Esteu aquí: Inici Esports Escoles, clubs i entitats Revisions mèdiques

Què és?

Què és?

Les valoracions funcionals medicoesportives (VFME) representen el principal instrument per objectivar i intentar evitar riscos potencials en la pràctica d’exercici físic i/o esport. Permeten modificar i adaptar el tipus i intensitat de l’activitat física de forma individual.

Imprescindible en individus de risc,  amb malalties conegudes i en esportistes de competició, de forma periòdica també és aconsellable en individus aparentment sans, especialment en majors de 35 anys.

Amb les VFME s’hauria de poder:

 • Detectar individus amb antecedents familiars o factors de risc personal.

 • Valorar l’estat general de la condició física cardiorespiratòria, muscular, resistència a la força, flexibilitat, etc.

 • Valorar la capacitat d’adaptació cardíaca a exercicis moderats i intensos.

 • Demostrar alteracions coronàries, del ritme i tensionals en esforç.

 • Valorar l’aptitud mèdica, millor no-contraindicació, per a la pràctica d’exercici físic i esport.

 • Determinar l’activitat física de l’individu en particular i de la població en general.

 • Determinar possibles contraindicacions absolutes i temporals, i limitacions relatives per a la pràctica d’exercici físic i esport.

 • Determinar i incloure a pacients amb patologies concretes en programes de Grups d’exercici físic saludable, permeten la reavaluació periòdica i seguiment de les millores.

 • Elaborar un Informe Mèdicoesportiu (IME), document privat i confidencial del pacient, amb el resum de totes les dades, resultats de les proves realitzades, consells i recomanacions.

 • Elaborar un Informe Mèdic de Prescripció d’Exercici (IMPE), adaptat a les característiques, objectius i limitacions del pacient, procurant els màxims beneficis de la pràctica d’activitat física, en funció de les patologies individuals.

 • Disposar dels elements necessaris, i imprescindibles, per poder expendre un Certificat Mèdic Esportiu (CME), document medicolegal públic amb caràcter notarial.

 • Adequar les prestacions d’assegurances mèdiques en funció del risc previ a la competició esportiva.

 • Permetre obtenir i monitoritzar dades estadístiques i epidemiològiques de la població esportiva (p.exem. poblacions de risc en relació al sedentarisme i l’obesitat)

No es pot certificar l’aptitud medicoesportiva sense la realització prèvia d’una VFME (amb similitud a la Inspecció Tècnica dels Vehicles). Les problemàtiques que puguin sorgir a partir de la certificació poden ser motiu de responsabilitat civil i penal, inclosa la inhabilitació mèdica.

En els últims anys les institucions esportives (federacions, etc.), i a la societat en general, va prenent consciència del interès mèdic de les VFME envers la protecció de la salut de l’esportista. Amb tot, es fa necessària una implantació i regulació progressiva i real de les VFME en persones que realitzen activitat física i/o esportiva en funció de l’edat, de l’exigència esportiva, el nivell de competitivitat i de la responsabilitat médicolegal.

Les valoracions d’aptitud medicoesportiva representen un element de seguretat i un recolzament legal per part dels organitzadors d’activitats esportives. En qualsevol cas representen una informació indispensable i un dret dels infants, per realitzar l’exercici físic amb finalitats saludables.

 

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat