• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Números anteriors Públics 145

Públics 145

cap.gif
numero.gifT / 2012logos2.gif
destaquem agenda
seleccionatural.gif

Chantal Grande és la presidenta de la Fundació Forvm per a la Fotografia, ubicada a la Casa Canals de Tarragona, i una de les organitzadores del festival SCAN de fotografia.

La Chantal ens explica com la cultura la transforma.

Chantal Grande

Orogènesi de Joan FontcubertaI aquest mes ens recomana...

L’exposició “Orogènesi”, de Joan Fontcuberta, a la Fundació Forvm

“Els paisatges de Fontcuberta ens mostren que la representació de la natura ja no depèn de l’experiència directa de la realitat. La seva fotografia esdevé un acte més filosòfic que visual que recrea espais muts, sense memòria ni història. Una mostra rellevant d’un dels nostres artistes més internacionals.”

El llibre ‘Boques en calma’, del jove poeta tarragoní Adrià Targa

Adrià Targa“Targa eleva a categoria poètica allò quotidià, allò amorós. El poeta apassionat es lliura a l’amor i al desamor, transformant la realitat de les seves emocions en paraules que ens pertorben, inspirant o desestabilitzant el lector.”

L’espectacle de dansa “Les criatures de Prometeu”, d’Arantxa Sagardoy i Alfredo Bravo (companyia Plan B)

“El talent, la gràcia, la força, la passió i l’elegància habiten una obra pertinent, intensa i brillant. Un laberint d’emocions sotmeses al preu de la tragèdia. Un projecte arrelat a la nostra ciutat que ens inspira i ens commou.” 

ampliar

latroballa.gif laparaula.gif

Bust d’Hernández SanahujaQui és el senyor de la foto? Devia ser prou important perquè l’Ajuntament encarregués esculpir un bust amb la seva imatge...

Es tracta de Bonaventura Hernández Sanahuja, erudit autodidacta, i precursor de l’arqueologia a Tarragona. L’Ajuntament va encarregar a un jove Carles Mani el bust de l’insigne tarragoní el mateix any de la mort de l’arqueòleg.

ampliar


A Tarragona, xalem molt! L’ús de xalar en el sentit de ‘passar-s’ho molt bé’ és ben viu a les nostres terres, a diferència d’altres zones de parla catalana, on gairebé s’ha perdut. Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, es va documentar per primera vegada en català l’any 1803 (fa quatre dies!).

L’origen no és gaire clar, però ens podria haver arribat a través de la paraula italiana scialare, que té un significat semblant i que probablement prové del llatí exhalare (‘exhalar’, ‘respirar’, ‘esplaiar-se’).

ampliar

lacanco.gif laimatge.gif

Campanades sota un cel gris” és una cançó de Miguel Cruz en què Xavier Pié toca el saxo soprano. Els participants la qualifiquen de “gravació màgica”, i és que es va enregistrar en directe al convent de Sant Francesc de Montblanc, construït al segle XIII. Es tracta, en realitat, d’una proposta multidisciplinària perquè va formar part del projecte “Espais espectaculars”, que unia música, fotografia i patrimoni arquitectònic.

ampliar


Els dibuixos que veieu són d’Ivan Telefunkez, artista polifacètic establert a Tarragona. Ell ha decidit no posar títol a aquesta il·lustració. Quin hi posaríeu vosaltres?

Ivan Telefunkez


elracoinsolit.gif leslletres.gif

El far de la Banya (Albert Artells)Far de la Banya al capvespre”, d’Albert Artells, és una de les fotografies que va participar en la primera edició del concurs “Racons de Tarragona”, organitzat pel Patronat Municipal de Turisme. Tarragona és una terra que sempre mira al mar...

ampliar


A finals del segle XIX l’escriptor i pintor Santiago Rusiñol va venir a Tarragona per visitar el seu amic Josep Yxart, malalt de tuberculosi. Yxart el va portar a fer un tomb per la ciutat per demostrar-li que “de tot tenim a casa nostra”. Mireu com Rusiñol parla de Tarragona –“una dolça llaminadura”– dels seus carrers, de la seva llum, dels seus colors i, sobretot, del claustre de la Catedral, que Rusiñol defineix com un “racó frondós de poesia”.  

ampliar

quemengem.gif socpetit.gif

Sensual TapFins al 18 de març podeu participar al Sensual Tap, la primera ruta de tapes eròtiques de la plaça de la Font, una iniciativa pionera que tindrà lloc a Tarragona. Podreu tastar tapes dolces i salades, còctels sensuals... i fins i tot sopars bacanal! També hi haurà tastos de vins i ginebres i sessions de tupper-sex. És una iniciativa de l’Associació de Bars de la Plaça de la Font. La presidenta explica la iniciativa en aquest vídeo de TAC 12.Cartell concurs Tarraconins

Coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, la Nineta i l’Ivori del Club dels Tarraconins faran entrega dels premis del concurs de dibuix “Posa la teva gota”, en què els socis havien de dibuixar amb aquarel·les com estalvien aigua. Els dibuixos es podran veure en una exposició itinerant pels centres cívics de la ciutat. Serà el dia 22 de març a les 19 h a l’oficina del Club.

No us ho perdeu!

ampliar

Logotip Ajuntament de TarragonaLogotip Tarragona 2012Logotip Amics de la CulturaXarxes Socials

 

Facebook Twitter YouTube Tumblr Google Plus Instagram Wordpress

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat