient de treball.
 
  • L’activitat quedarà emmarcada dins els aprenentatges curriculars. El que comporta establir un sistema d’avaluació del treball realitzat pels alumnes.
 
Calendari d’aplicació de la TarracoWiki
  • A partir de setembre.
    • Presentació del projecte a les escoles.
    • Presentació a les entitats tarragonines.
      • Tècnics dels Telecentres explicaran el funcionament de TarracoWiki i presentaran tots els recursos i serveis que poden oferir.
      • Especialistes dels Telecentres es reuniran amb els alumnes i el docent per explicar-los com poden enfocar l’activitat i les eines a utilitzar en cada cas.
  •  A finals de novembre.
    • Inici de treballs per part dels usuaris encara que les entrades no seran públiques.
    • Definició de funcions, propostes de noms del Consell de Savis.
  • Mes de gener.
    • Creació del Consell de Savis.
  • Mes de febrer. A partir d’aquest moment, la TarracoWiki serà accessible a tothom
 
Segells de reconeixement d'administració oberta