• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Números anteriors Públics 157 La paraula

La paraula

laparaula.gif

 

CampanesMartaOlboLa Fructuosa (o ‘la Boja’), la Maria Assumpta, la Tecla, la Maria Immaculada, la Maria Bàrbara... Tots aquests noms són molt tarragonins i no fan referència a dones. Sabeu què anomenen? Potser una bona pista hauria sigut incloure la Capona a la llista...

Ara alguns potser ja sabeu de què estem parlant, oi? Sí, són les campanes de la Catedral, que podreu “conèixer en persona” si us animeu a fer l’activitat que us proposem a la secció “On anem?”.

La Catedral de Tarragona té disset campanes al campanar i dues al costat del cimbori. Algunes, com la dels Senyals o la Fructuosa són molt antigues: de 1250 i de 1313, respectivament, i totes i cada una tenen una història que ens explica com vivien els nostres avantpassats. N’hi ha que són litúrgiques i n’hi ha que són civils i aquestes últimes servien, per exemple, per avisar que hi havia moros a la costa i per cridar el sometent quan venien bandolers. Fa menys d’un segle, durant la Guerra Civil, la Capona servia per advertir dels bombardejos i fer que els habitants de Tarragona es refugiessin.

En aquest vídeo de Tinet el campaner Tòful Conesa ens explica les característiques de cada campana, per a què serveix (o servia) i els possibles orígens dels noms. Veureu que és un pou de saviesa i que ens ofereix una visita guiada sense moure’ns de davant de l’ordinador (això sí, us perdreu les vistes).

La dels Senyals, la Fructuosa, la Maria Assumpta, la Clàssica Rocabertina, la Prima I o Ave Maria, la Tecla, la Prima II, la Clàssica o Maria Immaculada, la Sorda I o Maria Immaculada II, la Miserere o Micaela, la Sorda II, la Capona, la de les Hores, la Tecla I, la dels Quarts II, la Tecla II, la dels Quarts, la Vedada o Ave Maria i la Maria Bàrbara: aquestes són totes les campanes, testimonis de la història que sentim quotidianament quan rondem per la Part Alta.

Si voleu saber-ne més, a part de mirar els vídeos de Tòful Conesa, podeu consultar un llibre interessantíssim sobre el tema: Les veus de la Catedral de Tarragona, del també campaner Jesús Martínez Casanelles (El Mèdol, 2008). Si sou dels que us agrada saber coses de Tarragona, us encantarà saber quina campana està sonant i per què quan passegeu pels voltants de la Catedral.

La foto que il·lustra la secció és de l’Iger @martaolbo.

 

 

 

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat