Moció perquè es retirin els símbols espanyolistes de la ciutat de Tarragona

Moció perquè es retirin els símbols espanyolistes de la ciutat de Tarragona

21/07/2020

MOCIÓ QUE PRESENTEN : ANC, ARRAN, CDR DE TARRAGONA,  ENDAVANT,  3a JOVENTUT x la REPÚBLICA, JNC i OMNIUM CULTURAL

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

En  les  passades  eleccions  municipals,  la  ciutadania  de  Tarragona  va  escollir  un nou Plenari, en el qual van aconseguir una majoria els partits polítics que prometien un canvi d’etapa en la gestió de l’Ajuntament de la nostra ciutat i que s’han manifestat en reiterades ocasions a favor dels nostres drets més elementals com a poble.

Amb  la  conformació  del  nou  govern  municipal,  aquest  va  prendre  la  decisió  de retirar  el  quadre  del  monarca  espanyol  que  presidia  el  Saló  de  Plens  de  l’Ajuntament, mostrant així aquest canvi de tarannà polític a la nostra ciutat, tal i com s’havia expressat a les urnes.

Malauradament, aquesta decisió simbòlica però d’una profunda càrrega política, no es va veure completada, ja que a dia d’avui, al Saló de Plens de l’Ajuntament hi continua present el retrat oficial del rei Felip VI, hereu d’aquell Felip V que va erradicar les nostres llibertats i institucions polítiques pròpies i d’aquell Francisco Franco, que intentà realitzar un genocidi contra el nostre poble.

Per altra banda, el Ple de l’Ajuntament de Tarragona va prendre la decisió de col·locar  una pancarta a la façana del consistori per tal de reclamar i reivindicar la llibertat dels presos i les preses polítiques, malgrat oblidar a les persones que estan vivint ara mateix a l’exili.

Més enllà de qüestionar si aquesta decisió corresponia al Ple o al govern municipal, la qüestió és que la única actuació que ha realitzat el govern al respecte, és col·locar la pancarta al capdamunt de la façana, en lloc de figurar a l’espai central d’aquesta. Malgrat en un inici es va canviar la ubicació arran de l’acció d’un grup de persones que la van retirar i prendre de nit, actualment el govern municipal assegura que és així per un protocol sobre la utilització de banderes no oficials a la façana de l’Ajuntament. No obstant, tot i que les persones que la van robar la primera nit són conegudes i reconegudes amb noms i cognoms, ja no sols pels cossos policials, sinó per tota la població, ja que fan ostentació d’aquestes accions a través de les xarxes socials i constantment intenten boicotejar –sense  èxit– les mobilitzacions que es realitzen a la nostra ciutat, no tenim constància que s’hagi actuat al respecte. En tot cas, no compartim la decisió de canviar la ubicació d’aquesta pancarta.

Atès que fins al moment aquests han estat els dos únics gestos públics del nou govern municipal per mostrar cara enfora el seu posicionament respecte la situació de repressió i regressió democràtica que estem patint en els darrers anys, així com per reivindicar l’exercici dels drets democràtics del nostre poble, més enllà de declaracions al  Ple de  caràcter reactiu i que tenen un caràcter merament simbòlic, considerem que això demostra una actitud vacil·lant que no correspon ni a un govern ni a un Ajuntament que representa a una majoria de la ciutadania que  s’ha  expressat  clarament a favor d’un procés de ruptura política amb les dinàmiques del govern municipal anterior i amb el centralisme i l’autoritarisme de l’Estat espanyol.

Sense anar més lluny, el 4 de febrer va sortir publicat als mitjans de comunicació que una formació política de la ciutat havia denunciat la presència de banderes del Regne d’Espanya a  dues  vies  públiques  de  la  ciutat, la plaça Imperial Tàrraco i la plaça de la UNESCO. Nosaltres també volem recordar-li i denunciar que durant la darrera edició de les festes majors de la ciutat, la bandera que representa la monarquia, el centralisme i l’herència del franquisme, també ha estat present al balcó principal del Palau Municipal, just en aquell espai on hi havia originàriament la pancarta de «Llibertat presos polítics».

Som conscients que aquesta problemàtica és un mer simbolisme, però entenem que, en el cas de la simbologia monàrquica espanyola que és present a l’edifici de l’Ajuntament, es tracta d’una imposició legal de l’Estat, que és l’arrel de la dominació que patim des de fa segles com a poble.

Sabem que actualment la ciutat té moltes prioritats a nivell social, urbanístic i cultural, sobretot arran de la crisi de la COVID-19, però també pensem que el que estem demanant no suposa cap tipus de despesa, ni cap tipus de procediment administratiu feixuc que tregui energies al govern per afrontar els reptes cabdals de la ciutat. I, al mateix temps, també nosaltres ens podrem dedicar a orientar els nostres esforços a un altre tipus de qüestions, i no a unes tan elementals, que considerem que el nou govern hagués pogut solucionar des del primer dia, tal i com es va fer en molts altres municipis.

L’aprovació i compliment dels següents acords són un primer pas a mode de declaració d’intencions d’una voluntat de trencar amb el govern municipal anterior i amb l’Estat espanyol, que mostren un compromís per afrontar noves accions i reptes que suposin avançar en aquest procés de ruptura. Accions que, òbviament, l’Ajuntament  de  Tarragona  no  pot  realitzar de forma aïllada, sinó que cal coordinar amb la resta d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions catalanes, per tal que siguin efectives i puguin representar un embat real amb l’Estat.

La missió del CDR i les Entitats és autoorganitzar-nos des de la societat civil per fer possible la construcció d’una República  Catalana.  Si  aquest  també  és  l’objectiu  i  compromís  del govern municipal, podeu comptar amb naltros al respecte.

Per tots aquest motius, des de l´ANC, ARRAN, CDR de Tarragona, Endavant, 3a Joventut x la República, JNC i Òmnium Cultural  proposem al Consell Plenari l’adopció dels següents ACORDS:

PRIMER.- Que l’Ajuntament de Tarragona retiri les banderes espanyoles de la plaça Imperial Tàrraco, la plaça de la UNESCO i el Palau de Congressos.

SEGON.- Que l’Ajuntament de Tarragona retiri el retrat del rei Felip VI del Saló de Plens del Palau Municipal.

TERCER.- Que l’Ajuntament de Tarragona no pengi la bandera espanyola durant les festes de Sant Magí i Santa Tecla.

QUART.- Que l’Ajuntament de Tarragona comuniqui l’adopció d’aquests acords a les diferents entitats que signen la moció.

 

 

Tarragona, 16 de juliol de 2020

Segells de reconeixement d'administració oberta