• Canals RSS de l'Ajuntament de Tarragona
  • Facebook de l'Ajuntament de Tarragona
  • Twitter de l'Ajuntament de Tarragona
  • Flickr de l'Ajuntament de Tarragona
  • Pinterest de l'Ajuntament de Tarragona
Esteu aquí: Inici Números anteriors Públics 157 Selecció natural

Selecció natural

seleccionatural.gif

 

Juan González-Soto és poeta i assagista expert en literatura hispànica. Ha format part de la tertúlia poètica Mediona 15 i està estretament vinculat a Tecla Smith Teatre Popular. Entre els seus poemaris més recents destaquen Martel·lus, poeta de Tàrraco (2004), Lugar cerrado (2004) i Donde la semilla fue árbol (2010).

A més, coneix molt bé els bars de Tarragona (en versió diürna i nocturna). Potser és per això que ha coordinat el volum Mil i un bars contats, que tot just s’acaba de publicar. En aquest volum –germà petit de l’exitós Un bar de contes− vint-i-set autors tarragonins conten històries ambientades en bars llegendaris de la ciutat, alguns ja desapareguts i altres que encara resisteixen. Obriu el llibre i deixeu-vos endur per unes històries amb un punt de nostàlgia i pel retrat d’uns espais i uns personatges que us resultaran familiars.

Què és la cultura per a ell?

 

 

Aquestes són les seves recomanacions per a tots vosaltres:

BPT2La Biblioteca Pública de Tarragona

“Semblarà un lloc comú, però és una evidència: un dels primers, si no el primer, espai per a la cultura és, per petita que sigui, una biblioteca.

Jorge Luis Borges va escriure que «el capricho, o imaginación, o utopía, de la Biblioteca Total incluye ciertos rasgos que no es difícil confundir con virtudes». Entenc que no serà massa aventurat afirmar que qualsevol biblioteca és, en si mateixa, una particular totalitat. El viatger d’aquesta petita o gran totalitat és el lector, un ésser que camina sense rumb fix, sempre fill de l’atzar i de la casualitat.

Un llibre, que sempre porta a altres llibres, ¿a quin llibre exactament et portarà? Una biblioteca, qualsevol biblioteca, és un il·limitat, i venturós, laberint construït de llibres. La Biblioteca Pública de Tarragona, a més, també possibilita altres laberints igualment meravellosos: música, cinema, còmics, guies de viatge...”

Doncs ja ho sabeu, si teniu ganes de perdre-us dolçament en el laberint, aneu fins al número 30 del carrer Fortuny, cantonada amb el carrer Gasòmetre, i tasteu llibres, revistes, còmics, discos, pel·lícules... i també la infinitat d’activitats que s’hi organitzen. N’hi ha per a tots els gustos!

 

Blue NoteEl bar Blue Note

“És al número 3 del carrer d’Eivissa, molt a prop del carrer de Sevilla. El seu nom, Blue Note, és, en si mateix, una llegenda: per començar, blue note (‘nota blava’) és la manera d’anomenar la nota característica del blues i del jazz. Per continuar, Blue Note Records és el nom d’un segell discogràfic. Va néixer el 1939 i ha editat, per exemple, Jimmy Smith, John Coltrane, Thelonious Monk, Art Blakey, Grant Green, Miles Davis o Dexter Gordon.

Doncs bé, al número 3 del carrer d’Eivissa, hi ha un particular Blue Note Jazz & Blues Tarragona. La música és, senzillament, excel·lent. L’Abderrazak s’encarrega que el blues i el jazz acompanyin, en perfecta harmonia, copes i converses. A més, algun dissabte, l’Abderrazak ofereix al Blue Note una actuació en directe. En definitiva, un exquisit regal a la ciutat en què cultura i bona companyia caminen de la mà.”

Música de qualitat en ple centre de Tarragona. Si coneixeu el local, ja sabeu de què parla el Juan González Soto, i si no el coneixeu, ja teniu una bona excusa per anar a descobrir-lo. La combinació de jazz, blues, bona companyia i una copa de la beguda preferida de cadascú pot portar a experimentar sensacions molt properes a la felicitat absoluta. Esteu avisats.

 

Dos crímenesLa novel·la ‘Dos crímenes’

“Proposo la lectura d’una novel·la de Jorge Ibargüengoitia (Guanajuato, 1928 – Madrid, 1983). És un narrador, lamentablement, no gaire conegut. Estudia l’ésser humà des dels seus més baixos instints. El seu recurs estilístic és la ironia, sempre investida d’humor, que serveix per ridiculitzar la misèria moral dels personatges més abjectes.

Vull recomanar la seva novel·la Dos crímenes (1979). El lector atent podrà assistir als complicats moviments humans que provoquen les esperances pecuniàries quan un ric està a punt de morir. El nom d’aquest personatge és Ramón Tarragona.

És evident que la raó externa o aparent de la meva proposta cultural està agafada pels pèls, el cognom d’un personatge. Però entenc que és motiu suficient per arribar a la motivació profunda: recomano la lectura d’aquesta novel·la per compartir la fascinació que sento pel gran Jorge Ibargüengoitia.”

Hi ha alguna intenció oculta en la tria del cognom Tarragona per a aquest personatge? L’única manera d’intentar esbrinar-ho és llegir el llibre. La misèria moral, els personatges abjectes i l’ús de l’humor i la ironia per retratar-los agraden a Tarragona, a Guanajuato i arreu del món: les baixes passions no coneixen fronteres.

 

 

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat