Esteu aquí: Inici Patrimoni Agenda Agenda

Agenda

12 de octubre de 2020

00:00 -
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)

Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.

XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020

Participants de l’edició de 2020:

-    Restaurant Ares

-    Cocula

-    El Cortijo

-    El Llagut

-    Merceria 34

-    La Xarxa

-    Lola Bistró

-    Sadoll Restaurant

El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.

L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.

 

00:00 -
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)

3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.

Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.

Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre

 

00:05 -
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)

Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.

Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.

www.caixaforum.es/ca/web/tarragona

10:30 -
El principi de la fi Elio Gabio, testimoni de la plaga de Galè

Com va veure i viure la gent del poble la primera pandèmia de la història? Elio Gabio ens presenta un relat en primera persona de com era viure a Roma i tot el que això implicava.

10:30 -
Aspasia de Milet

Monòleg d'Aspàsia, que camina sola i recorda… Han passat moltes coses a la seva vida, moltes més de les que es va imaginar que viuria com a dona quan, amb vint anys, va trepitjar Atenes per primera vegada. Tots sabem que la història depèn de qui l’expliqui; per això, vol ser ella qui parli, qui ens expliqui la seva vida, acostumada a llegir i escoltar el que els altres han dit d’ella.

11:00 -
La dona a Cartago Nova

Qart Hadasht ha caigut! Els cartaginesos han estat derrotats! Roma ha vençut. Llarga vida a Cartago Nova! Nenes i dones de tota classe conviuen a la ciutat romana. Aquesta és la història d’aquestes matrones, llibertes i esclaves, de la seva vida privada i els seus moments més preuats, dels seus temors i les seves esperances, dels seus anhels i les seves conquestes. És la història de la dona a Cartago Nova.

Documental

Any: 2017

Durada: 50 minuts

País de producció: Espanya

Idioma: castellà 

Adreça: Antonio Alpañez

Producció: Fundación Integra

FICAB XIX (2019) 

 

11:00 -
Titus Manilius, designator. Dignificant la mort

Monòleg de Titus Manilius, què és un dels encarregats d’organitzar els funerals a Tàrraco. Ha viscut tantes situacions injustes que li resulta molt difícil poder creure en els déus dels seus avantpassats.

Titus Manilius ens parlarà de la vida i la mort, de com els romans han sobreviscut a guerres i malalties, i també dels seus dubtes i alegries.

11:30 -
Amphitheatrvm, ex tempore. La gent de l’amfiteatre amb noms i cognoms

Emperadors, promotors, arquitectes, viatgers, obrers, filantrops, arqueòlegs… Moltes persones han contribuït a generar la imatge del monument més emblemàtic de Tarragona.

11:30 -
Nestor a epidaure, malaltia i salut a l’antiga Grècia

Monòleg de Nèstor, què és un pelegrí que torna d’Epidaure, santuari consagrat a Asclepi. Hi ha anat per complir una promesa feta pel seu avi, que va sobreviure a la pesta d’Atenes.

11:30 -
No vau aprendre res, la plaga de Galè: amb la pestilència a les sandàlies

Aquest monòleg ens parla especialment de les relacions dels romans amb la mort i amb les seves divinitats protectores de la salut. Ens situa en el context d’una de les primeres epidèmies globals de l’antiguitat, en la qual podem apreciar molts paral·lelismes amb la incipient realitat actual. 

12:00 -
Pestilentia est contagium. Pestes en el món castrense romà

En el passat, les epidèmies eren freqüents, si bé quasi sempre tenien efectes de caràcter local. Tot va canviar amb l’expansió militar de Roma i la primera «globalització».

12:00 -
Plebs. La vida de la gent corrent a l’antiga Roma

Les classes populars romanes van saber lluitar contra les adversitats amb solidaritats familiars, veïnals, d’amistat o de treball. I van saber gaudir de la vida que els va tocar viure.

 

12:30 -
Eumachia, la rica empresària que va canviar Pompeia

Monòleg d'Eumachia, una rica empresària i també una sacerdotessa imperial, estima Pompeia i vol deixar-hi la seva empremta. Ser una dona rica no és suficient; haurà d’utilitzar les seves dots diplomàtiques per a aconseguir-ho.

12:30 -
Friné, una delicata a la cort

Monòleg de Friné, que representa una de les moltes dones que van acompanyar l’emperador August al llarg de la seva vida. Pertany al grup de meretrius de categoria més alta, les delicatae o amicae.

12:30 -
Asclepiades de Bitínia, menjar poc i pair bé, després de la pesta

Monòleg d’un metge grec, seguidor d’Epicur, emigrat a Roma. El 70 aC, acompanya Juli Cèsar i les seves tropes a Hispània com a questor. I s’aturen a Tàrraco. Ens explica com hi ha tres malures, les de la pesta, les de la vida i les de la guerra; que en les primeres la cura és la netedat; en les segones, la dieta, i en les terceres, el seny. I en totes, el vi.

13:00 -
Combatre a l'amfiteatre, un ofici perillós

Què sabem realment de la vida dels gladiadors? Com era el seu dia a dia? Com es formaven fins a lluitar en un amfiteatre? Era habitual que els combats acabessin amb la mort del vençut? 

En aquesta xerrada intentarem explicar aquestes qüestions i desmitificar la figura del gladiador per a acostar-nos a la seva realitat històrica i el seu paper dins la societat romana en un engranatge que va més enllà del simple espectacle.

13:00 -
Ars Medica. Infectiones et pestilentiae Romae

L’antiga Roma va patir moltes epidèmies originades per diversos tipus de virus i bactèries que van causar un gran nombre de morts i una terrible crisi socioeconòmica com a conseqüència.

Us presentem un exhaustiu treball de recerca i una interessant posada en escena pedagògica amb la finalitat que l’espectador entri en un viatge en el temps i pugui descobrir com es vivia l’horror d’aquelles epidèmies i d’altres malalties infeccioses com podien ser la gonorrea, la lepra, el còlera, el tètanus, la gangrena, per mencionar-ne algunes. 

13:30 -
Marc Antoni Gnifo, el món de l’educació i la retòrica a Roma

Monòleg de Marc Antoni Gnifó. Reputat retòric al segle I aC i tutor de Juli Cèsar, a les seves classes hi acudia gent d’arreu. Entre d’altres, va ser tutor de Juli Cèsar, per la qual cosa ens podrà acostar al món de l’educació a l’antiguitat.

17:00 -
Gladiadors. La vida i la mort

A diferència de la historiografia moderna que continua donant suport a la mort violenta dels gladiadors i un poble sanguinari, les fonts històriques revelen una realitat completament diferent: només una petita part va morir i hi va haver una gran dignitat a sostenir aquesta missió, d’aquells que tant podien ser ciutadans com esclaus.

En aquest breu documental, Ars Dimicandi mostra qui eren els gladiadors, d’on venien, com vivien diàriament, com s’entrenaven i preparaven per al moment del combat, per al fatídic judici de la vida i la mort. A Tarraco Viva presentem la síntesi d’un extraordinari fenomen social, jurídic i religiós que va influir profundament en la societat romana: del poble a l’exèrcit, dels empresaris als emperadors.

 

19:00 -
La ceràmica simposiaca o el millor humor grec. Converses disteses d’una tradició amb humor

Mantindrem converses disteses sobre el món del simposi grec i com funcionava. Què hi ha de veritat i mentida? Quins eren el valor i la funció de la seva ceràmica? Com hi era present l’humor?

Conferència a càrrec de Gemma Fortea Domènech

21:30 -
La música, una medicina per al cos i la ment

Al segle IV aC, músics i ballarins d’Etrúria van ser cridats a Roma per a lluitar contra una pestilència. Encara avui el poder miraculós i socialitzador de la música és molt present. 

 

21:30 -
Viatja al temple d'Apol·lo Epicuri, per l’ajuda que va prestar Apol·lo en temps de pesta

Es presenta un viatge per mitjà de la paraula i la imatge a un temple grec la situació i les característiques arquitectòniques úniques del qual li confereixen una singularitat especial.

Conferència a càrrec de: Pausanias Viajes arqueológicos

 

21:30 -
La vida a la terra dels faraons

Piràmides i temples a banda, com vivia la gent de l’antic Egipte? Com treballava? Les seves llars eren semblants a les nostres? Com sobrevivia als infortunis que li arribaven?

Conferència a càrrec de Julio Villar

 

21:30 -
Ala Avgvsta. Recreant la cavalleria romana imperial

A ALA AVGVSTA han reconstruït els elements documentats per l’arqueologia i els hem provat a fons en els nostres cavalls, per tal d’oferir una visió completa de com es feia servir el cavall en aquesta època, respectant el benestar animal. 

 

« Octubre 2020 »
Octubre
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Segells de reconeixement d’administració oberta