• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Números anteriors Públics 157 La troballa

La troballa

latroballa.gif

Forn del Cisne

El proper 23 d’abril els llibres, les roses i el bullici amb aromes primaverals s’apoderaran un any més de la Rambla Nova. La Rambla és una via d’aquelles que s’ha anat transformant al llarg del temps de bracet amb l’evolució que ha experimentat Tarragona, però sense perdre ni un bri de la seva essència. Deu ser el seu esperit modernista, el que li confereix aquesta personalitat pròpia que no passa mai de moda.

Mireu aquest anunci de 1934, cedit per la Biblioteca-Hemeroteca Municipal. És del Forn del Cisne, un comerç que portarà records d’infància i de joventut a tots els tarragonins de 30 anys en amunt. A dintre, se sentia una olor inconfusible de farina i pa acabat de fer i l’espai estava a l’alçada dels millors dissenyadors d’interiors: les rajoles del terra combinaven amb les rajoles de València de les parets, decorades amb tons blavosos i grocs, tot plegat presidit per un medalló amb el cigne en qüestió (com el de l’anunci).

A l’altra banda hi havia un gran mirall, molt pràctic per a les clientes que feien cua ben equipades amb la bossa del pa, que aprofitaven l’ocasió per fer petar la xerrada i assabentar-se de les novetats. Si eres petit i et portaves bé, et regalaven un “bastó”, és a dir, una barra molt prima i allargada. D’aquesta manera t’entretenies rosegant i no empipaves gaire.

Els anuncis en premsa, cartells, programes de festes... donen molta informació sobre l’època en què estan fets. A banda del disseny, la tipografia i els números de telèfon de tres xifres, fixeu-vos en la denominació Rambla del 14 d’Abril, que abans havia sigut la Rambla de Sant Joan i que pocs anys més tard, amb la dictadura franquista, passaria de denominar-se Rambla del Generalísimo, tal com us explicàvem al Públics 149.

Si voleu saber més coses sobre els comerços històrics de la Rambla, esteu de sort: tot just ara s’acaba de publicar el llibre El comerç a la Rambla. Pas a pas, de Rafael Vidal i Ramon Giner, que ha editat la Cambra de Comerç amb motiu del 125è aniversari del carrer principal de Tarragona. Un llibre que ens tindrà ben enganxats mentre recordem anècdotes i descobrim curiositats sobre aquesta “Rambla” tan particular i tan nostra.

 

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat