Esteu aquí: Inici Neteja i medi ambient Notícies Notícies 2014 Campanya per millorar la recollida selectiva de fracció orgànica a la zona de Llevant

Campanya per millorar la recollida selectiva de fracció orgànica a la zona de Llevant

Campanya per millorar la recollida selectiva de fracció orgànica a la zona de Llevant

Es distribuirà informació domiciliària i es repartiran equips de reciclatge
Campanya per millorar la recollida selectiva de fracció orgànica a la zona de Llevant Foto: Mauri Fernández
10/06/2014

 

L’Ajuntament de Tarragona ha posat en marxa una campanya per millorar la recollida selectiva dels residus, especialment de la fracció orgànica, a la zona de Llevant. La campanya es va iniciar el 2 de juny i es perllongarà fins al 31 de juliol.

El conseller de Neteja Pública, Joan Sanahujes, ha manifestat que “actualment en els contenidors de matèria orgànica de la zona de Llevant hi ha una mitjana d’un 15% de residus que no són orgànics, és a dir, residus que haurien de dipositar-se en algun altre contenidor, com són: envasos, paper, cartó, roba i rebuig, i la campanya pretén reduir a la meitat aquesta quantitat de residus impropis.”

La campanya té quatre objectius:

  • Millorar la qualitat de la matèria orgànica recollida selectivament, arribant a un 8% de residus impropis als contenidors de fracció orgànica.
  • Millorar la sensibilitat dels veïns d’aquests barris vers la problemàtica que suposa una selecció de residus incorrecta.
  • Augmentar la quantitat de matèria orgànica recollida selectivament.
  • Per tal d’acostar-nos als objectius de recollida selectiva marcats per l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya: recollir selectivament el 60% dels residus municipals l’any 2020.
  • Augmentar la recollida selectiva de la resta de residus: vidre, paper i cartó i envasos.

 

Calendari

La campanya es desenvoluparà a la zona de Llevant i es durà a terme durant dues setmanes a cada urbanització, d’acord al calendari següent:

  • Vall de l’Arrabassada: del 2 al 15 de juny
  • Cala Romana, Savinosa i Boscos: del 16 al 29 de juny
  • Monnars, Solimar, Pinatell, Entrepins i l’Escorpí: del 30 de juny al 13 de juliol
  • La Móra, Tamarit i Ferran: del 14 al 31 de juliol

 

Accions

Es distribuirà informació domiciliària, a través de díptics informatius sobre els diferents tipus de residus i el contenidor on han de ser dipositats, i també es donarà informació en el mateix contenidor.

En aquest sentit, es renovarà la retolació de totes les illes de contenidors soterrats i se substituirà la retolació malmesa dels contenidors de superfície, a més d’instal·lar informadors estàtics que permetran potenciar i estendre encara més l’objectiu de la campanya.

Aquesta iniciativa municipal es completa amb el lliurament d'equips de reciclatge per facilitar la correcta selecció dels residus als habitatges, que comprenen un cubell de 7,5 litres per la matèria orgànica, una mostra de bossa compostable i un trio de bosses de ràfia per dipositar-hi el vidre, el paper i cartó i els envasos, que els veïns de les zones esmentades anteriorment podran recollir de manera gratuïta.

Un equip d’educació ambiental del departament de Neteja pública de l’Ajuntament i FCC, SA s’encarregarà de repartir els equips de reciclatge i explicar als ciutadans com els han d’utilitzar i com han de fer la recollida selectiva correctament.

També es farà difusió de la campanya mitjançant les marquesines i a l’exterior i interior dels autobusos de les línies d’autobús de Llevant.

Tots els materials de la campanya detallen què es pot dipositar en cada contenidor i què no, els horaris per llençar les escombraries, consells pràctics i els motius econòmics i ambientals que han d’empènyer els ciutadans a fer la recollida selectiva correctament.

Aquesta campanya es va realitzar als barris de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador del mes de febrer a maig d’enguany. El 2015 es farà extensiva a totes les zones de la ciutat.

Els equips de reciclatge es poden recollir als punts informatius d’acord al calendari següent:

La Vall de l’Arrabassada

  • Lloc: Entre els carrers Llorenç de Vilallonga i Josep Carner
  • Dies: Dimecres 4 i 11 de juny, de 11.00 a 19.00 hores
  • El passat 4 de juny, a la Vall de l’Arrabassada ja van recollir l'equip de reciclatge uns 180 ciutadans.

 

Boscos de Tarragona

  • Lloc: Av. Boscos de Tarragona, 8 (Zona comercial)
  • Dimecres 18 i dijous 19 de juny, de 11.00 a 19.00 hores

 

Cala Romana

  • Lloc: C/ Tenis Tarragona, 12-18
  • Dimecres 25 i dijous 26 de juny, de 11.00 a 19.00 hores

 

Solimar

  • Lloc: AV Solimar, av. del Cel, 18
  • Dia: Dimecres 2 de juliol, de 11.00 a 19.00 hores

 

Entrepins

  • Lloc: AV Entrepins, C/ Roca Bruna, 2
  • Dimecres 9 de juliol, de 11.00 a 19:.00 hores

 

La Mora

  • Lloc: Pl. de les Comarques Catalanes
  • Dimecres 16 i 23 de juliol, de 11.00 a 19.00 hores

 

L'equip també es podrà recollir a les oficines del departament de Neteja pública de l’Ajuntament de Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco, 1, de 9.00 a 14.30 hores.

La campanya a Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador ha aconseguit resultats molt positius

El conseller de Neteja Pública, Joan Sanahujes, ha explicat que “del mes de febrer al maig d’enguany, l’Ajuntament ha desenvolupat la campanya per millorar la recollida de matèria orgànica als barris de Sant Pere i Sant Pau i Sant Salvador i els resultats han estat molt positius, fins i tot han superat els objectius que ens havíem marcat. La recollida selectiva als dos barris ha augmentat un 5% i 1500 veïns van recollir l'equip de reciclatge a la deixalleria mòbil”. “Volem felicitar – ha afegit- a les associacions de veïns d’aquests barris per la seva col·laboració en la campanya i també a tots els veïns i veïnes que han fet la selecció a casa i després han llençat la brossa al contenidor que corresponia”.

Abans de la campanya informativa, en els contenidors de matèria orgànica s’hi trobava un 54% de residus que no eren de fracció orgànica i que no es podien tractar a la planta de compostatge per transformar-los en compost o adob per l’agricultura. Majoritàriament es tractava d’envasos, paper, cartó, roba i rebuig. Per aquest motiu més de la meitat dels residus que els ciutadans dipositaven dins el contenidor d’orgànica s’havien d’acabar tractant com a rebuig portant-los a la incineradora.

En finalitzar la campanya, i després de reduir la mida de les tapes dels contenidors, es van tornar a fer les inspeccions dels contenidors de matèria orgànica i només es va trobar un 19% de residus impropis, enfront del 54% del començament, per això es pot afirmar que amb la campanya es va aconseguir reduir en un 35% els residus impropis.

Segells de reconeixement d'administració oberta