Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Espais verds i camins Itineraris Platja Llarga - Bosc de la Marquesa

Platja Llarga - Bosc de la Marquesa

cap.jpg

  • Recomanacions: Porteu calçat còmode i recordeu que sou en un espai natural protegit i cal respectar l'entorn
  • Nivell: Per a totes les edats
  • Distància: 3,8 Km
  • Temps: 2,5 - 3 h


L'itinerari comença a la parada del bus. Passem per l'entrada del càmping Las Palmeras en direcció a la platja Llarga. En aquest punt seguim per la platja en direcció al bosc de la Marquesa. Veurem les petites dunes que ressegueixen la platja, en les quals podem observar algunes plantes lligades als ambients sorrencs com el lliri de mar, que floreix a l'agost; el melgó marí, una lleguminosa de flors grogues, o la raríssima estepa de duna, que té aquí una de les últimes localitzacions a Catalunya. Als sorrals, que ocupen una part important del bosc de la Marquesa, s'ha trobat una espècie única de bolet al món, l'Entoloma pseudodysthales. Al final de la platja topem amb les roques i la pineda litoral de pins pinyoners. Si seguim les roques, ens trobarem una pedrera romana plena de punts d'extracció de carreus (Opus quadratum), blocs de pedra calcària que s'utilitzaven per a les bases de les construccions romanes.

Amagades entre les esquerdes i els forats trobem grans acumulacions de petxines de diferents espècies, algunes de les quals tenen un petit forat a la base de la closca. Aquest orifici és provocat per les mandíbules del cargol lluna. Aquest cargol, molt actiu a les nits d'estiu, forada amb moviments circulars i constants fins que arriba a l'interior de la closca. A prop d'aquest dipòsit de closques veurem un accés al sender principal. En aquest punt ja comencem a gaudir dels magnífics pins pinyoners i de l'olor de la reïna de les savines. Si parem atenció, podem observar la ràpida sargantana cua-roja o el silenciós esquirol.

Entre la frescor dels pins i la marinada ens trobem els penya-segats calcaris de la platja de la Cala Fonda o Wikiki, com es coneix popularment. Si ens hi apropem, descobrirem que la roca calcària és fruit de la sedimentació de milers de restes de petxines, coralls i eriçons. Al voltant d'aquest punt veurem camps de conreu de garrofers i la part superior de la torre de vigilància del Mas d'en Grimau, del segle XV.

Aquí finalitza la nostra passejada. Després de descansar retornarem al punt de partida de l'itinerari pel mateix camí.

 

Segells de reconeixement d'administració oberta