Tarragona, 25-09-2018
Esteu aquí: Inici Pla integral de la Part Alta Actuacions Promoció econòmica i cultural

Promoció econòmica i cultural

Promoció econòmica i cultural

La realitat de la Part Alta és ben diversa i el programa de dinamització comercial i cultural abasta des del sector de la restauració, el sector d’artistes i artesans al sector de la venta al detall. Es tracta de combinar en la passejada per la Part Alta de Tarragona la curiositat cultural, la temptació gastronòmica i la satisfacció de la compra.

Àmbit comercial

Programa de dinamització comercial. El primer pas es va realitzar amb una jornada de reflexió oberta als comerciants “Quo Vadis Part Alta” com una presa de consciència dels establiments de la zona que ha de permetre reconvertir el comerç tradicional en un comerç més innovador, creatiu, dinàmic, capaç de satisfer les necessitats dels consumidors, així com de generar noves il•lusions en un teixit comercial que, sens dubte, presenta i presentarà valors afegits molt notoris dins l’estructura social, econòmica i productiva de Tarragona. Aquest comerç hauria de ser, a mig termini, un element d’atracció turística més dins dels molts recursos turístics de la ciutat.

Quo Vadis Part Alta

Quo Vadis a la Part Alta

El programa treballa amb els col•lectius d’artistes, artesans, restauradors i comerciants. S’ha donat suport a les associacions ja existents i a la creació de les noves per a poder generar les sinèrgies necessàries entre elles i impulsar totes les iniciatives tant individuals com conjuntes.

Pel que fa al comerç s’han fet accions com la Jornada “Quo Vadis Part Alta”, “Tarracopolis, el joc de la Part Alta”, “Barris antics molt per oferir, molt per descobrir” i les campanyes de primavera, estiu, tardor o Nadal que es porten a terme des de l’any 2009 per revitalitzar el comerç.

Pel que fa als restauradors s’han fet accions com “25 versions de l’espineta amb cargolins”, “Sopar sota els focs” o la Guía de Restaurants de la Part Alta per donar a conèixer l’oferta gastronòmica de la Part Alta.

I en quant als artistes i artesans s’han fet accions com la “Sopa de galets”, Festival Undergroundblues i “Tallers Oberts”, entre altres.

S’han engegat multitud de campanyes amb cadascun d’aquests col•lectius i actualment la tònica és fer campanyes conjuntes amb tots ells.

Cata d’oli D.O SiuranaJornadal’Espineta amb Cargolins

D'esquerra a dreta, Cata d'oli D.O Siurana i la Jornada de l'Espineta amb Cargolins

Festival Underground Blues

Festival Underground Blues

Tallers oberts Campanya Nadal 2011

Fotos Tallers oberts i Campanya Nadal 2011

Programa d’informació, assessorament a les dones i orientació laboral. Servei que ofereix assessorament i atenció individualitzada als veïns/es de la Part Alta que cerquen feina, inscripcions a la borsa de treball del Servei Municipal d’Ocupació, aula d’autogestió de recursos per l’ocupació on consultar ofertes de treball, oferta formativa i material divers d’ajuda a la recerca d’ocupació.

Orientació laboral

 

Orientació laboral

El servei es complementa amb diferents accions encaminades a millorar l’ocupabilitat i afavorir la inserció laboral dels participants:

 • Accions grupals: Els canals de recerca de feina, el procés de selecció i les càpsules “Crea el teu currículum” i “Recerca de feina per internet”.
 • Accions formatives i cursos:
  • Cursos Formació Ocupacional 2011-2012.
   • Anglès elemental. 220h. Novembre'11 - Gener'12
   • Tècniques d'emmagatzematge. 95h. Novembre'11 - Gener'12
   • Monitor de lleure. 295h. Gener'12 - Juny'12
   • Tècniques de gestió d'estocs i rrhh. 125h. Gener'12 - Març'12
   • Venedor Tècnic. 110h. Març'12 - Abril'12
  • Cursos treball als barris:
   • Manipulador d'aliments. 10h. Desembre'11
   • Manipulador d'aliments. 10h. Octubre'12
   • Rus professional per al turisme. 90h. Abril'12 - Maig'12
   • Cuina creativa i d'autor. 90h. Novembre'12
  • Altres cursos en col•laboració SMO i CCOO:
   • Anglès mig. 45h. Gener'12 - Març'12
   • Anglès inicial per a treballadors del sector comerç. 45h. Abril'12 - Juny'12

Curs manipulador d’aliments 2Recerca de feina

D'esquerra a dreta, Curs de manipuladors d'aliments i Recerca de feina

També es desenvolupa una prospecció d’empreses mitjançant la qual es pretén conèixer el teixit empresarial del barri, informar dels serveis del SMO i del PIPA relacionats amb l’ocupació i la formació, detectar posibles necessitats de les empreses i establir posibles vies de col·laboració.

Amb la finalitat de donar suport a l’autoocupació i al desenvolupament empresarial es va organitzar una trobada de dones emprenedores de la què en va sorgir un cicle de conferències i accions formatives:

 • Conferència: “Incentius als petits establiments”.
 • Conferència: “Internet. Oportunitats i possibilitats per les dones emprenedores de la Part Alta”.
 • Conferència: “Avantatges i inconvenients dels autònoms”.
 • Un taller de creació de pàgines web.
 • Una sèrie de sessions informatives i formació individualitzada per a dones emprenedores de la Part Alt que ha permès millorar aspectes comercials i de marxandatge del seu comerç.

Sessions informatives

Sessions informatives

Web de les dones emprenedores:

Web Dones emprenedores

Clicar sobre l'imatge

El servei es troba ubicat al Centre Sociocultural de la Part Alta (davant l’Antic Escorxador). L’horari d’atenció és els dilluns, de 9 a 13h, i els dijous de 9 a 11h (primeres visites i atencions individualitzades). Telèfon: 977 22 10 09.

Àmbit cultural

A nivell cultural també es realitzen altres activitats lúdiques amb la finalitat d’atraure la resta de la ciutat i visitants a la Part Alta:

 • Activitats per donar a conèixer les diferents cultures que viuen a la zona. Per donar a conèixer realitats de la zona aportades per la gent nouvinguda, d’altres cultures i països.

Programa Tardor InterculturalRepresentació

Programa Tardor Intercultural
 • Jocs Populars. Els carrers i placetes de la Part Alta han estat ocupats històricament pels nens i les nenes del barri. A  través d’aquest programa es retorna el protagonisme amb sessions de jocs tradicionals executats a les diferents places de la Part Alta. És el cas, per exemple, de la primera MMostra de titelles i teatre infantil organitzada per Trànsit’Art que va tenir lloc els dies 20 i 21 de març, coincidint amb el Dia mundial dels titellers.

Baixa a la PlaçaActuació Baixa a la Plaça

Baixa a la Plaça

Primavera de Titelles Actuació Primavera de Titelles

Primavera de Titelles
 • Especialització cultural de les places. Aquest programa consisteix en dinamitzar les places de la Part Alta a través de l’organització de diferents activitats lúdicoculturals. Es realitza al llarg de l’estiu i, sobretot, de cara al vespre-nit. Per exemple: acció poètica en memòria de Benedetti, circ acrobàtic al Fòrum, cicle El Punt + Alt, etc.

CartellCicle Performa-te

D'esquerra a dreta, cartell de Cultura al carrer i el Cicle Performa-te

En la vessant més turística i per aconseguir potenciar el valor simbòlic i millorar la percepció del Patrimoni de la Humanitat:

 • Senyalització de monuments, rutes i edificis històrics. S’unifica la senyalització existent per facilitar al visitant el consum cultural i determinar els recorreguts amb més potencial turístic. Se senyalitzen elements del patrimoni mundial, equipaments i serveis d’informació monumental, museus, monuments visitables i edificis singulars. Així com un itinerari recomanat.

Models de SenyalitzacióSimulacióSimulació

Models de Senyalització
P.I.P.A PATRIMONI
Senyalització de rutes i edificis històrics
 • Sistema MP4 Wi-Fi per a fer visites autoguiades. Ja estan disponibles a les oficines de Turisme les audioguies en format MP4 de la ruta romana que permeten a l’usuari escoltar les explicacions i alhora veure imatges al mateix aparell. Esta previst que aquest any estiguin enllestides les rutes medieval i modernista. Aquestes actuacions ajudaran a millorar la qualitat dels serveis turístics que ofereix la Part Alta, tot integrant noves tecnologies.

Audioguia Ruta Romana

Audioguia Ruta Romana

P.I.P.A MP4 ROMANA

P.I.P.A MP4 MEDIEVAL

MP4 Tarrgona Romana i MP4 Medieval-Modern
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat