14 de octubre de 2020
- 00:00 -
-
Tàrraco a taula, reviure sabors i aromes de l’antiga Roma
(de 01/10/2020 a 18/10/2020)
Tarraco a Taula té per objectiu reproduir la cuina de l’antiga Roma des d’una visió actual. L’esdeveniment gastronòmic s’organitza coincidint amb el festival romà de Tarragona, Tarraco Viva. Durant els dies del festival, les cuines d’alguns restaurants de la ciutat es transformen per fer reviure sabors i aromes propis de la cultura de l’antiga Roma. Els restauradors de Tàrraco a Taula trien curosament les matèries primeres seleccionades tenint en compte la proximitat i la temporada. Darrere de cada proposta gastronòmica hi ha moltes hores d’estudi del receptari d’Apici, el llibre De re coquinaria.
XXIII edició, de l’1 al 18 d’octubre de 2020
Participants de l’edició de 2020:
- Restaurant Ares
- Cocula
- El Cortijo
- El Llagut
- Merceria 34
- La Xarxa
- Lola Bistró
- Sadoll Restaurant
El Cortijo i Lola Bistró ofereixen platets i racions per a compartir; la resta, menú que inclou pa romà per 29 €.
L’edició d’enguany incorpora la cervesa Suburbia, feta expressament per a l’ocasió, de la Cerveseria La Sitgetana. També s’inclou una proposta de vins naturals i ecològics dels cellers de les comarques de Tarragona.
- 00:00 -
-
Ungüentari romà. La peça del mes
(de 01/10/2020 a 31/10/2020)
3a edició "Quan els objectes parlen". La peça del mes del MHT.
Les peces estaran exposades a l’aparador del pati de la Casa Castellarnau (visible des del carrer). També la pots conèixer en línia.
Ungüentari romà
Recipient de vidre romà que s'utilitzava com a contenidor de productes cosmètics.
De cos cònic, el seu ús va ser molt freqüent a partir del segle I dC. El vidre era una manufactura molt valorada a l'antiguitat.
Segle I-II dC
11,7 × 2,2 × 1,9 cm · Diàmetre màxim: 1,9 cm
Vidre
- 00:05 -
-
Faraó rei d’Egipte
(de 08/10/2020 a 08/03/2021)
Rere les imatges i els objectes de l’antic Egipte que han arribat fins als nostres dies s’amaga la realitat d’un imperi que ha fascinat l’home al llarg de la història. L’exposició «Faraó. Rei d’Egipte» presenta aquests objectes per explicar la vida en aquells temps i presta una atenció especial a diferents aspectes del monarca egipci, com ara el caràcter diví dels faraons, la simbologia de les vestimentes i les joies, la religiositat, els rituals, l’organització administrativa del país, les guerres expansives i de protecció i, per descomptat, la vida de palau.
Prop de cent trenta peces de la col·lecció del Museu Britànic formen part d’aquesta exposició, entre les quals destaquen diferents treballs d’orfebreria, busts imponents i preciosos relleus de temples que acosten el visitant a la vida reial i de poder de l’antic Egipte.
www.caixaforum.es/ca/web/tarragona
- 19:00 -
-
Euploia, bona travessia. Els navegants i els elements sagrats en l’antiguitat clàssica
Els pescadors i mariners mediterranis, fenicis, púnics, grecs i romans van crear una mitologia nàutica per assegurar la pau amb els déus i la fortuna de les seves empreses.
Reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat
- 19:00 -
-
Bonaparte: la campanya d'Egipte. Els descobriments
Maig de 1798: Napoleó emprèn el seu somni oriental i desembarca a Egipte, bressol de la civilització, amb un contingent de soldats, marins i intel·lectuals. Una vegada pacificat el país, els anomenats savants o savis, científics que van acompanyar les tropes, van poder per fi dedicar-se a descobrir les meravelles arqueològiques amagades al país. Però mentre l’expedició partia cap al sud, la campanya militar de Síria s’estancava. Després de tres anys de treball, els esdeveniments polítics i militars van obligar a aquests pioners de l’egiptologia a tornar a França.
DOCUMENTAL
Any: 2016
Durada: 52 minuts
Idioma: francès, VOS castellà
Adreça: Fabrice Hourlier
Producció: ART France
Producció: Docside Zed
FICAB XVII (2017)
- 19:00 -
-
La salut, viure a l’antiga Roma
Per als romans, la salut era un tema de família. El pater familiae, entre les seves obligacions, tenia la de vetllar per la salut de tothom qui vivia a la propietat.
Xerrada a càrrec de Joaquín Ruiz de Arbulo, Universitat Rovira i Virgili.
- 20:00 -
-
Cuina romana a la teva cuina, una experiència guiada per l’arqueogastronomia
En aquesta ocasió, prepararem en línia dos plats estrella de la cuina romana, fàcils de fer, que ens portaran a gaudir de sabors i textures sorprenents i alhora evocadorament familiars.
Els noms de les receptes que us proposem ja susciten curiositat: sala cattabia i catillus ornatus? Quines històries hi ha darrere d’aquests noms tan enigmàtics? Les nostres fonts d’inspiració són el tractat de cuina atribuït a Apici i la literatura de banquets, a partir del llibre d’Ateneu de Nàucratis, el Deipnosophistai.
Mentre cuinem des de casa, podrem gaudir d’un moment de convivialitat amb la resta de participants del taller, com si fóssim a punt de començar un banquet a l’antiga Roma. A la vegada, les nostres elaboracions podran servir després per a poder compartir una degustació especial amb la gent que ens estimem.
- 21:30 -
-
Per què Grècia? Per què ha arribat tan endins de nosaltres?
Assistirem a una conversa sobre el valuós llegat de la civilització grega, dels aspectes més definidors d’aquest poble i dels que van fer possible tota una revolució cultural sense precedents.
Converses del Festival amb Pedro Olalla, escriptor i hel·lenista, i Gemma Fortea, filòloga i arqueòloga
- 21:30 -
-
Vèncer la mort, art i medicina a l’antiguitat
Des dels seus orígens, l’art ha servit per a ajudar a superar la malaltia i, més endavant, transcendir la mort. Segons els antics egipcis, l’ésser humà es componia de diverses parts, entre les quals hi havia el cos, l’ànima, la personalitat, la força vital i d’altres, per la qual cosa en morir aquestes parts se separaven i calia fer una sèrie de «cures» al cos perquè no es corrompés i pogués allotjar l’ànima com ho havia fet en vida.
En el moment en què es desenvolupaven les primeres pràctiques de momificació elaborada, el mateix personatge, el visir Imhotep, va investigar i va desenvolupar la medicina a la seva escola de Saqqara. Les mòmies i els seus múltiples sarcòfags es van convertir amb el temps en bells cossos on es podia allotjar l’ànima del difunt.
- 21:30 -
-
Dibuixant el passat. La il·lustració com a mitjà de difusió del patrimoni
La il·lustració històrica és una de les millors eines perquè el passat cobri vida. Però com s’organitza i es fa una il·lustració, des que s’encarrega fins que es publica?
- 21:30 -
-
Assegurar la immortalitat. Com es dissenya una inscripció honorífica
En l’Imperi romà, tot text epigràfic seguia una fórmula immutable; analitzant-ne un veurem la utilitat que tenen aquests textos per a després llegir altres inscripcions del mateix tipus.
Conferència a càrrec de: Ricardo V. Placed