Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Grups municipals Grup Municipal CUP Mocions presentades al plenari municipal Moció de la CUP demanant la renúncia als Jocs Mediterranis 2017 (Plenari 28 setembre 2015)

Moció de la CUP demanant la renúncia als Jocs Mediterranis 2017 (Plenari 28 setembre 2015)

Moció de la CUP demanant la renúncia als Jocs Mediterranis 2017 (Plenari 28 setembre 2015)

26/10/2015

MOCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) DE TARRAGONA PER DEMANAR QUE L’AJUNTAMENT DE TARRAGONA RENUNCIÏ A L’ORGANITZACIÓ DELS JOCS MEDITERRANIS 2017 I REVOQUI ELS ACORDS SIGNATS FINS AL MOMENT

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

La celebració dels Jocs Mediterranis 2017 ha estat insistentment presentada des de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, i especialment per l’alcalde de Tarragona Josep Fèlix Ballesteros i pel conseller Javier Villamayor, com una oportunitat històrica per a la regeneració de la ciutat de Tarragona i, de retruc també, per a la resta de les 12 subseus implicades. El triomfalisme injustificat que va deixar palès el conseller Villamayor el passat divendres 4 de setembre al Plenari Extraordinari celebrat a Tarragona ha vingut a confirmar que llurs promotors (privats i institucionals) presenten aquest macroesdeveniment esportiu com si es tractés de l’última frontera per superar, una fita que marcarà un abans i un desprès pel que fa al desenvolupament del territori, a la captació d’inversions, a la generació d’ocupació, a la promoció del turisme esportiu i a la remodelació urbanística.

Ans al contrari, des del Grup Municipal de la CUP considerem que els Jocs Mediterranis 2017 són una gran cortina de fum que deixarà un llegat de fang, unes arques municipals buides i un endeutament municipal insostenible. Un projecte sense finançament sòlid quan només falten 21 mesos per al seu inici, i que acabaran pagant les classes treballadores residents als municipis implicats en l’orquestració d’un espectacle banal amb una durada de setmana i mitja. Sense dubte, seran 10 dies que arrossegarem durant anys, concretament els que trigarem en treure’ns de sobre un endeutament innecessari i socialment desestabilitzador.

El Grup Municipal de la CUP considera que, lluny de caure en el “victimisme” o l’”acomplexament desinformat” a què va fer referència el conseller Villamayor el passat 4 de setembre, deixar constància que grans sectors de la població de Tarragona no comparteixen el triomfalisme dels dissenyadors dels Jocs Mediterranis, és un exercici de responsabilitat política. En aquest sentit, no podem validar una “fita” esportiva com aquesta. Els Jocs Mediterranis 2017 esdevindran una cicatriu social si deixem que aquest projecte d’aparador continuï el seu recorregut en una cursa sense sentit.

Les raons que justifiquen la nostra oposició al projecte i que aconsellen aturar-lo inclouen arguments de diferent mena:

  1. En primer lloc, considerem que és prioritari desenvolupar polítiques socials municipals integradores que responguin a les necessitats de les classes populars en comptes de promoure efímers entreteniments d’estiu. L’organització de ruïnosos esdeveniments esportius no és una prioritat social, a pesar de tot l’esforç publicitari desfermat des del Comitè Organitzador dels Jocs. En canvi, sí que és inajornable afrontar la situació d’emergència social de milers de tarragonins i tarragonines mitjançant inversió pública en recursos socials. Malauradament, el préstec de 12 milions d’euros que Caixabank ha concedit a l’Ajuntament de Tarragona no es dedicarà a transformar els 15.000 habitatges buits a la ciutat en un parc de lloguer social, sinó a promoure el turisme esportiu i a urbanitzar l’Anella Mediterrània que s’aixecarà al costat d’un centre de la multinacional Ikea, cor comercial del nou barri smart de Campclar que emergeix com a beneficiari gairebé exclusiu de les intervencions urbanístiques (el barri smart, no Campclar). És a dir, es concentra la inversió urbana en obra nova microlocalitzada en comptes d’emprendre rehabilitacions per dignificar habitatges arreu de la ciutat.
  2. Considerem que no és compatible l’organització de macroesdeveniments esportius amb l’abandonament de l’esport a les escoles. Quin sentit té aixecar un Parc Temàtic esportiu quan a Tarragona de les 19 escoles públiques 9 no tenen ni gimnàs ni poliesportiu? Unes polítiques socials de proximitat requereixen un altre enfocament, orientat a la generació de xarxes col·laboratives, sense la imposició de projectes faraònics.

 

  1. Com es va fer evident al Plenari Extraordinari del passat 4 de setembre, no s’han assolit els compromisos pressupostaris acordats amb l’Estat espanyol, ni encara menys ingressat els diners previstos en concepte de patrocinis. La impossible sostenibilitat econòmica dels Jocs Mediterranis 2017 fan d’aquest projecte una aventura injustificable. En comptes d’un imant per a l’atracció de capitals i d’inversions, els Jocs Mediterranis esdevenen així un forat negre que incrementen exponencialment un deute municipal que a hores d’ara puja fins als 230 milions d’euros.

 

  1. Denunciem que aquests no són de cap forma els Jocs de la Participació com s’ha esforçat a presentar l’Ajuntament, des del moment en què no s’ha convocat el poble de Tarragona a cap consulta ciutadana vinculant per determinar si els tarragonins i tarragonines validem o no la celebració d’aquests “Focs d’artifici Mediterranis”.

 

  1. Perquè l’esport és un motor econòmic marginal i representa un limitat jaciment d’ocupació que generarà feines tan efímeres com els mateixos 10 dies de competicions dels Jocs Mediterranis. Els Jocs Mediterranis no proporcionen a hores d’ara cap solució sostenible més enllà del subministrament de mà d’obra a curt termini, amb una capacitació insuficient per resoldre situacions de risc d’exclusió social. A més, no s’ha previst la inclusió de cap clàusula social per dignificar les condicions de treball dels llocs de feina temporals vinculats a la construcció d’infraestructures.

 

  1. Perquè no volem que l’Anella Mediterrània s’incorpori a l’extens catàleg de les “grans runes” de la ciutat, quan ja arrosseguem un ampli repertori d’episodis de malbarataments o de mala gestió, així com nombrosos casos d’infraestructures infrautilitzades o sense cap aprofitament social o comunitari. Hi ha molts exemples: l’aparcament Jaume I, l’antic Banc d’Espanya, el complex Tabacalera, o el Mercat Central.

 

Per tot plegat, la CUP de Tarragona, proposa al Ple l’adopció dels següents ACORDS:

 

PRIMER. L'Ajuntament renuncia a l’organització dels Jocs Mediterranis 2017, revoca els acords signats i cancel·la tots els contractes signats amb totes les empreses privades vinculades a l’organització dels Jocs Mediterranis (patrocinadors, publicitat, etc.).

SEGON. L'Ajuntament de Tarragona comunicarà aquest acord al Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM).

TERCER. Crear una comissió composta per representants de tots els grups municipals presents a l'Ajuntament, per tal de dissenyar un pla de viabilitat per afrontar les conseqüències d'aquests acords.

QUART. Destinar la partida pressupostària que l'Ajuntament havia previst aportar per a la urbanització de l'Anella Olímpica a polítiques socials de la ciutat i, entre d'altres, a la millora de totes les instal·lacions educatives públiques de Tarragona.

 

Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona

Tarragona, Països Catalans,  18 de setembre de 2015 

 

Podeu descarregar-vos aquí aquest document en format pdf

Segells de reconeixement d’administració oberta