Esteu aquí: Inici La Tabacalera

Història

Història d’una fàbrica, 1923-2007

El 23 de maig de 1922 la Gaceta de Madrid publicava el Reial Decret del Ministeri d’Hisenda pel qual s’autoritzava a la Compañía Arredataria de Tabacos la construcció d’una nova fàbrica a Tarragona. Aleshores, la ciutat comptava amb una població de 27.800 habitants i concentrava la capitalitat provincial administrativa, militar i eclesiàtica.

L’1 de juliol de 1923 se celebrava la col·locació de la primera pedra amb la benedecció del cardenal Vidal i Barraquer i la participació del director gerent de l’empresa, Francisco Bastos, i de l’alcalde Josep Mullerat. El 3 de juliol del mateix any s’iniciaven unes obres que van deixar al descobert la importància de la Necròpolis Paleocristiana, la qual cosa va forçar el canvi d’ubicació de la fàbrica cap al sud respecte de l’emplaçament inicialment previst.

Durant quatre anys, amb una mitjana de mil obrers i la direcció de l’enginyer i primer director de la fàbrica, Josep Tulla Planella, es construí l’edifici, amb un cost total de 10,5 milions de pessetes. Tot i això, l’obra no finalitzà totalment fins a l’any 1931, ja que la riuada del Francolí de la nit del 18 d’octubre de 1930 va ocasionar desperfectes que es van haver de reparar posteriorment per enllestir l’obra.

L’any 1932 s’iniciava la producció, tot i que molt per sota de la potencialitat i la capacitat de les instal·lacions. Només es comptava amb 32 operàries i 4 mecànics, que utilitzaven unes quantes màquines de lligar Rapid que elaboraven 40 cigarrets per minut. Dos anys més tard ja hi treballaven 58 dones i 44 homes que manipulaven 54 tones de tabac.

L’any 1937 comença una etapa d’expansió amb l’adquisició de 22 màquines Rapid més. L’amenaça dels bombardeigs de l’aviació franquista sobre la ciutat va obligar a traslladar i repartir tota la maquinària industrial i bona part dels treballadors entre Vic i Sabadell. De fet, les dependències de la fàbrica van patir l’impacte de més de trenta bombes i en el bombardeig del 13 de gener de 1939 el pavelló de la Direcció es va veure greument afectat i dos carrabiners van perdre la vida.

Una part important de la història de l’empresa ve configurada per la vida social dels treballadors de la fàbrica. L’any 1947 es va constituir el Grup d’Empresa Tabaquer. Entre les activitats més destacades cal esmentar les festes de Santa Rosa de Lima, el repartiment de joguines a càrrec dels Reis Mags o les representacions artístiques que es feien a l’antic camp del Gimnàstic, a la plaça de toros o al Teatre Metropol. Des del punt de vista cultural, cal destacar les actuacions de l’Orfeó Tabaquer, el grup de teatre, la biblioteca amb més de 6.000 volums i la convocatòria de concursos de fotografia des de l’any 1961. La pràctica de l’esport també va ser important: hoquei patins, futbol, pesaca, tenis de taula, tenis, tir al plat i escacs van ser esports que van tenir molta acceptació entre els treballadors.

Entre 1947 i 1954, la Fàbrica de Tabacs de Tarragona, que pertanyia a Tabacalera S.A., es va reforçar amb maquinària sobrant d’altres fàbriques, principalment de la de Sant Sebastià. Aquesta ampliació va permetre un doble torn de producció i que es passés d’una plantilla de 150 treballadors a una de 800, amb un increment del valor de la producció mensual de 270.000 pessetes a 70 milions de pessetes.

Les xifres d’aquesta etapa expansiva van ser prou significatives: les màquines elaboraven 1.500 cigarrets per minut i la producció diària total sobrepassava les 26 tones de tabac. Com a mostra de reconeixement, l’any 1956 l’Ajuntament de Tarragona atorgava la Medalla de Plata de la Ciutat a la Fàbrica de Tabacs.

Posteriorment, l’any 1964, va esdevenir el primer centre productor de Tabacalera S.A. a Espanya. Conseqüentment l’any 1966 la fàbrica tarragonina va ser la primera de comptar amb una planta de batuda de tabac de l’emblemàtica marca Ducados.

A finals dels seixanta es va iniciar la producció de tabac ros sota la marca Bisonte, i l’any 1970 s’arribava als 30 milions de paquets de tabac mensuals. El 1974 l’Ajuntament de Tarragona concedia a la fàbrica la Medalla d’Or de la Ciutat.

Als anys vuitanta, la producció era d’uns 5.000 cigarrets per minut. L’any 2003, quan Altadis S.A., fusió entre de les empreses Tabacalera i Seita, va comunicar la decisió de tancar la planta, el personal ja s’havia reduït a 250 treballadors que mantenien el nivell de producció, principalment de les marques Ducados, Fortuna i Nobel.

 

L’Ajuntament de Tarragona recupera actualment la Fàbrica de Tabacs per transformar-la en el gran complex cultural de la nostra ciutat, un nou espai públic que pretén donar resposta a les necessitats d’oci i cultura que demana la ciutadania de la Tarragona del segle XXI.

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat