Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2012 L'alcalde destaca la importància dels Jocs del 2017 com l'oportunitat de lideratge econòmic i social de la Mediterrània

L'alcalde destaca la importància dels Jocs del 2017 com l'oportunitat de lideratge econòmic i social de la Mediterrània

L'alcalde destaca la importància dels Jocs del 2017 com l'oportunitat de lideratge econòmic i social de la Mediterrània

El Cercle d’Economia de Barcelona ha acollit la xerrada de Josep Fèlix Ballesteros “Tarragona: l’oportunitat de la dècada”.
L'alcalde destaca la importància dels Jocs del 2017 com l'oportunitat de lideratge econòmic i social de la Mediterrània Conferència de l'alcalde al Cercle d'Economia de Barcelona.
25/05/2012

 

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha pronunciat el 24 de maig de 2012 una conferència al Cercle d’Economia de Barcelona amb el títol “Tarragona 2017: l’oportunitat de la dècada”. Davant d’un auditori d’empresaris, l’alcalde ha iniciat la seva intervenció exposant les principals dades socials, econòmiques i d’entorn de la nostra ciutat.

Dels Jocs Mediterranis del 2017 ha afirmat que “ens situarà com a model i com a referents en tot un mercat importantíssim, com és els dels països de la Mediterrània que es troben en un moment de desenvolupament clau i que aglutinen una població de 450 milions de persones”. En aquest sentit ha destacat que la ciutat està preparada per acollir l’esdeveniment del 30 de juny al 9 de juliol del 2017 amb “el programa esportiu més ampli de la història d'aquesta cita esportiva, amb 30 disciplines que es repartiran en 13 localitats. Dos dels esports -atletisme i natació- seran per a esportistes amb discapacitat. Dels altres 28, n'hi ha 25 d'olímpics i tres que no ho són”.

Durant la intervenció, l’alcalde ha donat a conèixer algunes dades concretes com el fet que la Família Mediterrània la composaran més de 6.000 persones, i que es preveuen més de 50.000 pernoctacions d’atletes i jutges de competició durant el jocs. “L’audiència televisiva acumulada pot arribar a superar els 250 milions d’espectadors, més de la meitat de la població de l’àrea mediterrània. I l’assistència d’espectadors es calcula en 150.00, que traduït en pernoctacions del turisme associat a l’esdeveniment serien més de 45.000”, ha dit Josep Fèlix Ballesteros.

 

Cap a una ciutat intel·ligent

L’objectiu de la xerrada també ha estat donar a conèixer que signifiquen aquests Jocs més enllà de l’aspecte esportiu. En aquest sentit, l’alcalde ha destacat que Tarragona i Catalunya disposaran d’una finestra immillorable per projectar-se arreu, especialment en l’àmbit mediterrani que està en un moment històric i econòmic determinant. En paral·lel, ha destacat l’alcalde, “Tarragona es troba en un procés de transformació cap a un model de ciutat intel·ligent o smart city, capaç de generar coneixement i fer un ús intensiu de les noves tecnologies que facilitin el creixement econòmic, en millorin la qualitat de vida i garanteixin un desenvolupament urbà sostenible i equilibrat. És el que hem anomenat Projecte TARRAGONA MEDITERRANEAN SMART OLYMPIC CITY. Un projecte que ens permeti ser més eficients en l’ús dels recursos escassos tot mantenint la qualitat i cobertura dels serveis públics que com Ajuntament prestem. Esdevenir una “ciutat més intel·ligent” implica executar projectes on la iniciativa pública i privada vagin de la mà”.

“Aquesta transformació de la nostra ciutat té en la celebració dels “Jocs” un element catalitzador. Com a alcalde de Tarragona, la meva màxima aspiració és que els Jocs del 2017 deixin a la meva ciutat un llegat intangible però molt valuós, una Tarragona que aposti per nous models de creixement urbà i de gestió de la ciutat més sostenibles, que responguin als reptes específics de la Mediterrània, i on el desenvolupament econòmic i el creixement de Tarragona no vagi associat a consumir els recursos naturals escassos”, ha explicat.

Josep Fèlix Ballesteros s’ha referit, així mateix, a la necessària concertació públic-privada que es beneficia de l’existència d’un fort sector industrial, compromès amb el territori i la seva ciutat, que vol participar del protagonisme dels jocs oferint solucions en l’àmbit de l’eficiència energètica, la mobilitat, l’aigua, la prevenció de la malaltia i la promoció de la vida saludable, o la construcció sostenible des del punt de vista mediambiental i econòmic. En aquest sentit, ha subratllat, “vull mostrar la meva satisfacció perquè empreses del prestigi d’AGBAR, REPSOL, BASF, BAYER o DOW Chemical han signat o ho faran en els propers mesos acords de col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona per treballar en la recerca de solucions “intel·ligents” als reptes que com a ciutat Tarragona té plantejats”.

 

Una oportunitat per a Catalunya i per a l'Estat

L’alcalde també ha comentat que els Jocs seran adaptats a la situació econòmica actual: seran austers però amb iniciatives pioneres i la recerca de nous models d’organització. “ Els Jocs de la Mediterrània representen una oportunitat per tot l’Estat i per Catalunya. Estic segur que el Govern de la Generalitat i de l’Estat estaran a l’alçada des de la lleialtat institucional. L’interès i les visites a Tarragona d’empreses globals, de grans corporacions i inversors mediterranis en els darrers mesos ens confirmen l’oportunitat que avui us presentem aquí”.

“Tarragona 2017 és doncs una oportunitat estratègica, tant per l’Estat com per Catalunya, per posicionar-se des de la diplomàcia olímpica, l’esport i les relacions entre societats civils afirmant la governabilitat democràtica i l’estabilitat al sud del mediterrani. Volem i podem contribuir a fer realitat unes relacions més amistoses i pacífiques en una regió massa temps convulsa. Sabem que tots els focus del món estaran fitxats en el Mediterrani, i pensem que l’anomenada paradiplomàcia multinivell, local i corporativa amb la ribera sud, serà un motor indiscutible també del nostre creixement i internacionalització. És la Tarragona que vol anar més enllà, amb tothom que es vulgui sumar a un projecte engrescador que en els moments que vivim té més sentit que mai , perquè necessitem positivisme realista i visió de futur”.

Finalment, l’alcalde de Tarragona ha expressat: “ alguns podeu pensar que sóc un alcalde excessivament optimista. Potser sí, segurament perquè estic convençut que només les actituds contemplatives i pessimistes podrien posar fre a la nostra creativitat. Tinc ben clar que Tarragona afronta reptes pels quals ha estat preparant-se durant molt de temps i volem tirar endavant”.

Segells de reconeixement d’administració oberta