• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Números anteriors Públics 149 La troballa

La troballa

latroballa.gif

 

Festivales de España 1956 Ara que tenim a tocar el Festival d’Estiu de Tarragona, l’ETC, és curiós comparar el cartell actual amb els dels anys 50, 60 i 70. Aquells festivals d’estiu, celebrats en ple franquisme, eren ben diferents de l’actual, però també hi tenien alguns punts en comú, com ara el fet de tenir lloc al Camp de Mart, que llavors era una gran esplanada encara sense urbanitzar.

La programació dels “Festivales de España” incloïa dansa, teatre i música i, tal com indiquen alguns dels cartells, responien a una “tarea de educación popular” en el vocabulari de l’època.

Si us agrada la història recent de Tarragona, no us podeu perdre els exemplars conservats al fons de la Biblioteca Hemeroteca Municipal, que podeu consultar per Internet. Veureu que en general són originals i visualment atractius; en alguns casos, fins i tot hi trobareu influències picassianes.

Entre els autors dels cartells dels primers anys destaquen els noms de Zamorano (1954), Cosme López Vens (1958) i Pau Macià Pons (1960). El que teniu a la foto, de Manolo Prieto (1956), va ser aprofitat també per al festival de Cartagena... i és que reciclar sempre és positiu! A més, els conceptes singularitat i exclusivitat en el cartellisme i el disseny gràfic han evolucionat notablement al llarg d’aquest mig segle.

L’Hemeroteca no té tota la col·lecció de cartells i programes sencera i seria molt positiu per a la ciutat completar-la amb els cartells que falten. És ben conegut que molta gent de Tarragona conserva aquests tipus de documents, que resulten d’allò més interessants perquè són testimoni d’una època, el passat recent de Tarragona, que és història viva perquè encara omple de nostàlgia els tarragonins que la van viure.

Per això l’Hemeroteca fa una crida als col·leccionistes i a les persones que guardin curiositats antigues de Tarragona perquè els les deixin. D’aquesta manera els podrien digitalitzar, penjar-los al web i fer-los accessibles a tothom qui els vulgui consultar. Feu córrer la veu!

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat