Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda 2023 Tarraco Viva Tots els camins porten a Tàrraco

Tots els camins porten a Tàrraco

La reunió anual del Concilium de la Hispània Citerior

Acte de cloenda a càrrec de Projecte Phoenix i Thaleia, grup de reconstrucció històrica

Novetat d'aquesta edició

Cada any i com a capital de la província Hispània Citerior, Tàrraco rebia durant uns dies milers de visitants. Entre d'altres, la gent més benestant i poderosa de la província.
«Tàrraco va ser sens dubte, i en primer lloc, la seu del governador de la província Hispània Citerior, però després, i gràcies a això, es va convertir en una cosa molt més important: en un referent per a tot el territori, en el senyal d’identitat d’un espai gegantí que travessava la península d’est a oest i unia pobles que, per si sols, repel·lien qualsevol intent d’unificació. Va ser, sens dubte, el paper que va jugar Tàrraco en la història peninsular, a partir de la mort d’August, un dels elements determinants de la romanització i del desenvolupament històric de tot Hispània.»
«En qualsevol cas, Tàrraco mostra una imatge de societat oberta […] i, en aquest sentit, s’entreveu com una còpia a petita escala de Roma, que obria les portes als immigrants de tot l’Imperi romà.»
Aquests dos petits textos de l’historiador Francisco Javier Navarro i de l’epigrafista Géza Alföldy ens donen la clau per entendre l’enorme poder d’atracció que va exercir la nostra ciutat en època romana. Com a capital d’una província, la Hispània Citerior o Tarraconense, la més gran de l’Imperi, Tàrraco acollia durant uns dies delegats dels set conventus que formaven part de la província. La gent més benestant i poderosa de la província hi feia cap amb familiars, amics, clients, lliberts i esclaus per participar en l’elecció del flamen anual per al culte de la família imperial. Aquesta elecció tenia lloc a l’anomenat Concilium Provinciae Hispaniae Citerioris, i, amb tota probabilitat, es feia a l’àrea sacra del gran complex monumental que avui coneixem com el Fòrum Provincial de Tàrraco.

Acte de cloenda en català.

Diumenge, 21 de maig, a les 18 h.

(*) Es farà una transmissió en directe d’aquest acte i, posteriorment, se'n penjarà el vídeo al web del festival.

Més informació sobre aquest esdeveniment…

Tots els camins porten a Tàrraco
Què
Patrimoni i història, Xerrades i congressos, Teatre
Quan
21/05/2023 18:00 to 19:00
Programació
Tarraco Viva
Localització
Preu
Lliure i gratuït amb aforament limitat
Afegeix a la teva agenda...
Segells de reconeixement d'administració oberta