Esteu aquí: Inici Medi ambient Espais verds Arquitectura Rural

Arquitectura Rural

« Febrer 2020 »
Febrer
DlDtDcDjDvDsDg
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Arquitectura ruralL'arquitectura rural, també denominada arquitectura popular, és el conjunt de construccions que al llarg de la història l’home ha construït per tal de millorar l’aprofitament del medi rural. Aquestes construccions han modificat el paisatge de tal manera que avui dia no s’entendria el nostre entorn sense aquests elements d’origen antròpic.

Masies, coberts, marges, barraques, cisternes, canalitzacions d’aigua i molts més elements que, tot i no ser l’objecte d’aquest espai, no podem oblidar-nos d’ells. La pedra seca és el nom d’un tipus d'arquitectura tradicional popular on la pedra s'utilitza en sec, és a dir, sense cap mena de morter o material d'unió entre les diferents peces.

És un mètode senzill i ràpid basat en materials locals i que es realitza  a mà. Això ha permès un aprofitament racional dels recursos de cada territori i la seva integració en el paisatge.

La pedra seca és un dels principals elements estructuradors dels paisatges rurals de la conca mediterrània i constitueix un testimoni d'una activitat humana ancestral que ha modelat un tipus determinat de paisatge: el paisatge de la pedra seca.
Al paisatge de la pedra seca se li atribueixen arreu valors estètics, històrics, simbòlics i ecològics que van més enllà de la seva funció pràctica original.

El patrimoni de la pedra seca ha anat disminuint de manera progressiva juntament amb l’abandonament de l'activitat agrícola tradicional i la modernització del sector, que considera que els tradicionals bancals ja no són aptes per a una producció mecanitzada.

L'Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l'associació Drac Verd, està desenvolupant un projecte de barraques i cabanes de pedra seca a Catalunya anomenat Wikipedra on podreu trobar informació d'aquestes construccions i afegir-ne de noves.

Per més informació sobre aquest tema també podeu consultar el Dossier de paisatges de la pedra seca elaborat per l'Observatori.


 

Comparteix

© Ajuntament de Tarragona - Plaça de la Font, 1
43003 Tarragona - Tel. 977 296 100 - ajuntament@tarragona.cat

carregant