Tarragona

Dubtes?

Hi ha una gran quantitat de recursos lingüístics per Internet que ens poden ajudar a resoldre dubtes; un dels més recomanables és l'Optimot, que us serà molt útil per a tot tipus de consultes.

Aquí us presentem una llista amb una selecció de les consultes més freqüents que van arribar al Servei de Política Lingüística de l'Ajuntament.

El web o la web?

Parlem de el web (en masculí) quan ens referim a un lloc web (en anglès, web site). Per exemple, el web de l'Ajuntament, que és un lloc web del qual pengen diverses pàgines.

En canvi, parlem de la web (en femení) quan ens referim a una pàgina web (en anglès, web page). Per exemple, la web del Concurs de Castells de Focs Artificials, que és una sola pàgina, la qual penja del web de l'Ajuntament.

Internet

Com que es tracta d’un nom propi, s’escriu amb majúscula inicial. Pel que fa al gènere de la paraula, Internet és femenina ja que net en anglès és equivalent a la xarxa. Recordeu que l’article la no s’apostrofa davant de les paraules femenines començades amb i o u àtones. En canvi, la preposició de sí que s’apostrofa.

Carrer de Ramón y Cajal o carrer de Ramon i Cajal?

Carrer de Ramón y Cajal. Els noms propis de persona no es tradueixen, sinó és que es tracta de papes o membre de dinasties.

Quina és l'equivalència catalana de retranqueo?

Reculada de l'edificació. Podem consultar dubtes de terminologia al Cercaterm del Termcat.

Sotasignant o sotasignat?

Sotasignat en tots els casos. La paraula sotasignant no existeix.

Sisplau o si us plau?

La normativa només recull la forma si us plau i, per tant, és la que recomanem. Sisplau, però, es pot admetre en contextos informals com els correus electrònics.

Ajardinament o enjardinament?

Enjardinament. El verb corresponent és enjardinar.

La sigla ESO s'apostrofa?

Sí. El criteri d'apostrofació de sigles és el mateix que el de la resta de paraules. Per tant, com que ESO comença amb vocal, cal apostrofar-la.

En data o amb data?

Amb data fa referència a la data en què s’ha redactat un document, en canvi en data indica la data en què s’esdevé un fet.

Trànsit i tràfic

No és el mateix trànsit que tràfic. Trànsit és l’acció de passar per un lloc i l’anar i venir de les persones, vehicles, etc., per la via pública. En canvi tràfic fa referència al comerç entre països, poblacions o individus.

Si s’escau o si escau?

Aquestes expressions tenen significats diferents. Si s’escau vol dir si es produeix, si s’esdevé mentre que si escau equival a si convé, si és procedent.

Bloc o blog?

El Termcat va fixar la forma bloc per anomenar “una pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s’actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos”. Per tant, encara que blog també tingui partidaris, bloc és la forma normalitzada.
 

Comparteix


Segells de reconeixement d’administració oberta
© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat