Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2020 L'alcalde, Pau Ricomà, fa una crida a seguir les indicacions per evitar la propagació del coronavirus

L'alcalde, Pau Ricomà, fa una crida a seguir les indicacions per evitar la propagació del coronavirus

L'alcalde, Pau Ricomà, fa una crida a seguir les indicacions per evitar la propagació del coronavirus

El Ple municipal celebrat aquest matí ha aprovat modificar el Reglament orgànic municipal per tal de possibilitar el vot no presencial en les sessions
L'alcalde, Pau Ricomà, fa una crida a seguir les indicacions per evitar la propagació del coronavirus Una imatge del Consell Plenari extraordinari celebrat aquest dilluns
16/03/2020

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha informat en roda de premsa de les mesures adoptades per l’Ajuntament amb motiu de l’estat d’alarma decretat aquest cap de setmana pel control del coronavirus.

L’alcalde ha demanat a la ciutadania que segueixi totes les indicacions i recomanacions per prevenir els contagis i la propagació del coronavirus; ha insistit que cal fer tot el possible per quedar-se a casa, i ha subratllat que “la situació és molt difícil i només la superarem amb la solidaritat de totes i de tots”.

A més, ha fet una crida a seguir les indicacions de les autoritats i ha informar-se a través de tots els mitjans, públics i privats, de les xarxes de Twitter i Facebook de l’Ajuntament i de la programació especial de l’emissora municipal Tarragona Ràdio. En aquest sentit, ha recordat el decret que recull les obligacions que cal complir, que són las següents.

Només es pot circular per la via pública, quan sigui imprescindible, en els casos següents:

• Adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat.
• Assistència a instal·lacions sanitàries.
• Desplaçament al lloc de treball.
• Retorn al lloc de residència habitual.
• Assistència i cura de menors, gent gran, persones dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.
• Desplaçament a entitats financeres i d’assegurances.
• Per causa de força major o per situació de necessitat.
• Per qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga, que haurà de fer-se individualment llevat que s’acompanyi persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

Es permetrà la circulació de vehicles particulars per les vies d’ús públic per atendre els supòsits esmentats o per proveir-se de carburant en gasolineres o estacions de servei.

Tota persona que contravingui aquestes disposicions serà objecte de denúncia pels agents de l’autoritat.


Mobilitat i establiments

Ahir al matí, patrulles de Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Urbana van recórrer la ciutat perquè es respectés l’obligació de confinament i, alhora, per evitar el col·lapse dels serveis mèdics i hospitalaris, ja que només es permet sortir de casa pels serveis bàsics.

Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i voluntaris i voluntàries de Protecció Civil van utilitzar el servei de megafonia per avisar que no es podia passejar pel carrer ni per la platja.

A més, en compliment del seguiment del decret de tancament d’establiments emès per la Generalitat de Catalunya, la Guàrdia Urbana va fer inspeccions ahir per tota la ciutat per comprovar que els locals complien amb la normativa decretada per contenir el coronavirus. En aquest sentit, van requerir el tancament a cinquanta-cinc cafeteries i bars de diferents punts de la ciutat


Serveis socials

Estan suspeses totes les activitats de serveis socials excepte els serveis bàsics.

L’horari d’atenció al públic és de 10 a 14 h per atendre aquelles situacions urgents que no poden prescindir de l’atenció dels serveis socials. La resta d’atencions es faran amb assistència no presencial (telefònica o telemàtica).

També queden ajornades les visites a domicili, a menys que calguin per cobrir necessitats socials arran de l’emergència.

Els centres de Serveis Socials (Part Alta, Part Baixa, c/ Adrià, Zona Ponent i Zona Nord) es dividiran en dos grups. El primer grup assegurarà la presència al centre de treball, mantenint-hi les mesures de seguretat, i l’altre grup actuarà de manera no presencial mitjançant teletreball.

Per tal de donar atenció a les persones aïllades que presentin perfils de vulnerabilitat, s’han donat les instruccions següents:

Es continuarà prestant el servei d’atenció domiciliària. Santa Tecla, prestadora del servei, ha establert una sèrie de mesures de prevenció per protegir les persones usuàries i els seus propis empleats i empleades. També, juntament amb els Serveis Socials, es decidirà quins són, dels nou-cents casos que s’atenen actualment, els prioritaris per tal de garantir el servei.

Els responsables dels projectes de menjador social i del servei d’àpats a domicili estan elaborant protocols per avaluar quines són les mesures que s’han d’adoptar per donar el màxim de garanties als usuaris i usuàries. Des de divendres, entitats com Joventut i Vida i Formació i Treball reparteixen un lot d’aliments perquè les persones i les famílies més vulnerables tinguin garantida l’alimentació els propers quinze dies.

Des del Servei de Teleassistència s’establirà un circuit d’atenció i prevenció als més de mil usuàries i usuaris, la majoria dels quals són persones grans que viuen soles.

L’alberg de transeünts i el projecte Cafè Caliu també han pres mesures de seguretat per tal de garantir l’atenció a les persones sense sostre.

Pel que fa a l’àmbit social, aquest cap de setmana l’Ajuntament ha fet una crida a qui estigui fent alguna activitat de voluntariat o en tingui alguna iniciativa perquè ho comuniqui a l’Ajuntament a través del web municipal.


Empreses municipals

D’altra banda, les empreses municipals també han adoptat les mesures que el moment requereix, que resumim a continuació:


Espimsa

L’ Empresa Municipal de Mercats ha activat un protocol de reforç i prevenció de les mesures de seguretat als mercats municipals.

El Mercat Central ha modificat el seu horari a partir d’aquest dilluns: les parades obriran al públic de les 9 del matí fins a les 16 h, de dilluns a dissabte, de manera ininterrompuda. 

Recordem que des del Departament de Salut de la Generalitat s’incideix en el fet que cal mantenir la distància de seguretat respecte a les altres persones (1,5 - 2 metres), i es recomana evitar desplaçar-se a les botigues amb nens, persones grans o amb problemes de salut.

Es controla l’aforament i hi haurà restriccions puntuals d’entrades i sortides de persones amb l’objectiu d’evitar l’afluència massiva de persones. Per tant, se suspendran les activitats de grups que provinguin de l’exterior.

Els paradistes i concessionaris dels mercats insisteixen en la necessitat de mantenir els productes alimentaris en vitrines o mostradors per evitar el contacte directe amb les persones de l’exterior. També indiquen la necessitat d’incrementar la freqüència de la neteja en les safates o estris habituals.

Entre les mesures a tenir en compte per al personal d’Espimsa, destaca l’obligació d'usar guants o incrementar la freqüència de desinfecció dels elements de les zones comunes del mobiliari de l’edifici amb productes desenvolupats sota criteris de sostenibilitat.

S'han anul·lat els mercadets no sedentaris de Torreforta, plaça Corsini i Bonavista.


Restriccions al tanatori

Pel que fa al tanatori, a partir d’avui no s'hi celebraran cerimònies pels difunts, per evitar la concentració de persones i preservar la seguretat tant dels usuaris i usuàries com del personal que hi treballa.

Les sales de vetlla estaran limitades a set persones per habitació. Aquestes restriccions s’apliquen en compliment del decret de la Generalitat de Catalunya, que ha prohibit celebrar cerimònies a les parròquies, i això afecta els funerals.

 

Aparcaments Municipals

Aparcaments Municipals de Tarragona, SA, ha pres les mesures següents:

L'Ajuntament ha resolt que les zones blaves, verdes i taronges de la ciutat siguin gratuïtes fins a nou avís.

L'Oficina d'Atenció a les Usuàries i Usuaris de l'AMT, situada al carrer Unió, romandrà tancada mentre durin les mesures de prevenció del virus.


Empresa Municipal de Transports

L’Empresa Municipal de Transports està ajustant els sistemes de planificació perquè tres línies més, a banda de les cinc actuals, arribin a Joan XXIII. Aquest reforç serviria per cobrir el desplaçament de la ciutadania al centre sanitari en cas de necessitat. Actualment, les línies 54, 23, 22, 8, 5 (quan baixa) i 85 (quan puja) ja paren a Joan XXIII.

Aquesta mesura s’afegeix a la que fa una setmana va adoptar l’empresa de transports públics municipals instal·lant dispensadors de gel desinfectant per als conductors i conductores dels autobusos. Així mateix, des de la setmana passada també s’està fent una neteja exhaustiva dels passamans amb productes desinfectants. I també es va limitar l’aforament dels vehicles a un terç de la seva capacitat (un màxim de trenta persones per autobús) per ampliar la distància entre usuàries i usuaris.

Finalment, i per protegir les conductores i conductors, s’ha limitat l’accés de les persones usuàries per la porta del mig i la del darrere, a fi d'evitar el contacte directe.


Ematsa

Ematsa garanteix el subministrament d’aigua.

L’empresa ha dut a terme una sèrie de mesures preventives encaminades a protegir la seguretat sanitària de tot el seu personal, així com a assegurar el funcionament normal de les instal·lacions on opera, siguin de plantes de depuració, de potabilització o de subministrament.


Empresa Municipal de Mitjans de Comunicació de Tarragona

La programació de Tarragona Ràdio s’adapta al moment d’emergència que viu la ciutat i el conjunt del país.

La programació convencional queda suprimida i es dedicarà exclusivament als serveis informatius.

L’emissora municipal oferirà una programació de servei públic adaptada a l’excepcionalitat. Això implica un reforç dels butlletins informatius a partir d’avui, dia 16. Hi haurà informatius cada hora en les franges de màxima audiència, i s’actualitzaran constantment les noves dades sobre l’alerta pel Covid-19 i les instruccions i mesures de les autoritats. També al lloc web i a les xarxes socials corporatives.

Per poder garantir els directes i el dret a la informació, tres quartes parts del personal de l’emissora farà feina telemàtica a partir d’avui i durant els propers quinze dies.

Segells de reconeixement d'administració oberta