Esteu aquí: Inici L'Ajuntament Govern Notícies de govern i oposició Notícies 2020 Tarragona comptarà amb la primera xarxa 5G

Tarragona comptarà amb la primera xarxa 5G

Tarragona comptarà amb la primera xarxa 5G

La nova tecnologia estarà disponible abans de principis de 2021, sumant-se a Barcelona, que ja compta amb més d'un 50% de cobertura per a la població
Tarragona comptarà amb la primera xarxa 5G El conseller Manel Castaño durant la roda de premsa virtual, que ha tingut lloc aquest dilluns.
19/10/2020

Tarragona disposarà dels primers serveis comercials de 5G abans de principis de 2021. D'aquesta manera, els tarragonins i tarragonines podran gaudir de la nova xarxa 5G amb velocitats de fins a 1Gbps en descàrrega, que multipliquen per 10 les velocitats de la xarxa 4G. Això serà possible gràcies al desplegament del Pla d’Educació Digital del Departament d’Educació que, d’entre d’altres, preveu la millora de la connectivitat a Internet dels centres educatius de Catalunya. 

“Des de l’Ajuntament de Tarragona fa més d’un any que treballem per la implantació del 5G, que obrirà les portes a una nova infraestructura estratègica en què la nova connectivitat permet expandir les capacitats i la competitivitat de la ciutat per abordar les necessitats i reptes de la ciutat. Per tant, estem fent un pas decidit perquè Tarragona entri en la plena connectivitat”, explica el conseller de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Tarragona, Jordi Fortuny. I afegeix: “Aquesta tecnologia és bàsica per a la recuperació econòmica de la zona i permetrà implantar solucions en l'àmbit de l'educació, la seguretat i el turisme. I gràcies a l’acord realitzat entre Ajuntament de Tarragona i el Departament d’Educació hem pogut accelerar que aquesta tecnologia arribés a Tarragona”. 

Per la seva part, el conseller d’Educació, Manel Castaño, assenyala que “les aplicacions i continguts que ens pren actualment uns quants minuts en la xarxa 4G actual, seran quasi immediats sobre la tecnologia 5G. És per això que per al sector educatiu de la ciutat és important, perquè permetrà noves vies per investigar, provar i preparar el camí per a les escoles d’un futur no massa llunyà”. I subratlla: “Aquest desplegament tecnològic obre un món de possibilitats com la realitat virtual que serà fonamental per alumnes amb dificultats intel·lectuals o físiques”. 

El Delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris, subratlla que “aquesta iniciativa forma part del projecte de la Generalitat per dotar de connectivitat a Internet a alumnes vulnerables. La 5G representa una actualització a les capacitats tecnològiques actuals, però també porta canvis realment sorprenents que impactaran la manera de com funciona la nostra vida quotidiana de la mà d’internet. Per tant —ha remarcat— avui s’obre un futur prometedor, d'innovació que seguirem treballant perquè el desplegament i abast de la 5G a Tarragona s’ampliï per a poder oferir noves oportunitats als tarragonins i tarragonines. Avui posem Tarragona al mapa digital del país”.  

En aquesta línia també s’ha expressat el director dels Serveis Territorials del Departament d’Educació a Tarragona, Jean-Marc Segarra. “Més enllà de l’impacte que tindrà la 5G, el Pla d’Educació Digital millorarà també la connectivitat en moltes escoles i instituts del Camp de Tarragona que actualment tenen una connexió insuficient per dur a terme els projectes educatius basats en la tecnologia”. 

El treball coordinat entre el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona permet l’inici del desplegament de la companyia Vodafone en dos emplaçaments: un a la Part Alta i un altre al voltant de la zona educacional de Sescelades

‘Els consumidors accediran a la xarxa més ràpida del mercat’ 

Per la seva part, la directora territorial de Vodafone a Catalunya i Aragó, Laura Molist, ha destacat "que el 5G serà un gran habilitador de nous serveis de comunicació per a empreses i administracions i permetrà que els consumidors accedeixin a la xarxa més ràpida del mercat per gaudir de nous serveis que requereixen un ús intensiu de dades en mobilitat”. “En definitiva —remarca Laura Molist— les escoles de Catalunya seran centres formatius del segle XXI". 

La xarxa 5G redueix la latència o retard a menys de 10 mil·lisegons en condicions ideals. Aquesta característica, que és el que es triga des que se li dóna al botó fins que es produeix l'acció, obre la porta a nous serveis i aplicacions que necessiten immediatesa. Per exemple, permetrà —en l’àmbit del turisme— utilitzar la realitat augmentada, fàbriques amb sensors que avisen automàticament, l’agricultura de precisió amb sistemes d'intel·ligència artificial per a la recol·lecció de les collites, operacions de cirurgia a distància o que la conducció autònoma sigui una realitat, entre d'altres. 

A més, la tecnologia 5G permet multiplicar per 100 el nombre d'objectes connectats a la xarxa el que facilitarà el desenvolupament de les ciutats intel·ligents amb serveis automatitzats (gestió d'escombraries, trànsit, etc ..), serveis d'administracions públiques en àrees com sanitat (gestió de medicació de grans), emergències (recerca i rescat de persones amb drons), energia (gestió d'infraestructures amb realitat augmentada) i nous models de negoci vinculats a Internet de les Coses. En l'actualitat Vodafone està desenvolupant més de 130 casos d'ús de 5G al costat d’ens públics i molts més en col·laboració amb empreses privades. 

Aplicacions del 5G a les escoles 

Pel que fa al sector de l'educació, l'aplicació del 5G suposa, entre altres coses, el desenvolupament de noves experiències d'aprenentatge personalitzades i millor comprensió per part dels alumnes, gràcies a l'aplicació de realitat virtual. 

En el sector de la salut, la nova generació serà un gran avanç per a la medicina, facilitant l'accés a consultes en línia, o la incorporació de robots en les cirurgies amb control remot dels mateixos i sense latència. El mateix passarà en el sector del turisme, que -gràcies a la realitat virtual o la intel·ligència artificial- els turistes podran gaudir de noves experiències immersives i diferenciadores. 

Pel que fa a l’àmbit de les escoles es podran beneficiar de: 

  • La realitat Augmentada (RA): on els estudiants —mitjançant aquesta tecnologia— podran submergir-se a escenaris que abans eren impossibles, com són la immersió a la història de la ciutat i del seu patrimoni afavorint una experiència interactiva i animada. 
  • Intel·ligència Artificial (IA): projectes de socialització on es podrà conjugar i gamificar l’educació amb Intel·ligència Artificial, en àmbits d’educació especial, observant emocions i iniciar converses amb personatges virtuals en una sala. 
  • Realitat Virtual (RV): on els estudiants podran submergir-se a escenaris que abans eren impossibles, com ara immersió a la història de la ciutat i del seu patrimoni.

Vodafone, pioner en la xarxa 5G 

El febrer de 2018, Vodafone Espanya va realitzar la primera trucada de vídeo mundial amb l'estàndard 5G NSA entre Madrid i Castelldefels (Barcelona) i va desplegar 5G NSA precomercial a les 6 majors ciutats durant 2018. A més, el 20 de febrer de 2019, va realitzar la primera trucada mundial entre smartphones 5G amb 5G NSA (Non-Independent) i al Mobile World Congress 2019 es va realitzar la primera cirurgia a distància aprofitant la baixa latència de 5G. El maig de 2019, Vodafone va realitzar la primera trucada transfronterera 5G en roaming del món entre Espanya i Portugal. I el juny de 2019 va comercialitzar els primers serveis comercials 5G a 15 ciutats d'Espanya. 

La contribució econòmica directa de Vodafone a Catalunya va pujar a 712 milions d'euros en l'exercici 2018-2019. 

Avantatges del 5G 

Els usuaris particulars podran fer un consum intensiu de vídeo, televisió mòbil, o descàrrega de fitxers de grans dimensions, ja que totes les tarifes inclouen 5G. Els usuaris podran triar entre més de 20 smartphones diferents amb 5G des de 300 €. 

Vodafone Espanya va adquirir 90 MHz d'espectre contigu a la banda de 3,7 GHz en subhasta el juliol de 2018, sent l'operador que té més espectre continu per oferir els nous serveis 5G amb la velocitat més ràpida. 

Segells de reconeixement d'administració oberta